RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Døden har kommet til Thailand

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT (AFP)
Sist oppdatert:
Opprøret i Thailand har krevd flere dødsofre, men de reelle dødstallene kan bli holdt skjult. Ekspert er bekymret for Thailands fremtid.

Mandag var det nye opptøyer i hovedstaden etter at statsminister Abhisit Vejjajiva tidlig søndag innførte unntakstilstand i Bangkok og omegn.

Varierende dødstall
Både soldater og regjeringsmotstandere har avfyrt skarpe skudd i løpet av natten og formiddagen. Mandag kveld meddeler statsminister Vejjajiva overfor BBC at demonstrasjonene er under kontroll.

- Én person er skutt og drept i kampene, sa en minister Satit Wongnongtaey på thailandsk tv mandag.

Et thailandsk nødhjelpssenter opplyser overfor nyhetsbyrået Asociated Press (AP) at to demonstranter er omkommet i forbindelse med gatekamper i Bangkok. Det framgår ikke om de to dødsfallene senteret har registrert også omfatter dødsfallet minster Wongnongtae opplyser om.

Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra sa til CNN mandag at dødstallene er langt høyere enn det myndighetene vil ut med, men at militære styrker skjuler de døde. «Mange er døde (...) De (militære tropper, red. anm.) laster til og med døde kropper på lastebiler og frakter dem vekk», sa han.

Brant busser
Representanter for Rødskjortene, som støtter Thaksin, tok også kontakt med Nettavisens redaksjon mandag med de samme påstandene.

Ifølge Reuters skal det være 94 skadde, og én død mandag kveld.

Flere hundre soldater tok oppstilling foran opprørspolitiet da flere tusen Rødskjorter nærmet seg regjeringsbygningen i Bangkok. Demonstrantene svarte med å tenne på flere busser for å stoppe den militære fremrykningene. De har besvart ildgivningen med blant annet brannbomber.

Skjebnetime for Thailand

- Vi er på vei mot det mørkeste kapittel i Thailands historie. Jeg ser ingen snarlig løsning til splittelsen hos det thailandske folk, sier Asia-spesialist Prinn Panitchpakdi i det Hong Kong-baserte meglerfirmaet CLSA Asia Pasific ifølge Reuters.

Thaksin spøker i kulissene
Tidligere statsminister Thaksin shinawatra ringte flere av demonstrantene søndag og oppfordret til revolusjon, skriver en av Thailands største engelskspråklige aviser The Nation.

I en telefontale fra sitt eksil oppfordrer Thaksin demonstrantene å gå imot regjeringen, og at tiden var inne for en revolusjon.

Thaksin skal også ha sagt seg villig til å lede opprørerne. Det melder The Nation.

Ifølge samme avis sier visestatsminister Suthep Thaugsuban søndag kveld lokal tid at han ikke tror det vil bli gjennomført et statskupp.

Banket statsministerens sekretær
Statsminister Abhisit Vejjajiva klarte søndag å rømme fra demonstrantene da de tilsynelatende uhindret stormet innenriksdepartementet.

Like bra gikk det ikke med hans sekretær.

Demonstrantene stanset bilen som statsministerens sekretær, Niphon Promphan, satt inne i. Deretter dro de ut han og sjåføren, og banket dem opp.

Trygler om lojalitet fra politi og soldater
Både i pattaya lørdag og i Bangkok søndag viser flere episoder at politi og soldater gjør svært lite for å hindre regjeringsmotstanderne. I TV-talen kom derfor visestatsminister Thaugsuban med en spesiell oppfordring til politiet:

«Dere politimenn og soldater militære må fullt og helt etterleve våre instruksjoner slik at landet vårt ikke blir enda mer skadelidende. Dere må reagere kontant slik at lov og orden gjenopprettes hurtig. Deres overordnete og jeg selv tar det fulle og hele ansvar for alle deres handlinger».

Regjeringen erklærte unntakstilstand flere ganger i fjor, men hæren nektet å utføre ordre.

Det er uklart om hæren denne gang vil stå på regjeringens side, melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere