RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En spindelvevsdekket engel - med en liten busemann i nesen.
En spindelvevsdekket engel - med en liten busemann i nesen. Foto: Linn Sollied Madsen (Side2)

Dødens røde løper

Sist oppdatert:
Mange steder i Paris har høy kjendistetthet. Det som er spesielt med Père Lachaise er at her er alle kjendisene døde. Bli med til Paris’ mest kjente kirkegård.

(SIDE2): Selv i skinnende vårsol er kirkegården Père Lachiase en gotisk drøm, en type plass der marmorenglene kan finne på å smile til deg, der man ikke ville bli overrasket av å se en liten tåre renne nedover kinnet til en av Maria-statuene eller se steinlokket til en av kistene gli lydløst tilbake på plass i utkanten av synsfeltet ditt. Og det er nok mye verre på kveldstid.

PR-stunt for å øke populariteten
Père Lachaise er den største kirkegården i Paris, og definitivt den mest kjente. Den ble anlagt av Napoleon i 1804, etter at det var kommet et forbud mot kirkegårder i sentrum på grunn av helsefaren. På den tiden ble Père Lachaise sett på som for langt ute i periferien, og få begravelser fant sted her. For å skaffe flere brukere satset de den gang som nå på kjendisene. Som et stor PR-stunt ble levningene til den verdensberømte franske poeten Jean de la Fontaine og skuespilleren og forfatteren Molière flyttet til sitt nye hvilested Père Lachaise.

I 1817 ble også levningene til de berømte og tragiske elskerne Abélard og Hèloïse flyttet til den nye kirkegården, og en av de mange kirkegårdsmytene ble født. Det hersker tvil om det faktisk er Abèlard og Hèloïse som hviler i krypten under den imponerende paviljongen, men slike historiske bagateller stopper ikke ensomme sjeler fra å legge brev til det tragiske paret ned i krypten i håp om at det skal hjelpe dem finne kjærligheten.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

PR-kampanjen hjalp, og siden den gang har det vært en jevn strøm av både levende og døde til kirkegården i det østlige Paris. Over 300 000 mennesker er nå begravd her, og blant dem er det et utall kjendiser, noe som også gjør Père Lachaise til en av de mest besøkte severdighetene i Frankrikes hovedstad.

Døde i badekaret
En av de meste kjente gravene av nyere dato er kanskje Jim Morrisons siste hvilested. Morrison flyttet til Paris i mars 1971, og håpet visstnok på å slå igjennom som forfatter. I stedet ble han funnet død i badekaret av kjæresten Pamela Curson, 3 juli, 1971. Jim Morrisons gravsted er lite og bortgjemt bak større gravsteiner. Graven var ikke engang markert før franske myndigheter plasserte et dekke over den. Dette ble stjålet i 1973.

I 1981 fikk den kroatiske skulptøren ordnet med en ny gravstein, i tillegg til en byste han hadde laget av den amerikanske rockehelten. Fans begynte å hakke av biter av bysten som suvenirer og i 1988 ble også denne stjålet. To år senere kom den gravsteinen som står der i dag på plass som i tillegg til navnet hans har en gresk inskripsjon; «KATA TON

HTML EMBED
Δ
AIMONA EAYTOT» – «Trofast til hans egen demon».

Se bildekarusell nederst i saken

Det har i det hele og det store vært mange problemer med alle de hasjrøykende og whiskeydrikkende Morrison-fansen som kommer på pilegrimsferd for å se graven, og i de siste har det stått en fast vakt ved gravstedet for å passe på at alt går rolig for seg. Da vi var der, var det ikke mer enn et dusin mennesker på plass og gode muligheter til å se graven. Ved graven lå det også en oransje katt og solte seg ubekymret i menneskemengden. Jim Morrisons reinkarnasjon?

Morrisons grav er nok den mest besøkte på kirkegården, men han er i celebert selskap. Kirkegården er på over 48 hektar med over 300 000 graver, så det lønner seg å få tak i et kart. Disse finner du ofte i guidebøker, eller du kan kjøpe dem utenfor kirkegårdsmurene. Går du inn hovedinngangen får du dem også gratis.

Kasterert engel
En annen grav det er verdt å få med seg er Oscar Wildes siste hvilested. Den irske forfatteren døde i Paris 30. november 1900, tre år etter at han slapp ut av fengselet der han satt for å ha «begått særdeles usømmelige handlinger med andre mannlige personer». Wilde ble først begravd på Cimetière de Bagneux, men ble senere flyttet til Père Lachaise. Gravmonumentet hans er designet av skulptøren Sir Jacob Epstein på oppdrag fra Wildes venn og partner Robert Ross, som også ba om at det ble laget et lite rom for hans egen aske. Ross’ asker ble overført til Wildes grav i 1950, 32 år etter hans død.

Oscar Wildes grav er prydet av en stor modernistisk engel, som opprinnelig hadde både penis og testikler. Dette ble sett på som upassende og kjønnsorganet ble fjernet og senere brukt som papirvekt av kirkevergene. I dag er Wildes grav dekket med skriblerier og et utall leppestiftmerker der fans har kysset graven for å vise sin beundring, til stor fortvilelse for Wildes etterkommere som mener dette er vandalisme.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Den kanskje beste legenden man finner på Père Lachaise handler om graven til den mindre kjente Victor Noir. Monsieur Noir var en fransk journalist som ble skutt av Prins Bonaparte, Napoleons grand-nevø, under en feilslått duell i 1870. Det var nemlig ikke Noir som skulle duellere, han var bare sekundant, men da han skulle levere sin venn og redaktør Paschal Grousets utforring til Bonaparte, endte det i en krangel som kostet 21-åringen livet.

Mystisk bule
Men det er ikke franskmannens dramatiske død som har sikret ham legendestatus. Det sørger nemlig den livaktige bronsestatuen som ligger over hans grav for. Den realistiske statuen ble laget av Jules Dalou og forestiller en Noir i det øyeblikket hans døde kropp var falt til bakken. Han er ikke bare slående vakker, det er også en mistenkelig bule i underlivet.

Hvorfor Dalou valgte og inkludere denne bulen, og nøyaktig når Noir ble til et fruktbarhetssymbol er usikkert, men legenden sier i hvert fall at hvis en kvinne som sliter med å bli gravid kysser Noirs statue, tar på føttene hans og gnikker seg mot bulen i underlivet, så skal hun bli gravid innen to måneder. I Noirs hatt ligger det også mange blomster som kirkegårdsvakten hevdet er fra dem som faktisk ble gravide etter ritualet (sannsynligvis da med tilleggshjelp fra en mann som ikke har vært død i over 200 år), mens andre hevder blomstene er en del av ritualet.

Det er tydeligvis mange som har prøvd seg for området rundt Noirs munn, bule og tuppen av føttene er helt blankpolerte i motsetning til resten av statuen som nå er irrgrønn. Vakten forteller om kvinner som oppsøker graven ved morgengry, heiser opp skjørtene og setter seg over skrevs på Noir og gnikker i vei. Til slutt ble det for mye av det gode, og i 2005 ble det satt opp et gjerde rundt statuen og et skilt om at «all skadeverk forårsaket av graffiti eller uanstendig gnikking vil bli rettsforfulgt». Etter kraftige protester fra kvinnene i Paris, ble både gjerdet og skiltet fjernet ikke lenge etter.

Kjendiser i hopetall
Hvis du skal se gravene til alle berømthetene som ligger på Père Lachaise, bør du enten gå svært metodisk til verks, eller ha veldig godt tid. Det er nemlig opp mot hundre større og mindre kjendisgraver i tillegg til alle de fascinerende monumentene og gravkamrene til «vanlige» folk.

Blant kjendisene som hviler her finner vi Edith Piaf, Sarah Bernhardt, Jean de Brunhoff (forfatteren av Babar), Maria Callas (bare hennes tomme urne er her fortsatt), Marcel Marceau, Frédéric Chopin, Marcel Proust, Gioacchino Rossini, Richard Wright og Grevinne Marie Walewski, som var Napoleons elskerinne. Bare hjertet hennes er begravd her, resten av kroppen er gravlagt i Polen.

Og etter en lang dag med morbid sightseeing er det heldigvis ikke langt til nærmeste fortauskafé, der et kaldt glass hvitvin venter på akkurat deg.

Kilder: Wikipedia og BBC

1969

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere