RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødsdømt blir ikke benådet

Foto: Afp
Sist oppdatert:
Amerikansk ankeinstans nekter å benåde Troy Davis, til tross for tvil rundt skyldspørsmålet.

Dermed ligger det an til at henrettelsestidspunktet som er satt til klokken 01.00 natt til torsdag, blir opprettholdt.

- Det er skammelig og samvittighetsløst å tillate at en mann blir sendt i døden når det er så sterk tvil rundt skyldspørsmålet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i en uttalelse.

På dødscellen i 20 år
Tory Davis ble dømt til døden i 1991 for å ha drept politimannen Mark MacPhail i Savannah i den amerikanske delstaten Georgia i 1989. Han har sittet på dødscellen i 20 år, og har anket dommen flere ganger. Nå har imidlertid høyesterett avvist anken, og en dommer i Georgia har satt en endelig dato for når dødsdommen skal effektueres.

Ankeinstansen Georgia Board of Pardons skulle mandag vurdere saken til Davis for en siste gang, men besluttet at den dødsdømte ikke blir benådet.

Davis ble hovedsakelig dømt på vitneutsagn, ettersom det manglet få håndfaste, fysiske bevis i saken.

Les også: - USA risikerer å henrette feil mann

- Et grufullt eksempel
Syv av ni opprinnelige vitner har trukket tilbake sine vitneutsagn. Flere av vitnene skal ha antydet at politiet presset dem til å vitne mot Davis, ifølge Amnesty.

- Dette er et grufullt eksempel på hvordan dødsstraff, også i USA, kan føre til at mennesker som muligens er uskyldig blir drept av staten, uttalte generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen forrige uke.

- Henrette en uskyldig mann
Amnesty påpeker at ti personer har utpekt ett av de andre vitnene som selve drapsmannen. Det er ingen mordvåpen som kobler Davis til forbrytelsen, og heller ingen andre fysiske bevis.

- Å unnlate å vurdere saken på nytt, blant annet etter påstander om en annen mistenkt, er en urett overfor både familien Davis og MacPhail. Blir Troy Davis henrettet på torsdag, kan Georgia ha henrettet en uskyldig mann og dermed bidratt til å undergrave rettssystemet, sier Egenæs etter at han ble kjent med nyheten om at Davis ikke blir benådet.

Amnesty Norge iverksatte en protestaksjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo mandag. Aktivister har vært til stede utenfor ambassaden døgnet rundt, og vil fortsette med aksjonen fram til dødsdommen blir effektuert natt til torsdag.

- Norge er prinsipielt mot dødsstraff
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har også engasjert seg i saken ved å poste en melding på Twitter.

«Troy Davis dømt til døden i USA, siste appell i dag: Norge er prinsipielt mot dødsstraff,» skrev Støre på Twitter mandag kveld.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere