RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødssyk niåring får ikke hjelp på grunn av asylsøkerstatus

Sist oppdatert:
En ni år gammel gutt med uavklart asylsøkerstatus risikerer å havne i respirator og dø innen få år fordi norske leger ikke får lov til å operere ham.

Niåringen har bodd i Norge nesten like lenge som i hjemlandet, men norske myndigheter har bestemt at han og familien må tilbake til Russland. Familien har fått flere avslag, og saken skal føres på nytt i lagmannsretten i desember, skriver Vårt Land.

Ventetiden går kraftig ut over guttens helse. Niåringen lider av en kraftig ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste.

– Familiens utfordring er at statusen deres er uavklart. Så lenge han ikke har opphold, får han ikke inngrepet han egentlig trenger, sier familiens advokat Olga Halvorsen.

Overlege Arild Hegge ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus er blitt løst fra taushetsplikten i denne saken, og sier at de ønsker å behandle gutten, men får ikke lov.

– Ubegripelig at vi ikke får lov til å gjøre noe. Under andre omstendigheter ville en slik forsinket behandling både vært straffbart og påpekt av Helsetilsynet, sier Egge. Han mener at delrepublikken Ingusjetia i Russland ikke har tilstrekkelig kompetanse på operasjoner av den type gutten behøver.

Utlendingsnemnda (UNE) har avslått familiens søknad om opphold tre ganger. På grunn av pinsen har UNE ikke hatt mulighet til å kommentere saken, men viser til at Oslo tingrett i mars ga UNE medhold i avslaget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere