RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødstallene øker stadig etter nytt sammenstøt i Kiev

En skadet mann blir båret bort etter sammenstøt på Uavhengighetsplassen i Kiev.
En skadet mann blir båret bort etter sammenstøt på Uavhengighetsplassen i Kiev. Foto: Yannis Behrakis
Sist oppdatert:
Våpenhvilen er skutt i filler, og minst 70 nye liv har gått tapt i Kievs gater.

Torsdagens sammenstøt har kostet flere titalls mennesker livet. Begge sider av konflikten anklager hverandre for å ha skutt med skarpt.

* På flyplassen i Kiev er det nå tydelig at mange velstående ukrainere velger å reise fra Ukraina, ifølge norske Ane Tusvik Bonde, som er regionansvarlig i Human Rights House Network.

* Statsminister Angela Merkel, president Barack Obama og president Vladimir Putin har gått ut med en felles appell om at Ukraina må finne en fredelig, politisk løsning på konflikten i landet.

* Norge vil innføre tilsvarende sanksjoner mot Ukraina som de EU har vedtatt. Det sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

* Ukrainas president Viktor Janukovitsj har uttrykt vilje til å skrive ut nyvalg i løpet av året, opplyser Polens statsminister.

* EU kalte sammen til hastemøte med utenriksministrene etter at volden i Ukraina eskalerte kraftig, og det meldes om at det er enighet i EU om sanksjoner mot Ukraina.

* Et forslag om å danne en ny, midlertidig regjering, skal ha blitt fremlagt under møtet mellom president Viktor Yanukovich og utenlandsministrene i Tyskland, Frankrike og Polen i dag, melder VG.

* Demonstranter i Kiev har tatt 67 politimenn som gisler, opplyser Ukrainas innenriksdepartement.

* Det meldes ulike tall på antall døde og sårede:

- 75 har hittil mistet livet melder Ukrainas helseminister torsdag kveld.

- CBS News melder at minst 100 mennesker skal være drept i torsdagens sammenstøt.Regjeringen skal ha brukt sniksyttere mot demonstrantene.

- Oposisjonens helsepersonell melder, ifølge NTB, om at over 60 demonstranter ble torsdag drept i de kraftige sammenstøtene i Ukrainas hovedstad Kiev. Samtidig sier myndighetene i byen at minst 67 personer er drept siden tirsdag.

- En talsperson for nasjonalforsamlingen oppgir at minst 50 personer er drept, mens nyhetsbyrået AP melder om minst 70 døde.

FØLG LIVE-OPPDATERING I KIEV HER:

(Artikkel under Live-feeden)


Varierende dødstall

Over 60 demonstranter ble torsdag drept i de kraftige sammenstøtene i Ukrainas hovedstad Kiev, ifølge opposisjonens helsepersonell. Samtidig sier myndighetene i byen at minst 67 personer er drept siden tirsdag.

- Over 60 demonstranter har dødd i dag. De har alle skuddskader, sier Svjatoslav Khanenko ved EuroMiadan, et helsesenter opprettet av opposisjonen.

Også det nasjonalistiske opposisjonspartiet Svoboda melder at 60 personer er drept i kampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i løpet av dagen.

En talsperson for nasjonalforsamlingen oppgir at minst 50 personer er drept, mens nyhetsbyrået AP melder om minst 70 døde.

Helsedepartementet opplyste torsdag at 67 personer er bekreftet drept siden sammenstøtene startet tirsdag. Minst 36 av disse ble drept torsdag, ifølge departementet. Det innebærer at torsdag så langt er den blodigste dagen siden EU-vennlige demonstranter startet demonstrasjonene mot myndighetene i november.

Helsedepartementet oppgir at det er 13 politimenn blant de 67 som er drept siden tirsdag. Tre av politimennene skal ha blitt drept torsdag.

Kampene i Kiev foregår midt i sentrum og står mellom tungt bevæpnet opprørspoliti og tusenvis av demonstranter.

Medisinsk leder for opposisjonen hevder ovenfor CNN at minst 100 personer er drept og 500 såret i kampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Kiev torsdag.

Ifølge den ukrainske nettavisen KyivPost er minst 42 opprørere drept, og flesteparten av dem skal ha blitt skutt av politiet. Dette tallet er ikke bekreftet av andre kilder. Den ukrainske nettavisen skriver også at rundt 1000 personer har blitt såret i kampene siden tirsdag denne uken.

CBS News melder at minst 100 mennesker skal være drept i torsdagens sammenstøt.Regjeringen skal ha brukt sniksyttere mot demonstrantene.

Mange døde, og mange såret etter sammenstøt på Uavhengighetsplassen, torsdag.


- Politiet skal utstyres med stridsvåpen

Opprørspolitiet i den såkalte Berkut-styrken skal etter sigende bli utstyrt med tyngre våpen.

- Jeg har undertegnet en ordre om at politiet skal utstyres med stridsvåpen. Disse vil bli benyttet i henhold til loven, heter det i en kunngjøring fra Zakhartsjenko på nettsiden til innenriksdepartementet.

TV-bilder fra Uavhengighetsplassen har denne uken vist politifolk som avfyrer automatgevær, mens andre bilder viser maskerte demonstranter utstyrt med gevær.

En talsmann for politiet bekrefter at det ble skutt med skarpt da demonstranter gikk til angrep mot politiets sperringer torsdag morgen, men sier at det var snakk om legitimt selvforsvar.

Zakhartsjenko ber demonstrantene gi fra seg våpnene, samtidig som han oppfordrer opposisjonslederne til å ta avstand fra det han kaller radikale handlinger. 

En aktivist bærer et bildekk mot de brennende barrikadene ved Uavhengighetsplassen i Kiev torsdag. På tross av våpenhvile, ble konflikten svært blodig i løpet av dagen.


Angrep politiet
Hundrevis av væpnede demonstranter angrep i morgentimene torsdag sikkerhetsstyrkenes sperringer på plassen.

Ifølge øyenvitner kastet demonstrantene brannbomber mot politiet, som svarte med tåregass og gummikuler.

Demonstrantene presset sikkerhetsstyrkene rundt 200 meter tilbake under angrepet og har nå gjenerobret mesteparten av plassen, inkludert barrikadene ved inngangen.

En politibuss ble påtent og flere politifolk ble tatt til fange og ført bort av demonstranter i kamuflasjeuniform.

Svart røyk hang torsdag morgen på nytt over Uavhengighetsplassen i Kiev, der demonstranter i morgentimene angrep politiets sperringer.


Snikskyttere
Innenriksdepartementet i landet anklager snikskyttere for å skyte på sikkerhetsstyrkene fra utbrente bygninger, og minst 20 politifolk skal være såret.

En finsk reporter på plassen melder at sikkerhetsstyrkene også skyter med skarpt. TV-bilder viser sårede demonstranter på bakken.

Våpenhvilen som ble inngått mellom president Viktor Janukovitsj og opposisjonen onsdag kveld, ble dermed ikke mange timer gammel.

(Saken fortsetter under bildene)

Byen er nærmest ruinert som følge av demonstrasjonene siden desember i fjor.


Rundt 50 demonstranter har mistet livet i sammenstøtene det siste døgnet.


Kiev er dekket med svart røyk. Nye opptøyer startet torsdag morgen.


I sorg. Men demonstrantene fortsetter å slåss for sine rettigheter i Ukraina.


Fakta: Fakta om uroen i Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november i fjor ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.

* Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.

* Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

* Opposisjonen krever nyvalg før de vil avslutte demonstrasjonene og okkupasjonen av flere offentlige bygninger i sentrum av Kiev.

* De siste tre månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet.

* I slutten av januar var det meldt om fem drepte demonstranter i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.

* 28. januar gikk statsminister Mykola Azarov og hans regjering av.

* 6. februar lovet president Viktor Janukovitsj å gjennomføre en grunnlovsreform.

* 18. februar kom det til nye voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev.

* Minst 26 personer har mistet livet i volden i Kiev de siste dagene, og mange andre er skadd. Ti av de døde er politimenn, og fem av disse skal ha blitt skutt og drept av en snikskytter.

* 19. februar varslet EU at unionen er i ferd med å utarbeide sanksjoner mot Ukraina. President Janukovitsj og opposisjonen ble enige om det de kalte en våpenhvile.

* Torsdag morgen var det igjen omfattende sammenstøt på Uavhengighetsplassen i Kiev. Øyenvitner meldte om 15 drepte.


Medvedev retter advarsel mot Ukraina

Ukrainske myndigheter må holde stand og ikke la seg herse med av folket, advarer Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

- Vi vil fortsette å samarbeide med våre ukrainske partnere på alle områder, og vi vil forsøke å gjøre alt for å oppfylle de løftene vi har gitt, sier Medvedev ifølge nyhetsbyrået Interfax.

- Men for at dette skal skje, er det samtidig nødvendig at våre partnere selv er i god stand, og at myndighetene i Ukraina er legitime og effektive, sier han.

Myndighetene må ikke la seg presse, understreker statsministeren.

- Folk skal ikke kunne tørke føttene sine på myndighetene som på en dørmatte, sier Medvedev.

Nasjonalforsamlingen
Kort tid etter at det brøt ut nye sammenstøt på Uavhengighetsplassen, ble også Nasjonalforsamlingen i Kiev evakuert.

Ifølge en av de folkevalgte, Volodymyr Lytvyn, har alle i bygningen fått beskjed om straks å evakuere.

Nyhetsbyrået Itar-Tass melder at demonstranter har brutt gjennom politiets sperringer utenfor nasjonalforsamlingen. 

- Ute av kontroll
- Jeg tror vi er vitne til det som det er blitt advart mot lenge. Hvis man trekker ut konflikten lenge nok, så vil spenningene bli så store at det kommer til å eksplodere. Og det var det som skjedde i går, sa Ukraina-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen onsdag.

- Det kan se ut til at volden er kommet helt ut av kontroll for begge parter. Hvis det er riktig at demonstrantene slåss på egenhånd i Kiev, så er det en opptrapping som ikke bare er å stoppe, for verken myndighetene eller opposisjonslederne, sa Bukkvoll.

Saken oppdateres.

Relevante saker:

Forvirring rundt møte mellom EU og Janukovitsj
- Volden i Ukraina er ute av kontroll
Fikk sørgebånd-nei av IOC

Følg demonstrasjonene på Twitter:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere