RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødstallene stiger

Foto: ADEK BERRY (Afp)
Sist oppdatert:
300 personer er døde etter dobbeltkatastrofen i Indonesia.

Antallet omkomne etter dobbeltkatastrofen i Indonesia stiger. Jordskjelvet med den påfølgende tsunamibølgen og utbruddet av vulkanen på Merapi har gjort store skade.

Samler sammen døde
De første bildene fra de rammede områdene viser omfattende ødeleggelser. Bilder fra det tsunamirammede området viser folk som samler sammen døde kropper og frakter dem bort i likposer. Bildene etter vulkanutbruddet på Java viser landsbyer som er helt dekket av aske.

Antallet døde etter tsunamien som rammet de fjerntliggende Mentawai-øyene har nå nådd 272, opplyser indonesiske myndigheter ifølge BBC News. Redningsarbeidere som befinner seg på den rammede øygruppen sier 412 personer fortsatt er savnet, to dager etter skjelvet som utløste tsunamien.

Naturkatastrofen som rammet Indonesia dagen etter skjelvet, utbruddet på vulkanfjellet Merapi på hovedøya Java, har kostet minst 28 mennesker livet, melder Sky News.

«Vulkanvokter» blant de drepte
- De fleste døde da de ble rammet av bølgen med varm luft. Blant de omkomne var et spedbarn og en mann som lokalt er kjent som vulkanens vokter, Mbah Maridjan. Letemannskapene fant ham i bønnestilling i huset sitt ved fjellet. Siden 1970-tallet har Maridjan hatt ansvaret for den tradisjonelle skikken med å vokte vulkanen. Det har omfattet ritualer som skal blidgjøre det som tradisjonelt oppfattes som vulkanens ånder, melder nyhetsbyrået AFP.

Mange av ofrene ble funnet i eller rundt huset sin i landsbyen Kinahredjo.

Utløst av kraftig skjelv
Utbruddet fant sted mindre enn 24 timer etter at en tsunamibølge rammet øygruppen Mentawai utenfor Sumatra. Tsunamien ble utløst av et kraftig skjelv mandag med styrke 7,7

Australske surfere ankom Padang
En gruppe australske surfere som var om bord i båten «Midas» på øygruppen Mentawai da tsunamien rammet dem kom onsdag tilbake til Padang. Båtfører Rick Hallett sier de hørte en voldsom rumling etter at jordskjelvet rammet.

- En av surferne spurte meg hva det var. Jeg svarte «tsunami» og snudde meg for å se. Det traff oss faktisk i løpet av sekunder, forteller han til australske The Daily Telegraph.

Fem ble sendt til sykehus for behandling av mindre skader, slik som en brukkett tå, kutt og skrammer, mens de andre i gruppen slapp med skrekken.

Til mediene sa surferne at de var glade for å være i live.

- Mistet telefonforbindelsen
Det var lenge spenning knyttet til en annen gruppe surfere som var om bord på båten «Southern Cross». Etter mer enn 20 timer uten livstegn, fikk charterselskapet Sumatran Surfariis bekreftet at gruppen på ti - blant dem ni australske statsborgere - var i god behold.

- De hadde bare mistet telefonforbindelsen. De hadde ikke en gang merket tsunamien, forteller Yuli Rahmi til The Daily Telegraph.

Dårlig vær og store bølger gjør det vanskelig å sende skip med hjelp fra Padang til de fjerntliggende Mentawai-øyene. Ifølge metereologene er det ventet at det dårlige været vil fortsette de nærmeste dagene.

President avbrøt Vietnam-besøk
Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono avbrøt onsdag et besøk i Vietnam som følge av tsunamien og vulkanutbruddet.

Yudhoyono skulle egentlig blitt i Vietnams hovedstad ut uka for å delta på ASEANs toppmøte og et påfølgende østasiatisk toppmøte, ifølge NTB.

Se video av redningsarbeidet og evakueringen etter tsunamien i Yogyakarta-provinsen under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere