*Nettavisen* Nyheter.

De 20 viktigste nordmenn de siste 20 årene

Det er mange nordmenn som fortjener ros for hva de har gjort de siste 20 årene.

Nettavisen har kåret de nordmenn som har vært de viktigste både for Norge og resten av verden de siste 20 årene.

01.11.16 10:05

Året Nettavisen ble lansert kåret en papiravis Anne Grosvold til årets navn, og i USA ble mannen som virkelig var pioneren blant AIDS-forskerne, David Ho, årets person hos Time.

Norge hadde to statsministere året Nettavisen ble lansert – 1996: Gro Harlem Brundtland, som gikk av måneden før lanseringen, og Thorbjørn Jagland som tok over.

I kåringen av de viktigste personene de siste 20 årene har vi forsøkt å ta hensyn til en total viktighet for mange, og kanskje også en viktighet som har blitt følt utenfor våre egne grenser. På listen vil du derfor ikke finne noen av våre mange langrennsløpere som har tatt medalje etter medalje, ei heller noen fotballtrenere eller black metal-trommiser. Selv om kulturen har gitt oss mye er representantene fra underholdningen utelatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gerd-Liv Valla var LO-lederen som kjempet hardt for pensjonsordningene, men er i etterkant kjent mest for sin lederstil. Foto: Paul Weaver (nabilder.no)

Forskning og handel

På 20.plassen finner du dagens rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen. Han representerer både våre utdanningsinstitusjoner, forskningen og sitt eget arbeid innenfor undervisning og forskning.
Rett over han kommer Odd Reitan. Den tidligere keyboardisten i dansebandet Four Jets har markert seg som en moderne leder av et stort konsern, som også har påvirket vår oppfattelse av dagligvarer og handel totalt sett i Norge samt i de land utenfor Norge hvor Rema er etablert. Over 36 700 mennesker jobber i dag i Reitangruppen.

Omstridte og omtalte Gerd-Liv Valla er på listen både av sitt virke som første kvinnelige leder i LO hvor hun kjempet hardt for AFP-ordningen, statsråd i 1997 og fordi hun gjennom saken som bar hennes navn ufrivillig fikk satt fokus på arbeidsmiljø i Norge.

Miljøentusiasten Frederic Hauge har hatt et langt virke i Bellona, og får en 17.plass for sitt internasjonale miljøengasjement. I 2007 kåret Time han som en av verdens mest innflytelsesrike innenfor miljøvern, ti år før ble han kåret til årets europeer av Reader’s Digest (Det Beste).

Klikk på bildet for å forstørre.

Erna Solberg har vært statsminister for Høyre i historisk samlingsregjering med FrP. Foto: Paul Weaver (nabilder.no)

Kongelig og innvandrer

Kong Harald er en moderne konge, og selv skeptikerne til kongedømmet innrømmer i gode lag at mener at Olav sønn representerer Norge på en god måte. Hans taler har vært samlende, gode og viktige.

Kadra Yusuf (Noor) ble født i Somalia, og kom til Norge på 80-tallet. Hennes virke som samfunnsdebattant, først gjennom dokumentaren som ble vist på TV 2 og senere gjennom spalter, uttalelser og meningsytringer har vært enormt viktig for en sunn debatt.

På en 14.plass har vi plassert Kjell Mange Bondevik som i løpet av de tyve årene Nettavisen har eksistert har vært statsminister i to perioder, og som også har vært sterkt engasjert i saker på den internasjonale arenaen. Rett foran ham kommer den nåværende statsministeren, Erna Solberg, som har vært partileder i konservative Høyre siden 2004.

Tolvteplassen går til medielederen på listen. Kjell Aamot ledet Schibsted som konsernsjef i overgangen fra papirmølle til digital tungvekter. Hans visjoner ledet konsernet inn mot en moderne verden. En moderne verden neste kvinne på listen har taklet særdeles godt. Kristin Skogen Lund begynte som sjef for SOL.no, senere kommersiell sjef i Aftenposten og direktør i samme avis. Konserndirektør i Telenor, president i NHO og administrerende direktør i NHO.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hotellkongen Petter Stordalen er en av verdens største hotelleiere. Foto: Paul Weaver (nabilder.no)

Hotell og Nobel-pris

En av verdens største private eiere av hotell er Petter Stordalen, og hans eiendomsutvikling har påvirket mange steder i Norge og i våre naboland. Han får tiendeplassen.

Økonomen Finn E.Kydland får plassen rett over Stordalen, og Nobelprisvinneren fra 2004 i økonomi har gjort et stort arbeid i forskning rundt hvordan åpenhet i politikken kan gi bedre forståelse av politiske vedtak og tillit til politiske institusjoner.

Kjell Inge Røkke kjøpte aksjer i Aker samme år som Nettavisen ble etablert, og han er i dag største aksjonær i Aker ASA og en av de rikeste i Norge. Jan Egeland på plassen over har vært leder i NUPI, direktør i Human Rights Watch Europe, generalsekretær i Flyktningehjelpen, fredsforhandler og generalsekretær i Røde Kors. Fra 2003 til 2006 var han FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp.

Tormod Hermansen var mannen bak den gigantiske omstillingen av Telenor, og indirekte som leder en av grunnene til utbygningen av nettverk, mobilnett og annet har hatt gode vekstvilkår i Norge. Telenor, Televerket, gikk fra å være en norsk bedrift til et internasjonalt konsern under hans styre.

Klikk på bildet for å forstørre.

John Fredriksen er en shipping-gigant i Norge, og verden. Foto: Paul Weaver (nabilder.no)

Topp fem på listen

May-Britt Moser og Edvard Moser deler femteplassen, de to vant som ektepar den første norske nobelprisen i medisin i 2014. De to hjerneforskerne har gjort seg særdeles bemerket internasjonalt for å ha oppdaget gitterceller i hjernen. Cellene i hjernen som forteller oss hvor vi er og hvor vi skal.

Fjerdeplassen går til Dronning Sonja. Hennes utrettelige virke for friluftsliv, næringsliv og et åpent kongehus fortjener ros og heder. Heder fortjener også Jens Stoltenberg som etter den store tragedien i Norge klarte å samle landet med rak rygg. Som statsminister var han ofte mer samlende enn splittende, og hans virke på den internasjonale arenaen har blitt og blir lagt merke til.

Plass nummer to går til John Fredriksen. Verdens største tankreder er god for over 70 milliarder kroner, og sysselsetter en enorm mengde mennesker over hele verden. Den mediesky mannen er uansett en økonomisk kraft internasjonalt.

Nettavisen mener likevel at det de siste tyve årene ikke har vært noen som har vært viktigere enn deg. Du som har skrevet kommentarer på saker, sendt e-poster med innspill til saker, delt saker på sosiale medier, produsert egne blogger, gitt anmeldelser til nettbutikker og tatt kontrollen over din egen hverdag på en måte som tidligere har vært umulig.

20. Ole Petter Ottersen
19. Odd Reitan
18. Gerd-Liv Valla
17. Fredric Hauge
16. Kong Harald
15. Kadra Yusuf
14. Kjell Magne Bondevik
13. Erna Solberg
12. Kjell Aamot
11. Kristin Skogen Lund
10. Petter Stordalen
9. Finn E. Kydland
8. Kjell Inge Røkke
7. Jan Egeland
6. Tormod Hermansen
5. May-Britt moser og Edvard Moser
4. Dronning Sonja
3. Jens Stoltenberg
2. John Fredriksen
1. Du

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.