*Nettavisen* Nyheter.

De 6 beste tipsene til hvordan du blir kvitt mordersneglen

Slik dreper du brunskogsneglen:

SOMMERPLAGE: Brunskogsneglen, eller mordersnegl som den også kalles, trives godt i norske hager om sommeren. Den beste måten å bli kvitt den på er ifølge ekspertene å rydde i hagen, plukke vekk sneglene og fjerne eggene. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Den enkleste metoden er også den sikreste.

30.04.18 13:45

Det er sommer, varmt og fuktig og den slimete mordersneglen er på plass i mange hager - hvor den koser seg med både prydplanter og hageavfall til alle hageentusiasters store fortvilelse.

Mordersneglen, iberiasneglen eller brunskogsneglen - som den egentlig heter - sprer seg raskt, spiser stort sett det den kommer over, kan gjøre stor skade i hagen din og oppstår i hopetall.

Og den er langt fra uskyldig - i EU-land er den satt på en «dødsliste» - den truer nemlig det biologiske mangfoldet, ifølge danske Politiken.

Brunskogsneglen er i Norge en uønsket art som kom til landet rundt 1988. Nå finnes den i alle landets fylker foruten Finnmark.

Vi har samlet de beste rådene til hvordan du kan bekjempe brunsneglen på egen hånd her:

1. Plukk dem

- Plukker du dem, er du sikker på at de blir borte, har gartner Hilde Poppe ved Plantasjen tidligere sagt til Nettavisen.

Ifølge Poppe er det å plukke sneglene det aller beste knepet. Det er kjedelig og tar lang tid, men er også den enkleste metoden hvor du er helt sikker på at du har tatt dem.

La deg for eksempel inspirere av Cathrine som plukker 4-500 snegler i gjennomsnitt hver kveld...!

Etter at du har plukket dem, kan du avlive dem ved å legge dem i fryseren. Ifølge Bioforsk bør de ligge et døgn i minus 20 grader.

Du kan også klippe dem i to med saks eller helle kokende vann over dem.

Du kan også bruke middelet Nemaslug som er laget for å bekjempe sneglen. Det er imidlertid mest effektivt når de formerer seg.

2. Lag en ølfelle

Finn frem en bøtte, grav den ned i jorden med åpningen opp og hel øl oppi. Sneglene trekkes mot lukten av ølet, men drukner når de havner oppi bøtta.

Det er en dyr, men effektiv måte å bli kvitt sneglene på.

Les også: Drep sneglene med øl

(Artikkelen fortsetter under)


3. Rydd i hagen

Fjern komposthauger og hageavfall. Brunskogsneglene liker seg nemlig på fuktige og kalde steder.

– Forskning viser at det hjelper å fjerne sneglenes skjulesteder i hager og naboareal. Naboer og større nabolag bør gå sammen om å rydde i hagene og fjerne hageavfall. Det er dette som har størst effekt på sneglene, ifølge Erling Fløistad, forsker ved Bioforsk.

Les også: Krever at myndighetene går løs på mordersneglen

HTML EMBED
embedNAvideo("KfXPHH4A0x4MVGIq2T1vQw", false)


4. Plant vekster de ikke liker

Bioforsk sine nettsider kan du lese om hvilke planter brunskogsneglen ikke liker.

For eksempel er de ikke glad i bringebær, bjørnebær, stikkelsbær, kjempevalmue, rose og lavendel.

Vekster den derimot er glad i, er jordbær, iris, klematis, kålvekster, salater og selleri.

5. Pass på hvilke snegler du dreper

Ligg unna tigersneglen - den spiser nemlig brunskogsneglen. Tigersneglen har et karakteristisk stripete og prikkete mønster som er lett å kjenne igjen.

Og denne: Brunskogsnegl koster samfunnet enorme summer

(Artikkelen fortsetter under)

6. Sjekk plantene du kjøper for snegler

Det er liten vits i å gjøre en tapper innsats hjemme i hagen dersom du ikke sjekker hva du tar med deg hjem fra hagesenteret. Facebook-gruppen Folkeaksjon for offentlig, nasjonal brunsneglebekjempelse la tidligere i juli ut dette bildet, som setter et klart eksempel:

Klikk på bildet for å forstørre.

SKADEDYR: Brunskogsneglen ødelegger både pryd- og nyttevekster. Et tips kan være å lage en barriere av for eksempel kaffegrut rundt bed du vil ta vare på. Her ser du et eksempel på fargevariasjon blant snegler som er av samme art.  Foto: Steinar Myhr (NTB Tema)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag