Gå til sidens hovedinnhold

- De andre bildene er for grusomme

Amerikanske soldater kobles til grov likskjending i Irak.

Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, har igangsatt en etterforskning av en rekke fotografier som angivelig viser amerikanske soldater som bedriver likskjending.

Bildene viser angivelig amerikanske soldater i Irak ved siden av forkullede og oppløste lik.

I to av bildene kan en tilsynelatende se en amerikansk soldat helle væske over menneskelevninger. Andre bilder viser likene i full fyr. I et annet bilde kan en se det som trolig er en amerikansk soldat som står på kne ved siden av en forkullet hodeskalle, og sikter geværet mot det.

Det er nettstedet TMZ som har fått tilsendt bildene. Nettstedet, som vanligvis er kjent for kjendisnyheter, har videresendt fotomaterialet til amerikanske myndigheter.

Nettstedet har blitt fortalt at likene tilhører drepte opprørere i Fallujah i Irak, og at hendelsen fant sted i 2004.

- Spist av en hund
TMZ sier de har fått tilgang til 41 bilder, men de har kun publisert åtte av dem fordi de resterende bildene er for grusomme.

- Vi har ikke tatt med alle bildene. Mange av dem er for grusomme. Det er godt over et dusin lik i bildene, og noen er dekket av fluer, og et lik blir spist av en hund, skriver TMZ.

Autentisiteten til bildene er foreløpig ikke verifisert, men amerikanske myndigheter behandler saken med største alvor.

- Vi er kjent med bildene på TMZ.com som viser individer i amerikanske militæruniformer, som brenner det som tilsynelatende er menneskelevninger, sier talsmann for Pentagon, Bill Speaks, i en uttalelse.

CNN har laget en video-reportasje om bildene - se innslaget her:

HTML EMBED

Gransker bilder
Speaks bekrefter at Pentagon gransker bildene, og jobber med å verifisere autentisiteten til bildene, samt identifisere individene som opptrer i bildene.

- Handlingene som er begått i disse bildene, er ikke det vi forventer av våre tjenestemenn. Heller ikke representerer de den anstendige og profesjonelle tjenesten som mer enn 2,5 millioner amerikanere har tjenestegjort under i Irak og Afghanistan, sier en annen offisiell tjenestemann i Pentagon i en uttalelse.

Det er foreløpig uklart om den tilsynelatende likskjendingen er straffbart.

Ulovlig likskjending?
Oberst Steven Warren i Pentagon sier bildene ikke ser ut til å representere noe bevis for krigsforbrytelser. Men de antatte soldatene kan ha brutt militært regelverk rundt likskjending på slagmarken. I noen tilfeller er det imidlertid lov for amerikanske soldater, i henhold til militært regelverk, å brenne lik av hensyn til helse og hygiene.

Dersom det viser seg at individene har brutt noen form for regelverk eller lovverk, risikerer de å bli straffeforfulgt, selv om hendelsen angivelig skjedde for lenge siden.

Kilder: TMZ, The Times, Huffington Post.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken