RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste gratis-programmene

Sist oppdatert:
Det beste i verden er gratis.

Internett er spekket fullt av gratis programvare. Og skal vi være helt ærlige så bør du styre unna mesteparten.

Men det betyr på ingen måte at alt som du kan plukke opp gratis fra nett. Under har vi samlet en del programvare som virkelig vil gjøre hverdagen din lettet – og noen av programmene vil du ikke helt forstå hvordan du har klart deg uten.

Dokumentbehandling

Open Office

Dette er et gratis alternative til Microsofts dyre Office-pakke. Open Office inkluderer tekstbehandlingsprogram, regneark, kalender, databaseprogram, matteprogram, presentasjonsverktøy og mye mer.

TextPad

Dette er et litt nerdete program som i praksis er et tekstbehandlingsprogram som gjør det enklere å lese programmeringskode og HTML-filer. Egentlig ikke gratis, men du kan bruke prøveversjonen uten tidsbegrensning.

Web og e-post

Firefox

FireFox er kanskje verdens beste nettleser, og anses som et langt sikrere og raskere alternative enn Internet Explorer som de fleste bruker. Har du først begynt å bruke FireFox, da vil du aldri gå tilbake.

MailWasher

Lei av å laste ned store mengder spam? MailWasher er et program som går inn på e-post-kontoen din og sletter spam-meldinger før du laster ned e-posten din.

ShockWare Player

Skal du spille litt fancy nettspill? Da må du stort sett ha nyeste versjon av Adobes ShockWave-spiller, som er en storebror til Flash.

Adobe Reader

Tidligere var PDF-filer noe som du så en sjelden gang. Nå er det nesten umulig å surfe på nett uten å komme over disse dokumentene. Har du ikke Adobe Reader (tidligere Adobe Acrobat Reader) installert i dag, da får du ikke en fullverdig nettopplevelse.

Lyd og bilde

Slik ser det brukervennlige, men avanserte, programmet Screamer Radio ut.

ScreamerRadio (velg siste Beta-versjon)

Dette er utvilsomt den mest geniale musikkspilleren som finnes, og den fokuserer ene og alene på nettradio. Screamer Radio er et lite og lett program som holder oppdaterte og ekstremt oversiktelige lister over hundrevis av gode nettradioer – inkludert over 70 norsk, og ikke minst hauger av lass av nisjekanaler som spiller den musikken du til enhver tid har lyst å høre på - i god kvalitet.

Programmet kan i tillegg gjøre opptak av musikken du hører på – en funksjon som er så genial at du vil få med hele sangen du hører på, selv om du setter spilleren på opptak når sangen er nesten ferdig.

Winamp

WinAmp er en gammel klassiker av en medieavspiller som for noen år siden var standard utrustning for nærmest alle. De siste årene er det stadig flere som har gått over til alternativer som iTunes, Windows Media Player og MediaMonkey – men WinAmp 5 er sannsynligvis det beste musikkprogrammet på markedet i dag med et musikkbibliotek som er meget oversiktlig og raskt.

Og ja: Du kan overføre musikk til iPod-en din med det.

VLC Media Player

Mens WinAmp er den beste musikkspilleren, er trolig VLC Media Player det enkleste og beste programmet for å spille av videofiler. Det trenger ingen installasjon, har støtte for enormt mange videoformater, og har geniale funksjoner for å forbedre kvaliteten på bildet.

Bilderedigering

Gimp

Gimp var i utgangspunktet ment som et gratisalternativ til Photoshop for Linux, men har etter hvert utviklet seg til å bli et reelt alternativ for Windows også. Et meget potent og kraftig bilderedigeringsprogram.

Paint.NET

Alle har vel brukt tegneprogrammet Paint som følger med Windows. Paint.NET var ment som en litt avansert utgave av dette programmet, men har etter sin spede begynnelse i 2004 utviklet seg til å bli et meget godt bildebehandlngsverktøy – og tegneprogram – som inneholder mange funksjoner som du for eksempel ikke får med i Photoshop Elements.

Dette har rett og slett blitt et høyst reelt alternativ til å gjøre relativt avansert bildebehandling og kan anbefales på det sterkeste.

Pakkeverktøy

7-Zip

Det å kunne komprimere og pakke opp filer er en hverdagslig opplevelse. Tidligere var WinZip et program alle brukte. I dag er det 7-Zip som er gratisprogrammet du bør bruke for å kunne pakke opp stort sett alt som finnes av komprimerte filtyper.

WinRar

WinRar er I likhet med 7-Zip et pakkeprogram, og gjør mange av de samme tingene, men lar deg også komprimere til RAR-filer. Egentlig ikke gratis, men du kan bruke prøveversjonen på ubestemt tid.

Sikkerhet

SpyBot

SpyBot er kanskje det beste gratisprogrammet for fjerning av spionvare. Det som gjør programmet bedre enn de fleste andre alternativer er at det ikke bare leter etter spionvare når du ber det om det, men det ligger og sørger for at spionvare ikke får installert seg på maskinen din. Et uunnværlig program.

Avast og AVG

Det er litt farlig å anbefale gratis antivirus-pakker i dagens marknad fordi denne typen programvare ikke tar de virkelig store sikkerhetsproblemene i dag, nemlig nettsteder som utnytter sikkerhetshull mens du surfer på nett.

Men hvis du ikke tar deg råd til å betale for en skikkelig sikkerhetspakke, kan du i alle fall få et lite sikkerhetsnett med gratis virus-beskyttelse fra disse to aktørene.

Filoverføring

uTorrent

BitTorrent er på ingen måte bare et piratverktøy. Stadig flere typer store filer distribueres nå på internett ved hjelp av BitTorrent. Og når det kommer til BitTorrent så er det uTorrent som er kongen på haugen.

SmartFTP

Dette er et av de aller beste gratisalternativene som finnes når det kommer til bruk av FTP-servere.

FileZilla

Dette er et annet meget godt gratis FTP-alternativ.

Diverse

DaemonTools

DaemonTools er en skjult liten juvel som lar deg emulere CD/DVD-enheter på datamaskinen din. På den måten kan du benytte kopier av CD/DVD-er (såkalte ISO-filer) som du har liggende på harddisken din på nøyaktig samme måte som om du hadde puttet den originale plata i CD-spilleren din. ISO-filer er en stadig mer vanlig måte å distribuere kopier av CD-er over internett.

DeepBurner og InfraRecorder

Kort og godt to små og helt gratis programmer for å brenne CD- og DVD-plater. Det er ikke nødvendig å betale for store og alt for tunge programmer som Nero når du kan få dette gratis.

Yamipod

Et alternativ til iTunes som blant annet lar deg overføre musikk fra iPoden og over til datamaskinen din.

Trackmania Nations Forever

Utvilsomt tidenes beste spill som du kan laste ned uten å betale fem flate øre.

Ubuntu

Stadig flere beginner å se seg om etter alternativer til Windows, og Linux blir det naturlige steget for mange. Ubuntu er trolig den beste utgaven av Linux til daglig bruk, og er helt gratis. Her følger det også så mange ekstra programmer at du kan bli sittende en stund å prøve ut en verden du ikke får oppleve med Windows.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere