RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste gratis-programmene

Sist oppdatert:
Det finnes en rekke programmer gratis tilgjengelig som kan gjøre hverdagen din enklere. TV 2 Nettavisen presenterer de viktigste og beste.

Har du noen gang lurt på om hvordan du kan få sett alle filmene du har lastet ned fra internett, eller hvordan du konverterer din egen CD-samling til mp3?

Og hva slags alternativer finnes det til nettleseren Internet Explorer som er kjent for å ha masse sikkerhetshull?

I denne artikkelen har vi samlet en del høyt anbefalte programmer som kan gjøre din datahverdag enklere.

Gjør video-hverdagen enklere:

Ffdshow:
Ffdshow er en pakke med filtre som gjør deg i stand til å spille av de fleste filformater. Inneholder også avanserte verktøy for bildeoptimalisering for de viderekomne.

AC3-filter:
AC3 filter er et program som gjør at du kan spille av filmer med lyd som er kodet i AC3-formatet. Ffdshow inneholder en versjon av dette filteret som ikke fungerer optimalt, og dette bør derfor velges i stedet.

Media Player Classic:

En del av filene som lastes ned fra nettet kan normale medieavspillere som Windows Media Player ha problemer med å spille av. Media Player Classic ofte gir deg mindre problemer.

G-spot:
Til tross for at navnet skulle tilsi at dette var et program med seksuelt ladet innhold, er G-spot et svært hendig program som gir deg full oversikt over hva slags codec/filter du trenger for å spille av en videofil.

Smarte alternativer på internett:

Opera:
Den norske innovative nettleseren Opera har kjempet en knallhard kamp mot Internet Explorer i mange år. Inneholder masse avanserte funksjoner, og er samtidig enkel for nybegynnere.

FireFox:
FireFox regnes som mange som verdens beste nettleser. Den er både raskere og mindre utsatt for sikkerhetshull enn Internet Explorer.

I tillegg til å være en nettleser er det utviklet en større mengde tilleggsprogrammer som utvider funksjonaliteten betydelig. Slike oppgraderinger kan lastes ned her kan lastes ned her.

ForecastFox:
ForecastFox er et tillegg til FireFox som legger til ikoner i statuslinjen med informasjon om været både nå og de nærmeste dagene der du holder til.

ChatZilla:
Et alternativ og enkel chatte-klient som blir integrert i FireFox.

IEview:
IEView gjør at når du høyereklikker på en nettside med FireFox, vil man på menyen som kommer få et valg som gjør at den nevnte nettsiden åpnes i Internet Explorer. Fin måte å teste kompabilitet på.

DownTHEMall:
Et program for FireFox som lar deg laste ned alle bilder på en nettside, eller alle bilder som det er linket til.

Lyd og musikk:

WinAmp:
WinAmp er en av verdens mest populære medieavspillere.

Tar svært liten plass på skjermen, og er samtidig oversiktlig. WinAmp har integrert et enormt bibliotek over gode nettradioer som du garantert vil bli fornøyd med.

Easy CD-DA Extractor:
Easy CD-DA Extractor er det enkleste programmet for deg som ønsker å konvertere musikksamlingen til et digitalt format som for eksempel mp3.

Diverse smarte programmer:

MSN Messenger 7:
MSN Messenger er verdens mest populære Instant Message-klient.

Her finner du en mer funksjonsrik versjon av Windows Messenger enn den som følger med Windows.

Skype:
Bredbåndstelefoni har blitt svært populært den siste tiden.

Skype er et gratis program som gjør deg i stand til å ringe til dine venner gratis, enten ved bruk av en mikrofon eller spesialtelefoner som er mulig å få kjøpt til pc-en.

Gir svært høy lydkvalitet, og takler de fleste brannmurer som ofte stopper andre programmer.

Picasa2:

Dette programmet fra Google hjelper deg å holde oversikt over bildene dine. I tillegg inneholder det en del avanserte bilderedigeringsfunksjoner.

Daemon Tools:
Daemon Tools etterlikner en DVD-spiller og gjør at du ha såkalte «CD/DVD images» lagret på harddisken, og ha tilgang til disse uten å sette CD/DVD-plate i DVD ROM-en.

Dette gir langt høyere ytelse og mindre slitasje på CD/DVD-plater. Et «CD/DVD image» er en nøyaktig kopi av en CD/DVD-plate, og kan lages med for eksempel Nero Burning ROM som følger med svært mange DVD-brennere.

Total Copy:
En enkel, men svært hendig kopieringsklient som gjør kopiering over et internt nettverk sikrere og enklere.

WinRAR:
WinRAR er et raskt og enkelt program som håndterer de mest populære komprimeringsformatene, deriblant RAR og ZIP.

Ad-Aware SE Personal:
Ad-Aware sSøker gjennom datamaskinene på samme måte som et virusprogram på leting etter spionvare og andre programmer du ikke bør ha installert som kan gjøre maskinen utsatt for angrep eller senke ytelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere