*Nettavisen* Nyheter.

De beste kameramobilene

Hva er den aller beste kameramobilen? Vi har testet markedets syv beste!

Med stadig flere 5 megapiksler kameramobiler i butikk har diskusjonen gått høyt om hvilken som egentlig tar de beste bildene.

For å kunne trekke den endelige konklusjonen tok vi med oss de seks råeste kameramobilene til DIWA-labs, og kjørte dem gjennom de samme testene som brukes på profesjonelle digitalkameraer.

Med i testen er Samsung G800, Nokia N82, Sony Ericsson K850i, Nokia N95 8 GB, LG Viewty og Nokia N95.

Og resultatet? Ingen er best i alt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 hjelper deg (TV 2 hjelper deg)

1. plass: Nokia N958GBTar de beste bildene under optimale forhold
Pris: Fra 5.800 kroner

Nokia N95 8GB er best på de aller fleste av kriteriene vi har målt. Utvilsomt det beste kameraet når det gjelder skarphet og korrekt bildegjengivelse. Kameraet er lett å betjene og telefonen har et vell av funksjoner. Svakt fotolys og høy pris trekker ned. Denne modellen har også TV-utgang, om du vil se bilder eller video på stor skjerm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nokia)

2. plass: Nokia N82
Pris: Fra 4.000 kroner

Nokias nest beste kameramobil, og den beste dersom du skal fotografere i svakt lys. Brukervennlig kameramobil med lite støy i bildene. Men den er ikke like lysfølsom som storebror N95 8GB. Bra videokamera.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Sony Ericsson)

3. plass: Sony Ericsson K850iDet beste kjøpet
Pris: Fra 3.300 kroner

Dette er kameramobilen som gir deg mest for pengene. K850i er ikke helt på høyde med de aller beste når det gjelder fargegjengivelse og signal – støyforhold, mens den er helt på topp i oppløsningsevne. Det gir skarpe bilder med litt unøyaktige farger. Skjermen er mindre enn på de andre mobilene i testen. En god blitz og enkle innstillinger gjør dette til en utmerket allroundmobil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nokia)

4. plass: Nokia N95
Pris: Fra 4.500 kroner

Nokias første 5-megapikselmobil holder fortsatt koken, og plasserer seg omtrent midt på resultatlista. Den mangler ekte blitz, men i brukbart lys tar den skarpe bilder med lite forvrengning. Skarpest i midten av bildet, med noe lavere oppløsningsevne mot kantene. Høy pris og kort batterilevetid trekker ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

5. plass: Samsung G800
Pris: Fra 3.600 kroner

Samsung G800 har en god blitz og lite støy i bildene. Men G800 er også den kameramobilen som forvrenger bildet mest. Den tar heller ikke så skarpe bilder som de beste i testen, og den får bunnplassering på fargegjengivelse. Brukervennligheten er imidlertid god.

Klikk på bildet for å forstørre.

6. plass: LG KU990 Viewty
Pris: Fra 3.500 kroner

KU990 har testens største og mest høyoppløste skjerm. Det meste av betjeningen skjer ved trykk direkte på skjermen. Det gjør det enkelt å endre innstillinger. KU990 er også suveren på video, men faller litt igjennom som kameramobil. Noe støy, fortegning og svak fargefølsomhet trekker ned. Rå på video med DivX-opptaker og 120 fps.

Her er hva vi testet

Skarphet
Hvor skarpt vi oppfatter et bilde som avhenger ikke bare av hvor mange detaljer det er i bildet. Øyet oppfatter et bilde med store kontraster som skarpere enn et bilde med små kontraster.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er det om å gjøre å ha minst mulig uskarphet. Som Tabellen viser skiller Nokia-modellene, med unntak av "gamle" N95, seg positivt fra de øvrige.

Kromatisk feilvisning
Når lys spaltes i et prisme vil de ulike fargene i hvitt lys brytes forskjellig, og vi får et regnbuemønster. Men ulike linser har ulike egenskaper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Også her er Nokia-modellene bedre enn de øvrige.

Fortegning
De små linsene i et mobilkamera har en tøff jobb, når de på minimalt med plass skal samle lys og projisere det nøyaktig til lysfølerne inne i kameramobilen. Noen linser løfter midten av bildet mot deg (tønne), mens andre flytter senter fra deg (pute).

Klikk på bildet for å forstørre.

Nesten dødt løp, men N82 er best, og G800 skiller seg ut i motsatt ende av skalaen.

Vignettering
Her måles hvor stort lystapet er ut mot hjørnene i bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er N95 8GB på høyde med mange vanlige digitalkameraer. KU 990 og G800 faller langt bak.

Bildestøy
Støy i bildene måles på flere måter. Forstørrer du et bilde tilstrekkelig vil du alltid se at det er korn (støy) i bildet, særlig på flater som egentlig skulle ha jevn farge. I testene måles ikke bare størrelsen på støykornene, men også avvik i støy i forhold til en gitt gråtone. Jo større avviket er, jo mer synlig blir støykornet.

Klikk på bildet for å forstørre.

De ulike fargene på søylene angir ISO-verien testbildet er tatt på (oppgitt ISO). Forskjellene fra mobil til mobil er små.

Mobilkameraer er særlig utsatt for støy, fordi brikkene som skal fange opp bildet er så små. Bildestøy vil variere med kameraets ISO-innstilling, fordi en høy ISO-verdi angir at du forsterker signalet som kamerabrikken oppfatter. Jo mer du forsterker signalet, jo mer støy får du.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er Nokia N82 vinneren, men forskjellene er nærmest ubetydelige.

Objektivets evne til å gjengi detaljer
Det hjelper lite å ha en avansert bildebrikke med mange bildepunkter om ikke optikken klarer å levere informasjon til brikken. Ifølge DIWA Labs er det ingen av mobilkameraene som kommer spesielt godt ut av disse målingene. Men objektivene er likevel gode nok for brikker med 4 til 5 megapiksler. Å øke antallet piksler ville ikke hjulpet noen ting, rett og slett fordi objektivene ikke tegner bedre bilder en de gjør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Heller ikke her er det vesentlige forskjeller på modellene vi testet.

Fargefølsomhet
Med fargefølsomhet menes kameraets evne til å registrere ulike nyanser. Fargefølsomheten på et digitalkamera bør ligge på 24 bit, mens Nokioa N95 8GB er målt til cirka 21, både for N95 og N95 8GB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dødt løp.

Fargenøyaktighet
I testen måles også hvor god evne kameraet har til å gjengi riktige farger. Fargenøyaktigheten måles med korreksjon for hvitbalanse og eksponering. Med feil hvitbalanse eller eksponering får du også feil farge på bildene du tar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia-modellene vinner, men heller ikke her er forskjellene særlig store.

ISO-verdier
Når du tar bilde med Nokia N95 8GB på lav ISO (100) er kameraet i virkeligheten justert slik at den målte ISO-verdien er 143. Det betyr at signalet er noe mer forsterket enn ISO-verdien i bildeinformasjonen skulle tilsi. Resultatet er at kameraet blir mer lysfølsomt, men også mer utsatt for støy. Ved ISO 200 er målt resultat 239, og ved 400 er resultatet 456. Dette har ifølge DIWA Labs minimal betydning.

Når vi mangler testresultat for Samsung skyldes dette at Samsung ikke legger inn metadata for ISO i bildefilen. Dermed kan vi heller ikke måle om verdiene stemmer.

Klikk på bildet for å forstørre.

LG skryter av at KU 990 leverer ISO 800. Testen avslører imidlertid at den reelle verdien er 240.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.