RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste mp3-spillerne

Sist oppdatert:
De er små, de kan spille av timevis med musikk og de er blitt ekstremt populære. Vi snakker selvfølgelig om mp3-spillere. Men hvilke er best? TV 2 Nettavisen gir deg svarene.

Bærbare MP3-spillere finnes i tre hovedtyper:

- Spillere med harddisk. Slike spillere har stor lagringskapasitet, for tiden opptil ca. 500 CD-er, alt i en liten boks du kan ta med deg hvor som helst.

- Minnespillerne. Disse bruker vanlig dataminne eller minnekort for å oppbevare sanger. De er ofte små, men har gjerne bare plass til 20-100 sanger.

- CD/MP3-spillere. Dette er CD-spillere som kan spille CD-plater med MP3-filer. Dette gjør at du får plass til ca. 100-200 sanger på en CD. Slike spillere er billige, men du må brenne CD-er selv.

Fordi det er så mange ulike typer mp3-spillere på markedet i dag, kommer TV 2 Nettavisen til å ta for seg de ulike kategoriene hver for seg, over de neste dagene.

Harddiskbaserte mp3-spillere
Først ut er de harddiskbaserte spillerne, hvor Apples iPod kanskje er den mest kjente representanten. Harddiskbaserte spillere passer for deg som vil ha plass til mange sanger, eller kanskje bruke spilleren som lagringsplass for andre typer filer. Opp til 10 000 låter kan du få plass til i spillerne med størst harddisk.

iRiver HP-120
Flere testere mener dette kanskje er den mest avanserte jukeboxen på markedet. Både når det gjelder funksjonalitet og størrelse kommer spilleren meget bra ut. Utseende er ikke like slående som iPods, men den kan i alle fall måle seg i størrelse.

Displayet et stort og oversiktlig, og det følger også med en meget funksjonell fjernkontroll med innebygd display.

iRivers spiller har også innebygd radio og du kan ta opp lyd via den innebygde mikrofonen.

Levetiden på batteriet er også ganske imponerende – rundt 14 timer. Det er mye lengre enn iPod kan holde på.

iRiver krever heller ingen drivere eller noen annen form for installasjon. Spilleren blir automatisk kjent igjen av PC-en, og det er bare å flytte filer direkte til disken. Overføringen foregår altså via USB 2.0 og sørger for kjapp overføring.

Det er på lydkvaliteten at iRiver virkelig skiller seg ut. Eksperter og testere i mange bransjeblader har rost lyden i den lille mp3-spilleren. Du får mange EQ-innstillinger og lydeffekter med, og du kan selv stille inn ass, diskant og andre detaljer.

iRiver har også god støtte forandre formater enn bare mp3, til og med ogg Vorbis. Det er ikke mange andre spillere som har i dag.

iHP-120 av de dyreste spillerne på markedet, med en pris på rundt 4 500 kroner for 20 GB-versjonen. Men i motsetning til hos Apple betaler du ikke for bra design, men for topp funksjonalitet.

Dette er spilleren for deg som vil ha kvalitet, mange muligheter til å stille inn spilleren selv, og som ikke er redd for å bla opp litt.

Pris: 20 GB: 4 500 kroner, 40 GB:5 300 kroner, 60 GB: kroner.
Lagringskapasitet: 20, 40 og 60 GB
Formatstøtte: mp3, wma, wav og ogg.
Vekt: 160 gram

Apple iPod:
Apples iPod er kanskje den mest kjente mp3-spilleren markedet. Det er ikke så rart, et lekkert design, plass til 10 000 sanger, eller 20 000 bilder, på den største versjonen og flere funksjoner har spilleren til en av de mest populære – og dyreste.

iPod’en finnes i tre utgaver, med 15, 20 og 40 GB harddisk. En ny mini-iPod med 4 GB er på vei, og da kan kanskje hvermannsen få råd til dette designproduktet.

Kjøper du en iPod får du flere spill, kalender med alarmfunksjon, kontaktliste, leser for tekstfiler og mye mer med på kjøpet.

Du kan også bruke iPod som en portabel harddisk. Når du kobler den til PC-en, dukker iPod-en opp på desktopen og du kan dra og slippe filer på vanlig måte.

iPod leveres med programvaren MusicMatch Jukebox for PC, og iTunes for Mac. Nå får du forøvrign også iTunes for Windows. Disse programmene hjelper deg med å organisere musikksamlingen din på datamaskinen, og synkronisere innholdet med iPod-en. Det finnes også masse tilleggsutstyr til iPod - for en oversikt kan du klikke her.

iPoden settes i en krybbe som er tilkoblet PC/Mac via FireWire. USB2.0-krybbe kan også fås som opsjon dersom du ikke har FireWire-port på PC-en din. iTunes starter automatisk, og iPoden synkroniseres med låtbiblioteket ditt når den er tilkoblet. Så enkelt kan det gjøres. Ikke trenger du å trykke på noen knotter, og du får ladet batteriet over FireWire-kabelen i tillegg.

Siden det er FireWire som brukes til overføringen, skjer overføring av en CD i løpet av noen få sekunder.

iPod-en gir en luksusfølelse, men du må også betale for den.

iPod'en er for deg som synes form og kvalitet er viktig. Med en iPod viser du at du har sans for kvalitet og lekkert design, og at pris ikke er så viktig.

Pris: 15 GB: 3 000 kroner, 20 GB: 3 800 kroner, 40 GB: 4 800 kroner.
Lagringskapasitet: 15, 20 og 40 GB
Formatstøtte: mp3, mpeg-4, .jpg og ukomprimert lyd i wav-format.
Vekt: 158 gram

MPIO HD100
MPIO er en liten og lett mp3-spiller som til tross for sine beskjedne mål kan lagre opp til 20 GB med data. Bruker du alt til musikk, betyr det at du kan spille uavbrutt i rundt 14 dager. Lagrer du filer i wma-formatet får du plass til dobbelt så mye.

Mpio har både innebygd radio og en stemmeopptaker med nær sagt ubegrenset kapasitet. På innsiden sitter en 2,5-tommers harddisk fra Toshiba, og et oppladbart batteri med god levetid.

Dette er en lekker spiller i blankt metall, og minner litt om iPod’en eller Creatives Zen.

Spilleren kommuniserer med PC-en gjennom et USB 2.0-grensesnitt og kjører du Windows XP behøver du ikke å installere drivere for å overføre musikkfiler.

Hvis du vil koble den til stereoen i stua, må det skje via hodetelefonuttaket, fordi spilleren har ikke linjeutgang.

Denne lille - og relativt ukjente - mp3-spilleren har gjort det godt i flere tester, og mange har latt seg sjarmere av prispunktet.

For en pris på 2 990 kroner får du mye for pengene med en Mpio HD100, og den konkurrerer i samme klasse som Creative Zen.

Pris: kr 2 990 kroner
Lagringskapasitet: 20 GB
Formatstøtte: mp3, wma, wav og FM-radio.
Vekt: 260 gram

Dette er spilleren for deg som ikke bryr deg så mye om merke, men vil ha mest for pengene.

Creative Zen NX
Creative startet trenden med harddiskbaserte mp3-spillere, og har ikke mistet grepet om markedet. Med Zen NX får du MYE lagringsplass for pengene. Spilleren leveres med 20, 30 eller 60 GB harddisk.

harddisk, mp3, mp3-spiller
harddisk, mp3, mp3-spiller

Med Zen-spilleren kan du ta av dekselet og bytte batteri. Det betyr at du kan ta med deg flere batterier på reise, eller kjøpe nytt batteri hvis det gamle takker for seg. Det er en mulighet som blant annet iPod-en mangler.

Skjermen i Creatives spiller er mye mindre enn i andre spillere av denne typen, og du ser mindre av informasjonen.

Heller ikke Zen har FireWire, men til gjengjeld har den USB 2.0. Det betyr rask overføring av data.

Mp3-spillere vinner i flere tester på et oversiktelig menysystem og bra lyd. Et minus er at du må installere de medfølgende drivere og programvaren for å kunne bruke spilleren.

Selv om Zen NX kan fungere som en ekstern harddisk, dukker den ikke i Windows Explorer. Mange andre spillere gjør det, og det minsker brukervennligheten at Creative absolutt skal bruke sin proprietære programvare.

Noen mener nok at Zen ikke kan måle seg med iPods design, men du får i alle fall virkelig valuta for pengene selv om luksusfølelsen kanskje ikke er helt på topp.

Zen er spilleren for deg som er mye på farten og som trenger stor lagringsplass, å uten ville fire på kravet om design.

Pris: 20 GB: 2 500 kroner, 30 GB: 3 100 kroner, 60 GB: 3 700 kroner
Lagringskapasitet: 20, 30 og 60 GB
Formatstøtte: mp3, wma og wav.
Vekt: 228 gram

Archos Jukebox 20
Denne dingsen gjør alt, i alle fall når det kommer til avspilling av media.

Archos Jukebox har en harddisk på 20 GB. Her kan du lagre alle mulige slags filer. Du kan høre på mp3-filer, se på bilder i enten .bmp eller .jpg-format, og til og med spille av DivX-filmer.

Har du tenkt å spille av filmer må du installere en konverter som gjør om DivX til mpeg-4 som kan leses av spilleren.

Du kan se dine DivX-filmer på den innebygde skjermen, men det blir naturligvis ganske smått. Du kan imidlertid kjapt koble spilleren til en TV, for på den måten å få fullskjerms DivX-film på TV-en.

Kvaliteten varier med hvor bra selve filen er, men du kan i alle fall ta med deg noen titalls filmer hvis du skal på hytta, noe som har begeistret testere i flere ulike publikasjoner.

Når du kobler jukeboksen til PC-en dukker den opp som en egen stasjon i Windows Explorer, noe som gjør det svært enkelt å overføre filer frem og tilbake.

Et ganske stor minus er at tilkoblingen er begrenset til USB 1.1. Det gjør at overføringen av data går ganske tregt. Det er mulig å kjøpe tilleggsmoduler som har støtte for både FireWire og USB 2.0, men minst én av disse teknologiene burde vært innebygd.

En annen ting mange eksperter har pukket på er menysystemet. Responsen er til tider dårlig, og det er tungvint å komme seg tilbake til hovedmenyen.

Prisen på rundt 3 000 kroner gjør det til et godt kjøp, men dette er ikke den vakreste mp3-spillere i klassen, akkurat.

Archos har spilleren for deg som ikke bare er glad i musikk, men som også er avhengig av filmsamlingen din.

Pris: 3 000 kroner
Lagringskapasitet: 20 GB
Formatstøtte: mp3, mpeg-4, .jpg, og .bmp
Vekt: 303 gram

Philips HDD100
Philips vil også ha en bit av mp3-spillerkaken, og har lansert sin luksuriøse HDD100.

Når det gjelder funksjonalitet kommer Philips ikke med noen dramatiske nyheter. HDD100 har en 15 GB harddisk, du kan spille inn lyd via mikrofon eller optisk inngang, spilleren støtter mp3- og wma-filer og dataoverføringen skjer kjapt via USB 2.0-tilkobling.

Det er designet som virkelig skiller denne spilleren fra massen. Lett retropreg med avrundede kanter og høyglansdeksel gir denne spilleren et utseende utenom det vanlige.

Ulike tester har latt seg imponere over Philips' design, men har også et par minuspunkter.

Bakdelen med HDD100 er at du er nødt til å bruke den medfølgende programvaren for å flytte musikk over. Programvaren til Philips er ikke den mest avanserte, og du har for eksempel ikke mulighet til å rippe musikk fra CD-er.

Dessuten plasserer programmet låtene i alfabetisk rekkefølge, og ikke i den rekkefølgen du vil ha musikken.

Du betaler mye for designet her. 4 500 kroner for en spiller med 15 GB er mye, og slik blir Philips HDD100 en mp3-spiller for deg som vil ha en eksklusiv spiller som skiller seg ut fra massen.

Selve jukeboxen har et absolutt stilig, retroaktig utseende. Den er relativt liten, veier 168 gram, og har et ukomplisert ytre med få knapper.

Liker du å vise fram dingsene dine? Da er Philips' spiller noe for deg. Her er det ikke inngått noen kompromisser på design, men du betaler da også for herligheten.

Pris: kr 4 500 kroner
Lagringskapasitet: 15 GB
Formatstøtte: mp3, og wma
Vekt: 168 gram

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere