De beste musikkmobilene

Foto: Illustrasjonsbilde

Nordmenn digger musikk på øret. Vi har testet mp3-spillerens verste fiende: musikkmobilen.

10.04.08 21:16

Stadig flere ungdommer velger bort mp3-spilleren til fordel for mobiltelefon med musikkspiller.

- Musikkmobilen har alt i ett: både telefon, kamera og mp3-spiller. Dessuten har jeg med meg overalt, sier Jonas Strømmen.

Han går sisteåret på medielinja ved Elvebakken videregående skole i Oslo. Sammen med nesten halvparten av klassen sin er han en flittig bruker av musikkmobilen.

Seks av de tretten elevene vi snakket med bruker mobiltelefonen sin som mp3-spiller regelmessig.

Se hele testen på web-tv her

- Har kommet for å bli
Tall fra Norsk Telekom Indeks (TNS Gallup) bekrefter også fenomenet. For hele 56 prosent av landets 15-19-åringer har mp3-spiller på sin mobil i dag.

- Det er ingen tvil om at musikkmobilen har kommet for å ta en stor del av markedet, på samme måte som kameramobilen har gjort de siste årene, sier IT-journalist Marte Ottemo i TV 2 Nettavisen.

I samarbeid med TV 2 Nettavisens IT-avdeling har vi testet ti musikkmobiler.

- Kravene for å være med i vår test er at musikkdelen av telefonen kan styres med utvendige musikknapper, samt at telefonen må ha støtte for minnekort, sier Ottemo.

For bare noen år siden var virkeligheten annerledes: telefonene hadde musikkspiller som kunne håndteres med eksterne knapper, men telefonene hadde ikke støtte for minnekort, og størrelsen på internminnet var heller skralt. Så i realiteten fikk man ikke mange sanger på telefonen.

Nå kan man derimot sette inn minnekort i ulike størrelser – snart helt opp til 4 gigabyte. Dette gjør at du får plass til nesten 1200 sanger – eller rundt 90 album, om du vil.

Overraskende bra lyd
TV 2 Nettavisen fikk også lydeksperter fra fagbladet Hjemmekino til å teste lyden på musikkmobilene. Og resultatet vil kanskje overraske noen.

- Det viste seg at lydkvaliteten er blitt vesentlig forbedret. Lyden i musikkmobilene er gjennomsnittlig like bra som på en iPod- eller Creative-spiller, sier Ottemo.

Men da bør du bytte ut de medfølgende ørepluggene.

- Ørepluggene som følger med varierer fra det akseptable til det forferdelige. Så det lønner seg å kjøpe et par vanlige hodetelefoner for å få best lyd, sier Ottemo.

I skjemaet under finner du en rangering av produktene. For mer spesifikk produktomtale - klikk på hvert enkelt produkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.