RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste og de verste fondene

Sist oppdatert:
De beste norske aksjefondene har steget mer enn 50 prosent i år. Men det er også mange som henger etter. Se hvem som leverer, og hvilken stor forvalter som ikke klarer å slå markedet med ett eneste av sine fond
Du kan fingranske de beste og de verste fondene på iMarkedets fondstjeneste, som leveres i samarbeid med analysebyrået Morningstar: iMarkedets fondsside

Det har så langt vært et turbulent, men totalt sett strålende børsår. Norske aksjefond er i snitt opp 32,1 prosent fra nyttår. Som vanlig henger snittet litt etter markedet, representert ved Oslo Børs Fondsindeks, som har steget 33,5 prosent.

Dette er - selv om fondene ikke snakker så høyt om det - normalt, siden de har kostnader som belastes, samtidig som de som gruppe vanligvis ikke slår markedet selv før kostnader.

Det er også meget store forskjeller.


De beste

I 2003 er de siste årenes tapere blitt vinnere. Flere av vinnerfondene i år har satset på risikable småselskaper, som har trynet de siste årene.

Aller best avkastning av fond som investerer i norske aksjer har fondet DnB SMB, som pr. tirsdag hadde steget 54,8 prosent hittil i år. Ifølge fondstjenesten Morningstar var de største investeringene til dette fondet Aktiv Kapital, Ganger Rolf, Fast Search & Transfer, Smedvig og Solstad Offshore. Det er dog verdt å merke seg at dette selvsagt kan endre seg fortløpende.

Deretter følger tre fond fra Sundal Collier Fondsforvaltning, alle med avkastning på drøyt 50 prosent: Sundal Collier Aktiv, Globus Norge og Sundal Collier Norge.

Sundal Colliers fond utpreget seg med å ha tatt store poster i relativt odde selskaper som Current, Data Respons, Kitron og Questerre Energy. Det siste er et canadisk gasselskap som planlegger notering på Oslo Børs.

Med slike porteføljer blir det lett berg-og-dal-bane.

Av de større fondene gjør også Odin Norge det bra, med en oppgang på 45,2 prosent på en shippingtung portefølje med aksjer som Golar LNG, Farstad, Wilh. Wilhelmsen, Stolt-Nielsen og Smedvig.


De verste

Når det gjelde de dårligste fondene, utpreger Terra seg.

To av Terras tre norske fond ligger helt sist. Terra Vekst har en avkastning på 20,1 prosent, med investeringer i selskaper som Telenor, Orkla, Amersham, Kverneland og TGS-Nopec. Terra Spar har klart 23,6 prosent, med Hydro, Norske Skog, Gjensidige NOR, Statoil og Axis-Shield i porteføljen.

Avanse verst av de store

iMarkedet har også sett på hvordan de største forvalterne, som har mange ulike fond, har gjort det.

Den eneste av de store som i snitt har slått fondsindeksen med sine fond er DnB Investor, men her skal det sies at nevnte DnB SMB trekker kraftig opp når snittet blir 34,1 prosent for DnB-fondene.

Nordea har et snitt på 31,9 prosent, Storebrand på 30,4 prosent.

Avanse er svakest av de store. Snittavkastningen er 28,9 prosent, og ingen av Avanses fond når opp til snittet for norske fond hittil i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere