RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste og verste fondene

Sist oppdatert:
November ble en ny plussmåned for sparere i norske aksjefond. Vi gir deg vinnerne og taperne, og ser også på hvem som er best på lang sikt
Du kan undersøke hvilke fond som har gjort de bra og dårlig på iMarkedets fondsseksjon, som drives i samarbeid med analyseselskapet Morningstar: iMarkedets fondsside

Alle norske aksjefond utenom to leverte positiv avkastning i november, som dermed føyer seg inn i rekken av mange positive måneder i år.

Oppgangen var likevel jevnt over moderat. Oslo Børs fondsindeks, som mange av fondene måler seg mot, steg 1,2 prosent i november.

Det beste fondet i november var First Nordic Norge Vekst, som steg 3,20 prosent, ifølge tall fra Oslo Børs Informasjon.

Deretter følger Gambak, med 2,65 prosent og Holberg Norge med 2,61 prosent.

To fond gikk i minus: Pluss Aksje og Tyren Norge, som begge falt med 0,17 prosent.

November-vinneren First Nordic Norge Vekst er også sterk på lang sikt.

På lang sikt

Fondssparing er primært en langsiktig sport, og hvis vi ser på utviklingen for norske aksjefond de siste fem årene, er First Nordic Norge Vekst nummer to, med en årlig avkastning på 10,74 prosent.

Vinneren på fem års sikt er Odin Norge, med 11,07 prosent.

Nummer tre og fire er Gambak og Gambak Kapital med 9,61 og 7,83 prosent.

Fire fond har minustall etter fem år. Verst er Globus Norge, fondet som i sin tid ble pushet av Hallvard Flatland i programmet Fredagsbørsen. Dette fondet har hatt en årlig minusavkastning på 2,44 prosent de siste fem årene.

Nest verst er Avanse Norge Aktiv, som har falt med 1,15 prosent i året. Postbanken Aksjevekst har falt med 0,44 prosent årlig og Sundal Collier Norge med 0,15 prosent årlig.

Opp og ned og opp

Som kjent har de siste fem årene omfattet både opp- og nedturer for Oslo Børs. 1999 var en solid opptur. I 2000 buttet det. Markedene falt voldsomt i 2001 og 2002, og 2003 har så langt gitt kraftig oppgang.

Ett eksempel er omtalte First Nordic Norge Vekst. Grunnen til at fondet gjør det så bra på fem års sikt, er en voldsom opptur i 1999. Ser man på de sise tre årene, har fondet gjort det dårlig.

Store poster i dette fondet er, ifølge Morningstars database, det unoterte teknologiselskapet Chipcon, BNbank, Veidekke, Visma og Ekornes. Dette er altså et fond som går langt utenom allfarvei på børsen, og dermed kan gjøre det mye bedre enn markedet - eller mye verre.

I egen klasse

Fondene over er klassifisert som norske aksjefond. Fondet Skagen Vekst har også en betydelig andel aksjer på Oslo Børs, men har såpass mye internasjonalt at det ikke regnes som et norsk aksjefond.

Uansett har dette fondet, som har tiltrukket seg mye penger fra sparere de siste årene, gjort det bedre enn alle de norske fondene de siste fem årene, med en årlig avkastning på på 15,81 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere