RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Keilen / Scanpix (Berit Keilen / Scanpix)

De beste påskespillene

Sist oppdatert:
Påsketid er spilletid og på Side2 får du de beste brettspillene.

(SIDE2): Er du så heldig og skal tilbringe påskehelgen på hytta, kan det være artig å bryte litt med tradisjonene. Er du lei av Yatzy? Mangler Kinasjakk brikker, og er spørsmålene i hyttas Trivial Pursuit eller Geni fra tidlig 1990-tall? Da er det på høy tid med en oppgradering. Side2 har fått hjelp av brettspillguiden.no til å finne fram i spilljungelen og ifølge de opplever brettspillene en ny vår.

- Salgstallen for brettspill har skutt i været etter jul og man skal ikke se bort fra at finanskrisen er en medvirkende årsak. Når det er dårligere tider har folk en tendens til å prioritere de små gleder, sier gründer og primus motor, Remo Rehder.

Lange tradisjoner
Ifølge Reder er brettspill og terningspill noe menneskeheten har drevet med til alle tider og jo mer fritid, jo mer tid har det vært til slike sosiale aktiviteter.

- På 70-tallet reiste ofte folk på hytta med storfamilien og da måtte man ha noe å gjøre for ikke å gå hverandre på nervene. Brettspill var akseptabelt og en hyggelig ting å gjøre sammen, forteller Rehder, som tror Yatzy er det spillet flest folk forbinder med påske.

- Det er enkelt og tar lite plass i tursekken. Ellers så er det nok mange som har en klassisk 5-spill samling liggende på hytta. Men det er ofte gamle spill som ungene ikke kjenner til og reglene er kanskje blitt borte, så da blir det ingen høydare.

Spillentusiasten, som selv har 2000 spill i sin samling tror at den norske spilltradisjonene er i ferd med å endre seg.

- Nordmenn har ofte spilt barnespill som feilaktig har gått under betegnelsen familiespill. Dette har endret seg de siste årene og nordmenns spillmønster blir mer og mer likt den europeiske spilltradisjonen. Der er et familiespill noe som de voksne kan bryne seg på og ha det artig med samtidig som ungene kan henge litt med. Det gir en helt annen spillopplevelse og anbefales på det sterkeste, sier han.

Norges beste brettspill
Entusiastene i det uavhengige nettstedet www.brettspillguiden.no kåret før jul Norges beste brettspill. Årets spill ble kåret av en bredt sammensatt jury etter flere kriterier. De tre viktigste var; spilldynamikk, spillglede og gjenspillbarhet.

Årets beste spill:

Årets Barnespill – Roquefort (Enigma)
Barna elsker det spennende eventyret i det flotte tredimensjonale slottet. I slottets snedige irrganger er spillerne smarte mus som jakter på ost, men de må være forsiktige så de ikke faller ned i fangehullene. Den som først samler inn 4 forskjellige oster har vunnet.

Årets Familiespill - Ubongo (Vennerød Forlag AS)

Gleden står i taket når spillerne skjønner hvordan “tetrisbrikkene” skal legges for å løse oppgaven! Ubongo er et hyggelig spill med stor slitestyrke og usedvanlig bred appell. På kjøpet får man både hjernetrim og spenning.

Årets selskapsspill - A-Å (Tactic)
En festlig utfordring der hurtighet, innsikt og kunnskaper gir deg gode forutsetninger til suksess. I spillet dekkes bokstavene på bokstavbrettet med dekknapper som tilsvarer de første bokstavene i de riktige svarene.

DISSE VAR NOMINERT:

Årets barnespill 2008:

Roquefort slott (Burg Appenzell)(Enigma)
I slottets mange irrganger løper musene rundt for å finne ost, men de må være forsiktige så de ikke faller ned i fangehullene. Den som først samler inn 4 forskjellige oster har vunnet.

Click-clack (Enigma)
Frekke Freddie skal passe på alle skogens delikatesser som hasselnøtter, bær, kongler og kastanjer. Men Hasselnøttbanden gjør alt for å få tak i godsakene. Den som først samler 7 delikatesser blir Hasselnøttbandens røverhøvding.

Rottata (Mouse carousel) (Enigma)
De små musene gjemmer seg i hulene sine og du skal lokke dem ut med ostebiter, men musene er kresne og tar ikke hvilken ost som helst. Saml inn flest ostebiter og bli musenes Konge/Dronning.

Konkurrer med vaskbjørnene (Tactic)
Kom og bli med i det morsomme og opprømte klesvaskkaoset! Vaskebjørnene prøver å finne igjen de rette t-skjortene til sine klessett fra vaskemaskinen – spilleren som er den første til å finne t-skjortene avbildet på sine tre hemmelige brikker vinner spillet.

Øisteins tegnespill (Damm)
Øistein Kristiansen er multikunstneren som har hatt stor suksess i Asia med sine tegneprogram for barn. I Norge er han kjent fra NRK-programmet Øisteins blyant. Øisteins tegnespill er et vanvittig morsomt spill som gjenspeiler denne helsprø mannens grenseløse kreativitet. Og tegnegleden smitter over på alle som spiller!

Årets Familiespill 2008:

Thurn&taxis (Vennerød Forlag)
Hvem er den dyktigste generalpostmesteren? Spillet går ut på å opprette de mest lønnsomme posttjenester mellom ulike byer i Tyskland på 1600-tallet. Planlegging av ruter og taktikk er viktig. Er du smart skaffer du deg gode bonuser rett foran nesen på konkurrentene. Bygget på reell historie!

Oregon (Vennerød Forlag)
I det norskutviklede nybyggerspillet må spillerne finne ut når det lønner seg å dyrke jorda og når det lønner seg å bygge. Uten god planlegging og litt flaks med kortene blir livet på prærien tøft. Med smarte kortkombinasjoner og riktig timing blir spillerne raskt herrer over sin skjebne.

Reisen til Jordens Indre (Journey to the center of the earth)(Vennerød Forlag)
Spillet bygger på en roman av Jules Verne. Den fantastiske reisen starter på Island og går via en innsjø i jordens indre til den aktive vulkanen Stromboli i Italia. Underveis møter ekspedisjonsdeltakerne en rekke utfordringer, som de må løse – både enkeltvis og som gruppe, for å overleve. Fantasien får vinger i jordens mystiske irrganger.

Chinatown (Vennerød Forlag)
Spillmekanikken sørger for at det danner seg et levende marked mens man spiller. Siden markedets lov bestemmer alt, blir spillet aldri likt fra gang til gang. Du må forstå de andre spillernes behov og markedets psykologi for å vinne. Spillet vekker garantert kremmerinstinktet hos de fleste.

Ubongo (Vennerød Forlag)
Ubongo er en koselig hjernebryner med bred appell. Alle får et brett og hvert sitt komplette sett av 12 puslebiter. En spiller kaster terningen og vender timeglasset. Symbolet på terningen angir hvilke puslebrikker du skal benytte. Nå skal alle spillerne prøve å fylle sitt brett fortest mulig ved hjelp av de aktuelle puslebrikkene. Førstemann som er ferdig roper ”Ubongo!” og kan flytte figurbrikken sin på edelsteinbrettet.

Årets Selskapsspill 2008:

Brainstorm (Damm)
Assosiasjoner, kunnskap og flaks. Bestselgeren kommer her i ny utgave! Brainstorm er et morsomt spill som gjør at alle spillerne lar seg rive med når man roper ut den første assosiasjonen. Fyr opp under hjernebarken og slipp fantasien og kunnskapen løs med Brainstorm!

Pictureka (Parker/Hasbro)
Finn det raskt! Finn de først! Pictureka er et spill med spennende og vanedannende jakt på bilder. Du må finne tingene raskt eller først for å bli Pictureka-mester. Barn ned mot 6 år kan spille.

A-Å (Tactic)
Det prisbelønnede A-Å utfordrer deg med et spill der hurtighet, innsikt og kunnskaper gir deg gode forutsetninger til suksess. I spillet dekkes bokstavene på bokstavbrettet med dekknapper som tilsvarer de første bokstavene i de riktige svarene.

GiftTRAP (Vennerød Forlag)
Spillet har flotte komponenter og bred appell. Reglene er enkle og spilldynamikken innbyr til en livlig og givende dialog mellom spillerne. Kjenner du egentlig dine venner? Gifttrap er det ideelle brettspillet for 3 til 8 spillere som kjenner hverandre akkurat godt nok til at det kan bli skummelt. De mer kontroversielle presangene passer best for voksne.

Vett og vedding (Wits&Wagers) (Vennerød Forlag)
Det viktigste er ikke å ha rett svar på quizens spørsmål. Men å gjette riktig etterpå – på hvilket av spillernes svar som faktisk er riktig. Du får ekstra betalt for å satse på de litt sære svarene. Her gjelder det ikke bare å kunne riktig svar – det kan være mer å tjene på å kjenne sine motspilleres sterke og svake sider! Et sosialt og fornøyelig spill som gir quiz en gøyal, ny dimensjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere