*Nettavisen* Nyheter.

De beste solkremene

Foto: (IStockphoto)

Her er solkremene som beskytter mest, og minst.

(SIDE2): Det finnes en mengde solkremer på markedet, men ikke alle holder det de lover. Du bør derfor være kritisk når du velger solbeskyttelse, og stol ikke blindt på solbeskyttelsens spf-merkinger.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Best og verst
Den svenske avisen Aftonbladet har fått Sveriges tekniske forskningsinstitutt til å teste et utvalg solkremer, for å se hvor bra beskyttelse de gir i solen.

- Å ha solkrem er ingen friseddel for å være ute i så mye sol som overhode mulig. Dels kreves det en viss mengde krem per område, så det går ikke å bare smøre seg inn med et tynt lag, advarer den svenske hudlegen Margaretha Frohm Nilsson.

Les også:Vi har testet solkremer

Norge på hudkrefttoppen
Selv med solkrem, kan det være livsfarlig å oppholde seg timevis i solen. Norge er faktisk på toppen av hudkrefttoppen, og noe av årsaken til dette er at mange kun smører seg når de er på utenlandsferie, og glemmer beskyttelse når det er sol her hjemme. Dette er ikke så lurt.

Les også:Norge på hudkrefttoppen

Den svenske hudlegen anbefaler at man oppholder seg 15 til 20 minutter i solen av gangen i begynnelsen av sesongen, eller om du ikke har blitt eksponert for sol på en stund. Om du er en av de som lett blir brent, bør du begrense soleksponeringen ytterligere.

- Når huden er rød, er det for sent, da har du skadet huden på cellenivå, altså DNA-et i cellekjernen. Det gir mutasjoner og brudd, og om det skades gjentatte ganger kan mutasjonen utvikles til kreft, sier Frohm Nilsson til den svenske avisen.

DEL DENNE ARTIKKELEN

Tidligere gammel
I tillegg til hudkreft, er også de som oppholder seg mye i sol, utsatt for tidlig aldring. Da Side2 snakket med en hudekspert tidligere i år, ble vi advart mot nettopp dette, og den svenske hudlegen understreker det samme.

Les også:- Sol er verstingen for huden

- Dessuten aldres huden skikkelig av sol, det kan man se på soldyrkere og friluftsmennesker. De har ofte en læraktig hud på grunn av mye soleksponering ettersom kollagenet brytes ned og elastisiteten minsker, forklarer hudlegen.

Hun oppfordrer folk til å være kritiske til solkremene på markedet, og at man ikke skal stole blindt på at de beskytter deg mot solens skadelige stråler.

SOLKREMENE SOM KOM BEST UT I TESTEN:

Eucerin
Sun sensitivity protection crème-gel

Faktor: 25
UVA-beskyttelse (før sol): 96
UVA-beskyttelse (etter sol): 95
UVB-beskyttelse (fø sol): 99
UVB-beskyttelse (etter sol): 99

Dette sa eksperten om solkremen: En soleklar vinner, med skikkelig høyt UVA- og UVB-beskyttelse, noe som er litt uvanlig. Mister nesten ingenting, noe som gjør at den holder seg lengre.

Oriflame
SOL Family

Faktor: 15
UVA-beskyttelse (før sol): 96
UVA-beskyttelse (etter sol): 93
UVB-beskyttelse (fø sol): 100
UVB-beskyttelse (etter sol): 99

Dette sa eksperten om solkremen: Til tross for sin lave faktor ligger denne her riktig bra til, maksbeskyttelse for UVB og riktig høyt UVA og reduseringen er ikke spesielt stor etter noen timer.

CCS
Solspray medium protection

Faktor: 15
UVA-beskyttelse (før sol): 90
UVA-beskyttelse (etter sol): 90
UVB-beskyttelse (fø sol): 100
UVB-beskyttelse (etter sol): 100

Dette sa eksperten om solkremen: En riktig bra spray selv etter sol med helt uforandrede verdier. Men vi vet ikke hva som skjer når man bader med den, men er man nøye med å som,øre ofte er dette et bra valg.

EN AV SOLKREMENE SOM KOM VERST UT I TESTEN:

L`Oreal Paris
New Solar Expertise sun protection oil anti aging.

Faktor: 15
UVA-beskyttelse (før sol): 82
UVA-beskyttelse (etter sol): 62
UVB-beskyttelse (fø sol): 97
UVB-beskyttelse (etter sol):95

Dette sa eksperten om solkremen: Selv om den her skal ligge på spf 15 så har den bemerkelsesverdig lav beskyttelse av både UVB og UVS. Her har også noe skjedd, siden den faller fra 82 til 62 på bare noen timer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.