RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste sommervinene

Foto: Art of Taste
Sist oppdatert:
Her er et knippe viner som tilbyr høy kvalitet i forhold til prisen, og som passer til både grilling, picnic og annen sommerkos.

Hva er det som kjennetegner en god sommervin? Jo, den skal være frisk, fruktig, saftig og lettdrikkelig. Men samtidig skal vi huske på at den kraftigste grillmaten, med heftige sauser og marinader, ofte trenger noe kraftigere viner. Her er en liste med det vi mener er de beste sommervinene, og hvilken mat som passer til.

MUSSERENDE
Guy Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut, vnr 30689, kr 253, 88 poeng.
Lys gyllen farve med hint av grønt. Kraftig og kompleks nese med stikkelsbær, melon, nesle, lime og kaffe. Tett frukt, herlig mousse og rik avslutning. Flott balanse. Dette er det beste champagne-kjøpet på polet for tiden – uansett prisklasse. Dette er en tørr champagne, så bruk den som aperitif, eller til fisk og skalldyr. Rå østers er glimrende!

Saracco Moscato d'Asti 2003, vnr 32677, kr 110, 88 poeng.
Blek gulgrønn på farve. Flott og frisk aroma av druer og fruktcocktail. Lett og forfriskende i munnen. Halvsøt. Grunnet det lave alkoholinnholdet, er denne vinen svært gunstig priset. Bruk den til jordbær (men ikke med fløte), og som kosevin på terrassen.

HVITVIN
Tariquet, vnr 31908, kr 300 (3L BiB), 75 poeng.
Lys strågul med hint av grønt. Dufter av sitron, lime, grønne epler og stikkelsbær. Tett og frisk på smak, med god fruktsødme og fin lengde. En av de aller beste hvitvinene på kartong. Denne vinen er en god allrounder til fisk og skalldyr, og den gode fruktsødmen gjør også at den kan takle både grillmat og litt asiatiske krydder. Er også god på egenhånd som terrassevin.

Domäne Wachau Terrassen Riesling Federspiel 2002, vnr 20448, kr 91, 83 poeng.
Lys strågul på farve. Lett og balansert duft av gule plommer og anis. En rik og frisk vin med god frukt og fin avslutning. Har samme anvendelsesområde som Tariquet, men de ekstra kronene du legger ut er vel anvendt. Dette er en klart bedre vin.

Fèvre Chablis Champs Royaux 2002, vnr 14187, kr 170, 85 poeng.
Lys strågul på farve. Sitrus og moden frukt i nesen, med innslag av mineraler. Ganske rik i munnen, med god fruktsødme, balanserende syre og fin lengde. Dette er en god allroundvin til sjømat, og den gode fruktsødmen fra den rike og varme 2002-årgangen kommer godt med i møtet med mat fra grillen.

ROSÉVIN
Rosauro 2003, vnr 33115, kr 118, 83 poeng.
Flott rødrosa farve. Dufter av syrlige røde bær, og dette går igjen i smaken med innslag av både rips og bringebær. Bra syre og fruktsødme. Fin balanse og lengde. Dette er en veldig sommerlig vin, som er utmerket til lettere retter av kylling og tunfisk, gjerne i form av salater. Er også en glimrende terrassevin. Og skal du kun ha én vin med deg på picnic, så er det denne.

RØDVIN
Zenato Valpolicella Classico Superiore 2001, vnr 34688, kr 115, 85 poeng.
Dyp rødfiolett på farve. Dufter av kirsebær og solbær, med et hint av bitter mandel. Middels fyldig, fruktig smak med en lett bitter avslutning. En glimrende vin til pizza, pasta og kylling. Fisk fra grillen går også bra. Også lett å drikke på egenhånd som terrassevin.

Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2002, vnr 7599, kr 129, 84 poeng.
Dyp rød på farve. Aromaene går i retning mørke bær og plommer, med innslag av krydder. Stram og fast i smaken. Denne vinen har forbausende høy kvalitet sett i lys av den vanskelige 2002-årgangen. Anvendelsesområdet er det samme som for Zenatos Valpolicella, men barberaen er mer klassisk syrestram, og er derfor noe tøff på egenhånd. En typisk matvin.

Allesverloren Tinta Barocca 2002, vnr 14698, kr 119, 86 poeng.
Kraftig rødfiolett farve. Dyp duft av røde frukter, med innslag av sjokolade, nøtter og jord. En fyldig og intens vin. Dette er ikke akkurat en typisk sommervin, men den har det trøkket og den gode fruktsødmen som skal til for å hamle opp med grillet kjøtt og BBQ-sauser.

Mezzomondo Negroamaro, vnr 45228, kr 320 (3L BiB), 76 poeng.
Rødfiolett på farve. Dufter av mørke bær og modne plommer. Stor fruktsødme i smaken, med fint krydderpreg, god fylde og lengde, med fin snerp i avslutningen. Denne kan man se på som et rimeligere og enklere, pappbasert alternativ til Allesverloren.

Flere vinanmeldelser fra Art of Taste finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere