– Du kan ikke nekte. Gjør du det, har du avvist en invitasjon til vennskap og respekten de viser deg som gjest, sier forskningsdirektør Arne Strand ved Christian Michelsen Institutt (CMI) i Bergen til BA.

Det var VG som i går skrev at Anne-Grete Strøm-Erichsen i løpet av fire år som forsvarsminister tok imot kostbare afghanske tepper og en sveitsisk luksusklokke fra utenlandske politikere.

Luksusvarene er taksert til over 55.000 kroner. Forsvarsdepartementet opplyser overfor VG at gavene er i privat eie hos tidligere forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Fornærmelse
Gavene hun mottok på besøk i Afghanistan utgjør brorparten av verdiene, totalt 48 000 kroner.

– Hvordan ville afghanske politikere reagert hvis hun ikke tok imot?

– De ville blitt fornærmet. Slikt gjør du bare ikke, sier Strand, som har jobbet i Afghanistan og forsket på landet i en årrekke.

Foran et besøk på det nivået må det i så fall bli signalisert på forhånd at gaven ikke bør bli for kostbar, forklarer han.

Takknemlighet
Også andre politiske ledere som utenriksminister Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg har mottatt verdifulle gaver på reise.

Ifølge VG er Forsvarsdepartementet blant departementene som får flest gaver. Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen utmerker seg som den statsråden som har tatt med seg størst verdier hjem.

– Kan dette oppfattes som et forsøk fra afghanske myndigheter til å påvirke norske politikere?

– Dette er ikke korrupsjon. En må ha klart for seg at afghanere må få lov til å verdsette den militære støtte og bistand de får fra Norge. Dette er deres måte å vise takknemlighet, sier Strand.

Strand mener det ville vært et større problem hvis gavene ikke ble registrert. Han vil ikke si hva han mener om at gavene nå er i privat eie.

Nåværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarte ikke BAs henvendelser i går.

Les flere saker fra Bergen i ba.no her