Gå til sidens hovedinnhold

De bortskjemte, egoistiske og navlebeskuende feministene

Til og med her, i et av verdens mest likestilte land, gjøres kvinner til offerlam i et kynisk, politisk spill.

Dette er en noe forkortet versjon av innlegg publisert i dagens Romerikes Blad.

Det finnes ikke noe sikrere vårtegn, enn det som skjer hvert eneste år i uken før Den internasjonale kvinnedagen. Da stikker de hodene sine frem, de som har en så iboende trang til å liksom parkere oss som anser kvinnedagen som både aktuell, nødvendig og viktig.

Du vet, disse som ikke ser annet enn en gjeng bitre, sinte og hårete feminister bak hvert skyggefulle hjørne. De mest høyrøstede er gjerne de som har en så nydelig omsorg for muslimske kvinner, men selvsagt kun når de kan brukes som «bevis» på at norske feminister bare tenker på seg selv. De som mener at norske kvinnesaksforkjempere er bortskjemte, egoistiske og navlebeskuende.

Les også

Populistisk bullshit fra Espen Thoresen

Kvinnekamp vil, og må alltid ha et internasjonalt fokus. Det fine er at det går an å kjempe for saker her hjemme, og i andre land – helt samtidig.

Jeg har en anmodning til deg som hevder at norsk kvinnekamp i all hovedsak handler om elitistiske skinndebatter. Hvilken parole skal du å gå bak i år? Er det internasjonalt fokus du ønsker så er det flere paroler å velge i.

Nei til voldtekt som våpen, Antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur, Likestilling og inkludering for alle verdens kvinner, Kurdiske kvinner kjemper mot alle former for kvinneundertrykking, Ja til flere minoritetskvinner i arbeidslivet, Solidaritet med verdens kvinner, Stopp voldtekt som våpen mot kvinner i krig og konflikt, Nei til kjønnslemlestelse, Verden vinner med utdanning til alle kvinner, Feminismen er grenseløs – gi vern til kvinner på flukt, Frihet for fengslede kvinner og barn i Tyrkia, Kjemp for verdens jenter – stopp barneekteskap og kjønnslemlestelse er noen eksempler på paroler med internasjonalt fokus i ulike byer.

Les også

En annerledes feminist

Årets hoved-parole og abortsaken som helhet handler om mye mer enn fosterreduksjon som isolert sak. Det handler om at vi som kvinner igjen må forsvare vår rett til å bestemme over egen kropp. Det handler om at kvinners rettigheter, igjen, ligger på forhandlingsbordet i en politisk maktkamp.

Det handler om at alle angrep på retten til selvbestemt abort er et angrep på kvinners rettigheter. Det handler om at slike innskrenkninger og angrep aldri skal bli godtatt i stillhet. Det handler om at vi, som et demokratisk land, ikke skal godta at et mikroparti som KrF skal sette rammene for vår frihet, og at religion og politikk ikke bør blandes på denne måten.

Det handler om at det ikke finnes noe som heter halvveis eller nesten selvbestemt abort. Det handler om at genteknologi er et vanskelig etisk tema, men dette betyr ikke at vi trenger å reversere likestillingen og undervurdere kvinners etiske vurderingsevne når det gjelder seg selv og egen kropp.

Det handler om at vi ikke trenger å reise mange timene før vi kommer til land der abort er ulovlig. Der rettighetene er blitt strammet inn, i små og større bolker av gangen. Der 11 år gamle jenter som er blitt voldtatt nektes abort. Der kvinner som spontan-aborterer eller opplever dødfødsel fengsels for drap.

Les også

Shabana Rehman om kvinner under negativ sosial kontroll: - Noen velger underdanighet for å overleve

Det handler om at til og med her, i et av verdens mest likestilte land, gjøres kvinner til offerlam i et kynisk, politisk spill – et spill der retten til å bestemme over egen kropp diskuteres som en valuta og vare, på samme måte som taxfree-kvoter.

Jeg håper på rekordoppmøte i år, som i 2014. Også da var abortloven under angrep. Vi vant – og reservasjonsretten måtte vike.

Kvinnekampen er internasjonal og grenseløs - også i 2019. Hjertelig velkommen til å bli med på markering! Jeg lover engasjerende appeller og god stemning. Husk varme sko og hansker!

God kampdag!

Kommentarer til denne saken