RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sturla Storrø, politiførstebetjent og innsatsleder, sperret av området rundt Pluragrotta slik at ikke uvedkommende kan ta seg inn i grotta i Steinuglflåget der de døde dykkerne nå ligger.
Sturla Storrø, politiførstebetjent og innsatsleder, sperret av området rundt Pluragrotta slik at ikke uvedkommende kan ta seg inn i grotta i Steinuglflåget der de døde dykkerne nå ligger. Foto: Arne Forbord/Rana Blad (NTB scanpix)

De døde dykkerne hentes ut av Pluragrotta

Sist oppdatert:
Arbeidet med å hente opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta vest for Mo i Rana i Nordland er nå i gang.

Arbeidet vil pågå utover fredagen, mulig også lørdag, opplyser politiet i Helgeland.

En representant for det finske dykkerteamet som hentet de to døde opp av vannet, ble avhørt av politiet torsdag.

- Det har vært vist stor vilje til samarbeid fra gruppen. De har vært åpne om hvordan den private aksjonen ble planlagt og gjennomført. Gruppen utførte flere dype dykk i tiden lørdag til onsdag, med det resultatet at de omkomne ble fraktet opp til vannspeilet, sier fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Dykkerne har oppgitt at motivasjonen for å gjøre dette, var ønsket om å hjelpe de etterlatte familiene.

- De er innforstått med at det ikke var tillatt å dykke i grotta nå og er beredt til å få en reaksjon for dette. Politiet vil ta stilling til dette på et senere tidspunkt. Nå er vårt fokus på å få fullført opphentingen av de omkomne, på en trygg måte for mannskapene. Vi har kontakt med de pårørende i Finland og vil holde dem orientert om situasjonen underveis, sier Elnæs.

Vanskelig arbeid

Torsdag gjennomførte politiet tekniske undersøkelser inne i grotta. De døde skal hentes ut av tørrgrotta Steinugleflåget.

- Det er et vanskelig arbeid. Det lokale mannskapet må bringe de to med seg 300 meter opp gjennom fjellet. Høydeforskjellen er 90 meter fra der de ligger til friluft. Noen steder kan du gå, mens andre steder er det veldig trangt, sier kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i Helgeland politidistrikt til NTB.

Et finsk dykkerteam med 17 personer klarte onsdag å bringe de to døde opp til vannspeilet om lag 2 kilometer inne i fjellet, fra punktet der grottesystemet starter.

De omkomne lå delvis fastklemt på 112 meters dyp rundt 1,5 kilometer inne i grotta og nesten på det dypeste punktet som er på 129 meter.

Dykkerne mistet livet 6. februar i et forsøk på å ta seg gjennom det som er Nord-Europas lengste grottesystem.

På eget initiativ

De to ble hentet opp onsdag kveld på samme sted som tenkt i en tidligere planlagt aksjon. Aksjonen i februar ble skrinlagt fordi den ble ansett som for risikabel. Samtidig nedla politiet ferdselsforbud rundt grotta.

Av de 17 som deltok i den private aksjonen, gjennomførte ni ifølge politiet dykk og brøt dermed ferdselsforbudet. Gruppen ankom Rana lørdag. Tre av dem er igjen i Rana.

Flere dykkere gjennomførte i februar en rekke turer ned i grotta for om mulig å hente ut de døde. Et britisk ekspertteam kom opp til overflaten med denne beskjeden:

- Det er rett og slett for farlig, det er ikke verdt å risikere liv for å gjennomføre denne oppgaven, sa Mark Dougherty på en pressekonferanse 25. februar.

Han var en av tre britiske grotte- og redningsdykkere som bisto politiet, men som måtte gi opp forsøket på å hente opp de omkomne. Dougherty reiste torsdag til Mo i Rana for hjelpe til med å ta de forulykkede ut.

Andre ulykken

Ulykken skjedde i forbindelse med en grottedykkersamling som finner sted en gang i året under navnet «Plurauka».

I august 2006 omkom en dykker fra Grimstad i Pluragrotta. Han ble lokalisert på 70 meters dyp og hentet opp av fem redningsdykkere fra Norge og England.

Kameraten som overlevde sa at de to hadde forsøkt å slå dybderekorden på 93 meter. De to dykkerne skal ha vært nede på 110 meter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere