Gå til sidens hovedinnhold

- De delte nakenbilder av meg på verdens største bildeside

Seks menn skal først ha hacket ung kvinnes Facebook-konto. Deretter ble passordet hennes endret og nakenbilder spredd.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Totalt syv unge menn i alderen 19 - 22 år sitter tiltalt for hacking av Arbeiderpartiets hjemmesider. Seks av dem er i tillegg tiltalt for å ha publisert nakenbilder av en ung kvinne på Facebook og en rekke andre forum.

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld for tjenesteangrepet på Arbeiderpartiets hjemmesider under landsmøtet i 2011. Arbeiderpartiet har på sin side opplyst at de vil fremme erstatningskrav på mer enn 180.000 kroner. Angrepet skal ha vært en reaksjon mot at partiet stemte ja til innføring av datalagringsdirektivet (DLD).

Les: Seks unge menn tiltalt for hacking av Arbeiderpartiets hjemmesider

- Publiserte nakenbilder
Da tingrettsdommer Arne Lyng spurte om seks av de tiltalte erkjente straffskyld for å ha hacket seg inn på Facebook-profilen til den unge kvinnen, svarte samtlige nei. Dette skal være stikk i strid med forklaringene som ble avgitt i politiavhør tidligere.

Hackingen og spredningen av nakenbildene skal i likhet med angrepet på Arbeiderpartiet.no ha skjedd i 2011.

To advokater, blant annet jentas bistandsadvokat, ønsket lukkede dører, men dette ble ikke tatt til følge. Tingrettsdommer Lyng ba imidlertid pressen opptre varsomt på grunn av den fornærmedes kvinnens unge alder, og la ned referatforbud mot opplysninger som kan identifisere henne.

I sitt innledningsforedrag redegjorde aktor Erik Moestue for hvordan påtalemyndigheten mener de tiltalte skal ha brutt seg inn og endret kvinnens Facebook-side.

- Etter at kvinnens epost-adresse ble hacket, ble også Facebook-siden hacket. Det ble foretatt handlinger og endret på tilgangen på Facebook-siden, slik at fornærmede ikke kunne logge seg inn. Deretter ble det lagt ut nakenbilder av kvinnen på Facebook og flere andre nettsteder, sa han.

Fikk ikke slettet egne bilder
Den unge kvinnen, som var under 18 år da hackingen skjedde, fortalte under sin forklaring i retten at flere av vennene hennes på Facebook trodde at hun selv hadde publisert nakenbildene på profilen sin. Hun beskrev tiden etter publiseringen av bildene som svært tung.

Ifølge kvinnen var hun og de tiltalte medlemmer av nettverket Anonymous i 2011. Hun fortalte videre at hun hadde sendt nakenbilder av seg selv til en av de tiltalte som hun på daværende tidspunkt var forelsket i.

- Jeg gikk selv på politistasjonen da jeg fant ut at det var lagt ut nakenbilder av meg på verdens største bildeforum. De hacket Facebook-kontoen min og la ut nakenbilder av meg. Alle vennene mine trodde jeg hadde lagt de ut selv, forklarte kvinnen.

Flere av bildene skal ha vært identifiserbare, og var ifølge kvinnen sendt i fortrolighet. Hun fortalte at det var venner som tipset henne om at bildene var spredd på ulike forum - i tillegg til Facebook-profilen.

En av sidene bildene havnet på var et av verdens største bildeforum. I tillegg ble de publisert på en stor norsk internettside.

Fornærmede forklarte videre at det var et stort problem for henne at at hun ikke selv hadde tilgang til egen profil etter Facebook-hackingen, fordi passordet hennes var endret. Som følge av dette ble de uønskede nakenbildene liggende svært lenge på profilen hennes før de ble fjernet.

- Jeg spurte en av de tiltalte om hva som skulle til for å slette bildene. Han svarte da med å spørre hvor mye jeg var villig til å betale, forklarte kvinnen i retten.

Lastet opp private samtaler
I tillegg til å hacke seg inn på kvinnens profil og laste opp nakenbilder, opplevde hun at flere av de tiltalte lastet ned hele Facebook-profilen hennes og spredte innholdet.

- De lastet ned hele profilen min med alle private samtaler og bilder. Deretter la de ut alt sammen, slik at alle kunne se den private informasjonen om meg, forklarte kvinnen.

Videre spurte aktor om hun visste hvorfor hun ble utsatt for hackingen.

Til dette svarte den unge kvinnen at hun mener de tiltalte ble sure etter at hun som moderator på et forum videresendte informasjon om ulovlige aktiviteter de planla å utføre.

- De startet operasjonen mot meg fordi jeg vil drive lovlig aktivisme. Jeg var også moderator på en side der de mente mente at jeg svek dem. På et tidspunkt truet de blant annet med å sende nakenbilder til faren min, forklarte hun.

Det er satt av totalt fem dager til rettsaken.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus