SOGNSVANN (Nettavisen): Mandag denne uken skrev Nettavisen om turgåeren Kate som har sett seg lei på å «vasse» i kondomer og glidekrem på Sognsvann i Oslo.

- Vi går tur rundt Sognsvann hver dag, men har sluttet å gå i dette området. Jeg vil ikke at hunden min skal tråkke oppi et brukt kondom, uttalte hun.

HAR DU BILDER TIPS ELLER ERFARING I FORBINDELSE MED DENNE SAKEN? KONTAKT: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Brukte kanyler og sprøytespisser
Helseutvalget for bedre homohelse opplyste at de deler ut 12.000 kondomer i året på Sognsvann, mens politiet bekreftet at de kjenner til den hyppige «skogstrafikken», og fra tid til annen mottar klager fra publikum.

Da Nettavisen besøkte det populære turområdet viste det seg å være langt alvorligere ting enn glidemiddel og brukte kondomer som lå strødd rundt i skogsområdene. Et lite stykke unna de åpenbare «dogging/cruising-stedene» fant vi nedsøplede områder fulle av brukte kanyler, sprøytespisser, piller, kondomer og glidekrem. I tillegg lå det store hauger med klær og papir slengt rundt.

- For oss som bor i nærheten av Sognsvann er det urovekkende. Tenk om barn eller hunder i området stikker seg på brukte sprøyter. Det er uholdbart, sa en nabo Nettavisen pratet med samme dag.

- Rusavhengige har solgt sex der
Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk sier til Nettavisen at det er kjent at kunder tar med kvinner til Sognsvann.

- Jeg tenker disse funnene bekrefter at rusavhengige har solgt sex der, og at det er etablert som et typisk sted. Det er jo et kjent belastet sted for ukonvensjonell sex. Og det har alltid gått gjetord om at mannlig prostitusjon forekommer der, sier Knutsen.

Han tror Sognsvann kan bli et etablert sted for prostitusjon av flere grunner.

Mangler møteplasser
- Dette har noe med sexkjøpforbudet å gjøre. De som selger sex har lenge vært uten de møteplasser de hadde tidligere. De kan ikke i samme grad advare hverandre mot farlige kunder og de er mindre observert av hverandre. At Sognsvann etableres som et felles sted, kan bidra til at de lettere kan følge med på hverandre og beskytte hverandre, mener Knutsen.

Han tror grunnen til at det blir så mye søppel er at det blir en ukultur i området, der det blir normalt med en del avfall.

- De ser nok ikke at det går utover andre, der inne. Dessuten tror jeg det er et vanskelig sted å være rett etter at det er gjennomført. Jeg tror at plassen gir en opplevelse av ubehag, at de får dårlig tid med å komme seg derfra. Kommunene bør tilretterette med søppelbøtter, også for spesialavfall. Det er svært ubehagelig for andre, sier han.

Politiet: - Vi har ikke oversikt
Sølvi Glendrange i Oslopolitiet sier til Nettavisen at selv om de er kjent med at det foregår seksuell aktivitet i området har ikke politiet holdepunkter for å si at det nødvendigvis dreier seg om prostitusjon.

- Parkeringsplassen ligger relativt avsides til, og politiet har ikke oversikt på hva folk foretar seg på plassen og i skogen til enhver tid. Når politiet mottar klager fra publikum i dette området, er det gjerne fra noen som uforvarende har kommet over eller sett noe de reagerer på. Når politiet kommer til stedet, er personene som oftest borte.

Les Elin Ørjasæters blogg: Driv dogging et annet sted! Er du enig eller uenig? Diskutér saken under:

- Menn som både kjøper og selger
Leder Bjørg Norli ved Pro Sentret, sier til Nettavisen at de foreløpig ikke oppfatter Sognsvann som et geografisk område for prostitusjon.

- Den delen av Sognsvann du sikter til er imidlertid et kjent cruisingområde. På slike arenaer kan det forekomme at sex ytes mot vederlag, enten ved at vederlaget ytes i en «cruising-situasjon», eller ved at to parter avtaler salg/kjøp av seksuelle tjenester og velger å møtes på en slik arena. I hovedsak vil det i disse situasjonene være snakk om menn som både kjøper og selger, sier Norli.

Hun mener imidlertid ikke at glidekrempakker, brukte kondomer, sprøytespisser, kanyler, pucker og tabletter på samme sted er nok til å konkludere med at rusavhengige prostituerer seg på Sognsvann.

- Det man kan si ut ifra de funnene som er nevnt er at det trolig injiseres på Sognsvann og at seksuelle handlinger utføres. Om det er de samme personene som inngår i begge disse handlingene sier ikke funnene noe om, ei heller om de seksuelle handlingene ytes mot vederlag, sier hun.

I en mail til Nettavisen skriver Rusken-general Jan Hauger at han har kontaktet Bymiljøetaten, ved Skogsavdelingen, som har ansvar for området og bedt dem rydde opp området. Politiet opplyser også at de har tatt kontakt med kommunen slik at de kan rydde i området.