Gå til sidens hovedinnhold

- De drepte hadde tusenvis av dollar i lommene

Israel har ennå ikke sagt hvem som ble drept i aksjonen.

SISTE: Nordmenn er på vei hjem
Minst ni mennesker er ifølge den israelske hæren bekreftet drept etter bordingen på nødhjelpsskipet som skulle bryte blokaden av Gaza natt til mandag.

48 timer senere er verken navn eller nasjonalitet på de drepte blitt offentliggjort.

- Jeg tror at så fort de døde er blitt identifisert, så vil nasjonalitetene bli offentliggjort. Men identifiseringsarbeidet er svært vanskelig fordi de døde ikke skal ha hatt identifikasjonspapirer på seg. Men jeg har hørt rykter om at de hadde tusenvis av dollar på seg. Og ifølge noen rykter skal disse pengene ha vært forfalsket, sier ambassaderåd ved den israelske ambassaden i Oslo, Aviad Ivri, til Nettavisen.

- Jeg blir ikke overrasket hvis de døde kommer fra middelhavsland, sier Ivri med klar henvisning til Tyrkia.

Ifølge avisen Hurriyet skal minst fire av de drepte være tyrkiske statsborgere, og avisen har også navngitt det de mener er de døde.

Uproblematisk å identifisere
Palestina-venn og lege Mads Gilbert sår derimot tvil om forklaringen til israelske myndigheter, og raser over at navnene på de drepte fortsatt ikke er blitt offentliggjort.

- Det er helt uhørt. Tenk på familien, tenk på de pårørende. Den største belastningen for de tre norske var at de var fengslet uten å kunne varsle familiene, uten at de fikk varslet sine familier om at de var i live, sier Gilbert til Nettavisen.

- Vi vet ikke hvem de er. Vi vet ikke hvor de kommer fra. Det tyder på at Israel skjønner at det vil komme enda sterkere reaksjoner mot dem, spesielt fra Tyrkia. Dette er et forsøk på å tåkelegge realiteten, som er at de har myrdet minst ni fredsaktivister, sier Gilbert.

Gilbert og kollega Erik Fosse tjenestegjorde på sykehuset Shifa på Gazastripen under Gaza-krigen for halvannet år siden. Han mener det burde vært helt uproblematisk å identifisere ni døde personer.

- Lederen for Free Gaza Movement (som arrangerte konvoien red.anm.) sitter med detaljert informasjon om hvem som var om bord. Så det hadde ikke vært noe problem å hente lederne, ta dem med i likstuen og latt dem identifisere de drepte. Så det skulle være helt uproblematisk å identifisere de døde, sier han.

- Vi vet heller ikke om antallet er ni, sier han.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

- Tilhørte jihad-grupper
Israel har fått massiv kritikk fra verdenssamfunnet for aksjonen mandag morgen. Tyrkia har reagert spesielt sterkt på angrepet på sine borgere. Majoriteten av de 680 passasjerene var nemlig fra Tyrkia, og nå har Israel tilbakekalt alle familiemedlemmer av israelske diplomater i landet.

Israel har uttrykt anger for at det gikk tap av menneskeliv under aksjonen, men mener likevel at de hadde sin fulle rett til å stanse skipet ettersom det var på vei til å bryte blokaden av Gaza.

Videre mener Israel at det var passasjerene som gikk til angrep på elitesoldatene som bordet skipet, og ikke motsatt.

Ambassaderåd Ivri mener flere av de drepte trolig var ekstreme aktører, og ikke fredsaktivister.

- Flere av de døde skal ha tilhørt jihad-grupper (hellig krig red.anm.), og vært problemmakere i sine egne land. Jeg tror hundrevis av passasjerer om bord på skipet var fredelige og hadde de beste intensjoner, men var ikke klar over at det var voldelige personer om bord. Dette er synd. C’est la vie, som franskmennene sier.

- Jeg tror at vi i løpet av de kommende dagene vil få en oppklaring på hva som faktisk skjedde om bord å dette skipet. Og jeg tror mange mennesker her i Norge har sagt ting de vil angre på i ettertid, sier Ivri .

Men Gilbert kommer neppe til å angre på noen av sine uttalelser.

- Jeg tror nok jeg vil si at det som har skjedd med denne humanitære konvoien gjør at hele verden har sett at denne påståtte demokratiske masken er revet av Israels ansikt, og nå fremstår de med sitt sanne ansikt, som er statsterrorisme, som den tyrkiske statsministeren sa, sier Gilbert.

Uklart når de får reise hjem
De tre nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som ble varetektsfengslet i byen Beersheba i Israel, skal sendes hjem med fly i løpet av tirsdag.

Ambassaderåd Ivri bekrefter at alle de pågrepne utlendingene blir sendt hjem innen kort tid.

- Vi er blitt fortalt av Jerusalem at målet er å deportere alle de pågrepne ut av landet innen 48 timer, sier han.

- Betyr dette at de aldri vil kunne reise tilbake til Israel?

- På det nåværende tidspunkt er dette ennå uklart, sier han.

Fengslet uten lov og dom
Gilbert reagerer kraftig på fredsaktivistenes behandling.

- De blir fengslet uten lov og dom i internasjonalt farvann, i strid med grunnleggende rettsprinsipper, og må skrive under en erklæring på at de har vært ulovlig i Israel. De skulle ikke engang til Israel, men til Gaza, sier han.

Nå mener han Norge og det internasjonale samfunnet må svare med harde virkemidler.

- Det er dessverre slik at det virker som at den norske regjeringen, FN og USA har resignert i forhold til den brutaliteten som Israel viser, ikke bare mot palestinere, men også mot det internasjonale samfunnet, sier Gilbert.

- Dette er tullprat
Gilbert mener regjeringen må innføre økonomiske sanksjoner mot Israel, slik som blir gjort mot andre land som Iran, Burma og Nord-Korea.

- Når det gjelder økonomiske sanksjoner mot røverstater som Israel, så sier Jonas Gahr Støre og Raymond Johannsen at dette vil hindre dialog. Dette er tullprat. Det vil presse fram dialog med Israel - det er jo derfor man bruker det mot andre, understreker Gilbert.

- La meg til slutt si at i går drepte Israel fem palestinere i Gaza. Det som rammet den internasjonale konvoien, er dagliglivet for palestinere i Gaza.

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt