RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De egoistiske geniene

Salvador Dalí ringte med en bjelle når han ikke fikk oppmerksomhet. Les mer om de egoistiske kunstnerne.

(SIDE2): Kunstnere bruker mye tid alene med sine tanker og ideer. Når de i tillegg får mye positiv oppmerksomhet, blir mange egoistiske.

Dette kan høres negativt ut - og for mange går det ut over kunsten. Men noen ganger kan den egoistiske holdningen skape kunst som aldri glemmes.

CNN har plukket ut noen kunstnere som tenkte mye på seg selv.

Hatet skuespillere
Alfred Hitchcock er et eksempel på en egoistisk kunstner. «Dial M for Murder», «Read Window», «Vertigo», «Psycho» og «The Birds» er bare noen av filmene hans som i dag regnes som klassikere. Det er ikke uten grunn regissøren regnes som et filmgeni.

Men det betyr ikke at han var en enkel mann å jobbe med. Spesielt skuespillerne fikk lide. Han tolererte ikke skuespillere som brukte den populære formen for spill kalt Method Acting - en skuespillerform de fleste utdannede skuespillere bruker. Det var han som skulle skape karakterene, ikke skuespillerne, skriver Wikipedia.

Dette til tross, skuespillerne i filmene hans gjorde som regel svært gode prestasjoner.

Svakt å være ydmyk
Forfatter Ayn Rand, som har skrevet bøker som «Kildens utspring» og «De som beveger verden», mente at religion var tåpelig og at veldedighet skadet samfunnet. I tillegg så hun på ydmykhet som en svakhet og at å le av seg selv var som å spytte seg selv i ansiktet.

Selvbildet hennes var også hakket høyere enn vanlig. Hun anså nemlig sine egne tanker som jevnbyrdig med Aristoteles og Thomas Aquinas.

Sint av fornærmelse
Det er kanskje ikke så rart Orson Welles hadde høy selvtillit, med tanke på at han laget «Citizen Kane» da han var 25 år gammel. Men faktum er at filmen trolig er et resultat av at Welles ikke taklet kritikk.

Han skal ha sagt at han fikk ideen til filmen etter at avismannen William Randolph Hearst fornærmet ham i et selskap.

Også før filmen ble laget satte han seg selv først. På 1930-tallet hadde han flere radiojobber, men slet med å komme tidsnok fra sted til sted. Løsningen var et smutthull i loven. Han fant ut at man ikke trengte å være syk for å ringe etter en ambulanse, og dette utnyttet han, skriver Imdb.com.

For ordens skyld kan det nevnes at egoet hans ikke ble mindre med årene.

Glad han var Dalí
Salvador Dalí er en genierklært surrealistisk kunstner. Og han var selv klar over at han var stor:

- Når jeg våkner hver morgen, er den største gleden at jeg er Salvador Dalí, skal han ha sagt.

Han ville gjerne at andre også skulle sette pris på ham. Hvis han ikke fikk nok oppmerksomhet, gikk han gjerne rundt i gatene med en stor bjelle.

- Tanken på å ikke bli gjenkjent er uutholdelig, sa han ifølge CNN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere