*Nettavisen* Nyheter.

De ekte cowboybyene

Her er byene hvor det fortsatt er litt vill vill vest.

14.05.07 16:00

(SIDE2): Ifølge AskMen, finnes det både byer med cowboyer og cowboybyer. De med litt historisk støv og sus rundt husveggene havner i den siste gruppen og er helt klar av de mest interessante. Her finnes fortsatt noe av sjelen fra det ville vesten:

Deadwood, South Dakota - Kjente navn fra gode gamle dager, som Wyatt Earp, «Wild Bill» Hickock og Calamity Jane, knyttes alle tilbake til Deadwood. Et besøk gir mye mer enn serien med samme navn. Før var det gullrushet som trakk folk til byen, men nå er det gambling som gjelder.

Miles City, Montana – Byen kan spores tilbake til en whiskybar, laget av drivved. I tillegg er dette hjembyen til både Butch Cassidy og Teddy Roosevelt. Whisky står fortsatt på menyen, men de fleste besøker byen på grunn av Range Riders Museum, The Cowtown Beef Breeders Show og The Bucking Horse Sale.

Sheridan, Wyoming – Dette er staten som virkelig setter pris på sine cowboyer. Han er til og med avbildet på nummerskiltene på bilene. Sheridan ble i 2006 kåret til den beste Western-byen i USA av True West Magazine. Årlige arrangement som Sagebrush Cowboy Gathering, Buffalo Bill Days og Bozeman Trail Days gjør sitt til at cowboyene føler seg hjemme her.

Dodge City, Kansas – Ikke alle byer har sitt eget gravlundmuseum. Kanskje ikke så rart, siden byen er bygd opp rundt Fort Dodge og troppene som var stasjonert her. Forsyningslinjene tok også med seg en mengde folk og i 1872 ble byen Dodge City en realitet. Gunfighters Wax Museum er også en attraksjon man bør få med seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AP/Scanpix)

Makawao, Hawaii

– Langt ute i Stillehavet finner vi mer enn solbrune turister. Hawaii har også en historie som omhandler kvegdrift og cowboyer (paniolo). På denne øygruppen er det Maui og byen Makawao som er deres hjem. De første panioloene var meksikanere som kom og hjalp øyenes befolkning med kvegdrift tidlig på 1800-tallet. Dermed også de første cowboyene som kom til USA.

Elko, Nevada – Las Vegas stjeler bestandig rampelyset, men Elko har noe helt spesielt å tilby sine gjester. Her er vi langt fra neonlysene og nesten tilbake til midten av 1800-tallet. Nærmere cowboyens sjel enn National Cowboy Poetry Gatherings kommer du neppe.

Tombstone, Arizona – «Byen som er for tøff til å dø», er et motto Tombstone liker å bruke på seg selv. Bare navnet på byen bør gi deg de rette assosiasjonene. Byen vokste rask etter at sølv ble oppdaget i disse traktene rundt 1879. Etter hvert som kriminaliteten vokste i takt med folketallet, måtte president Chester A. Arthur benytte seg av krigsrett for å få orden på byen borgere. Nå dukker det opp 400.000 turister årlig for å oppleve historien og iscenesatte begivenheter.

White Oaks, New Mexico – Ta en tur opp til gravsteinen til James Bell på White Oaks’ Cedarvale Cemetery. Her står det «Murdered by William Bonney, aka Billy the Kid.» Nærmere historiebøkene, mytene og legenden kommer man nesten ikke. Dette var en av byene Billy the Kid brukte mye tid og i No Scum Allowed Saloon lever historiene i beste velgående.

Bandera, Texas – Dette er byen som kaller seg cowboyens hovedstad, og det betyr rodeo to ganger i uka om sommeren. De påstår dette ikke er en slagplan for å tiltrekke seg turister, men aktiviteter som gjenspeiler dagliglivet i Bandera.

Oklahoma City, Oklahoma – Hvordan en storby kan havne på lista over USA beste cowboybyer er mengden av entusiaster som jobber for byen. Millionbyen har i tillegg The National Cowboy & Western Heritage Museum og hest er en stor lidenskap. Byen har et hjerte som banker for cowboyen og det gir seg utslag i aktiviteter året rundt.

Les mer om ferie og reise her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.