Gå til sidens hovedinnhold

- De er gratispassasjerer

LO-leder Roar Flåthen gikk til frontalangrep på fagforeningskollegene i Unio og YS i sin tale på Fagforbundets landsmøte torsdag.

- De er gratispassasjerer på den innsatsen vi gjør. Det er vi som gjør jobben, tordnet Roar Flåthen og høstet applaus i salen.

LO-lederen viste til at verken YS eller Unio ønsker å drive politikk, og at det ikke er lenge til kommunevalget om snaue to år.

- Vi må få mer rødgrønn politikk i kommunene. Vi må i prinsippet vinne kommunevalget. Det er ikke lenge til vi igjen må gå på barrikadene, sa Flåthen.

Vil ha likelønn
Flåthen kom også med et spark til Unio da han snakket om likelønn.

- Likelønn er mer enn lønn. Det dreier seg også om problematikken rundt heltid og deltid, sa LO-lederen.

Han viste til at grupper med lav lønn, som er dårlig organisert, jobber i et useriøst marked og har færre karrieremuligheter.

- LOs utgangspunkt er at vi må se helheten. Vi kan ikke bare ta ut noen grupper mens andre grupper ikke skal få. Kvinneyrkene med lengre utdanning skal få økt lønn, men de er ikke alene. Det er mange andre lavtlønte kvinnegrupper både i privat og offentlig sektor, sa han.

Må prioritere
- Vi har ikke noe bedre verktøy enn tariffoppgjørene dersom vi skal prioritere likelønn, sa Flåthen.

- Det er vi som skal få det til, og det er vi i LO som kan sikre mangfoldet. Men likelønn betyr også at noen må få mer enn andre, sa han og kritiserte Unio for ikke å være villig til å delta i prosessen om hvem som må holde igjen.

– Jeg tror ikke vi klarer å løse dette i vårens lønnsoppgjør, men vi kan starte arbeidet til våren, sa han.

Eldrebølgen
LO-lederen var også opptatt av eldrebølgen som vil slå inn om tre-fire år.

- Det blir flere eldre og færre yrkesaktive. Hvis vi skal ta dette alvorlig, så må vi gjøre noe nå, sa Flåthen og poengterte at det er mange ufaglærte og mange med lave stillingsbrøker innen eldreomsorgen.

- Vi må få et storstilt kompetanseprogram slik at vi får mer fagpersonell og økt kompetanse på dette feltet. Vi jobber litt pent og rolig med dette, sa Flåthen og viste til at han og Fagforbundets leder Jan Davidsen sammen skal ta en prat med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Jeg har allerede nevnt saken for finansminister Sigbjørn Johnsen. Han grein ikke på nesa. Jeg oppfattet at han nikket, fortalte Roar Flåthen.(ANB)

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken