De er trolig landets eldste trillinger

Foto: Inge Fjelddalen

Da Bjørg, Grethe og Anna Marie ble født i 1933, var de en liten sensasjon. Enda større oppmerksomhet fikk trillingene ettersom de vokste opp. Til slutt stakk de av.

25.06.13 22:47

(Ta.no) – Det ble for mye for oss. Vi var likt kledd i hele oppveksten, forklarer Grethe Lindrupsen.

– Ja, helt til vi ble 13 år, sier Bjørg Hartmann.

– Alle tre hadde alltid korketrekkere i håret. Til slutt orket vi ikke mer, fortsetter Anna Marie Graftaas.

Som tenåringer kledde de seg ulikt og flyktet vekk fra oppmerksomhet. Barnebilder fra ulike år, viser tre søte småjenter. Alltid like. Det eneste de hadde av like klær i går, var mintgrønne skjerf som familien hadde moro av å kle på dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Søsken som andre
Selv om de tre jentene var et sjelden eksemplar trillinger, har de aldri selv tenkt på at de var spesielle.

– Vi vokste opp som søsken, slik som andre gjør. Vi vokste opp i Molde under krigen, forteller Grethe.

Foreldrene til trillingene hadde tre barn fra før på 2,4 og 6 år da moren måtte til Molde på sanatorium. Hun var syk av tuberkulose og fødte trillingene der. Grethe, Bjørg og Anna Marie vokste derfor opp på Symra barnehjem på Glomstua i Molde til krigen tok slutt. 13 år gamle flyttet de hjem til sine egne foreldre på Røros.

– Mamma var syk i flere år og hun kom seg aldri helt etter sykdommen og fødselen. Det er klart at det må ha vært hardt for henne. Hun hadde også tre små barn fra før da vi ble født, sier Bjørg.

Jentenes mor ble over 90 år gammel. To av døtrene etablerte seg i Grenland og bor fortsatt i området, mens Anna Marie har jobbet i Oslo og bor der fremdeles.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Inge Fjelddalen

Alene som som trillinger
– Vi hørte aldri om andre som var trillinger i oppveksten. Da vi flyttet hjem til foreldrene våre på Røros, hørte vi at en annen familie hadde fått trillinger. Den ene av dem, er gift med Kjell Magne Bondevik, opplyser søstrene.

Ifølge Tvillingforeldreforeningen, ble det i gjennomsnitt født fem trillingsett årlig i Norge fram til 1984. Som følge av prøverørsmetoden, passerte antallet trillingfødsler 30 årlig i toppårene fra 1991 til 1994. 75 prosent av gravide med trillinger i dag, har fått hjelp fra fertilitetsklinikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Flerlinger
– Mor hadde tvillingbrødre, forklarer Grethe om hyppigheten av flerlinger i familien. Slekten holder litt pusten når det er babyer på vei, selv om sjansen for trillingfødsel ikke er større enn en per 7200 fødsler, ifølge Store medisinske leksikon.

– Vi ønsker oss godt vær, svarer søstrene på spørsmål om ønsker for dagen.

– Jeg husker ikke så godt hva vi fikk i gaver som små, men vi fikk like ting. Alltid like ting til jul og bursdag. Vi hadde ikke så mye siden oppveksten var i krigsårene. Vi fikk litt pengegaver, minnes Grethe.

– Hvem var sjefen av dere tre?

– Bjørg var sjefete. Du klatret i alle trær og hadde plaster hele tiden på knær og albuer, sier Grethe.

– Jeg var den eneste av oss med kallenavn, røper Bjørg.

– Jeg ble kalt Bølla.

– Hvem ertet mest?

– Det gjorde vi alle tre. I det ene øyeblikket var vi som hund og katt. I det neste var vi verdens beste venner, sier Bjørg. Grethe var den mest diplomatiske, mens Anna Marie var den forsiktige.

Trippel feiring
Søstrene har feiret sammen hvert tiende år siden 60-årsjubileet. Familien har tidligere overrasket jubilantene med flytur over Grenland og dansekurs i Rørospols. I går ble det båttur med 50 gjester.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.