RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De fantastiske fem

De pittoreske landsbyene i Cinque Terre passer godt til vandreturer.
De pittoreske landsbyene i Cinque Terre passer godt til vandreturer. Foto: Otto von Münchow (Otto von Münchow)
Sist oppdatert:
Fem avsondrede landsbyer klamrer seg til hver sin klippe ved den italienske Rivieraen. Dra på vandring til Cinque Terre.

HTML EMBED

En hund humper ned de bratte trinnene. Logrer med halen og bjeffer iltert der den jager etter en måke som hadde søkt hvile på baugen av en velvet båt. Fluglen flakser opp og forsvinner ut over det asurblå havet, som ligger badet i skarpt lys av en stigende morgensol. Hunden fortsetter å bjeffe etter sin svikefulle lekekamerat.

To skodder blir slått opp i andre etasje i det okergule huset som vagler der det lille dramaet nettopp har utspilt seg. Et hode kommer til syne, så et vaskefat. En rask og resolutt bevegelse, og en dusjsjø seiler ut fra vinduet og treffer hunden med innbitt presisjon.

Bjeffingen stilner og blir til et lite, ynkelig pip, før hunden lusker bort med halen mellom beina, gjennom en port og videre inn i et smau som forsvinner inn i labyrinten av trapper, gangveier og trange gater bort fra sjøen. Og oppover. Alltid oppover.

Fem personligheter i Cinque Terre

Riomaggiore er i ferd med å våkne. Den er én av Cinque Terre – de fem landsbyene som klamrer seg til vertikalen. Her er alt bratt og skrått, enten det er smau, stikkveier, hus, båter, folk eller fe. Det vertikale er nettopp noe av sjarmen ved den lille byen – som dens nabobyer.

Den pittoreske landsbyen vagler på klippekanten i enden av et perlebånd med byer som verken kan nåes med bil (med ett unntak) eller uten et visst monn av anstrengelser.

Cinque Terre har noe urørt og nesten jomfruelig over seg, selv om de alle blir inntatt av en voldsom turiststrøm, spesielt om sommeren. Det er likevel som om turistene blir ett med landsbyene – blir en del av det originale inventaret så å si. Eller kanskje er det bare sjeldent å se så mange fornøyde og glade turister samlet på ett sted.

Byene har sine likhetstrekk, men også fem ulike personligheter. Skal du ta deg litt ut om kveldene er det Monterosso som er stedet. For elskende par Riomaggiore. Søker du høyde og stille ensomhet er det Corniglia som gjelder. Vernazza er for familier og barn, og kanskje også den mest pittoreske av de flereggede femlingene – skjønt det vil nok innbyggerne i de fire andre ha et ord med i laget om. Manarola på sin side hører kanskje mest kveldsstunden og ettertankens tid til.

Spør du fem personer hvilken by som er deres favoritt, er sjansen stor for å få fem ulike svar. Alle er desto mer enige om at byene som hører til Cinque Terre er genuine perler som ligger på rad og rekke langs kysten av Liguria, lengst der oppe på nordvestsiden av den italienske støvelen.

HTML EMBED

Vertikalt liv i Cinque Terre

Det er vanskelig å sammenlikne Cinque Terre med noe annet. Pastellfargede hus vagler tett i tett oppetter skråninger som synes uanstendig bratte for en by. Her går det i okergult, karmosinrødt, babyrosa, sjøgrønt, jordbrunt og en og annen hvit plett innimellom. Sett litt fra avstand, virker de litt som italienske varianter av Kardemomme by. Satt ned på en vertikal kyststripe.

Det eneste unntaket må i så fall være «storbyen» Monterosso, lengst nord, som har funnet seg en liten bukt å huke seg fast til. Her bor i underkant av 2000 innbyggere. Det er dobbelt så mye som noen av de andre landsbyene.

Monterosso er for øvrig den eneste av de fem landsbyene med en smule biltrafikk, og den eneste som kommer i nærheten av noe du vil forbinde med en strandresort. Uansett er det ikke for å nyte strandlivet du reiser til Cinque Terre. Da har du uten tvil kommet til feil sted.

Nei, Cinque Terre er for stille kvelder i vakre landsbyer, god mat og vin, aktive dager på vandring mellom byene, eller i det bratte terrenget ovenfor, men for all del også svømming, bading, dykking og annen vannsport.

Så lenge du ikke forventer å ligge på en langstrakt strand, altså.

Cinque Terre er fortsatt bortgjemt

Vandrestiene mellom byene er blant hovedattraksjonene. Eldgamle tråkk forbinder de fem byene i et elleve kilometer langt belte av terrassejordbruk, stupbratte klipper og skråninger.

Druer, sitroner og oliven henger så høyt og surt her, at de må høstes med spesiallagde taubaner. Om de vertikale dimensjonene er svimlende, er avstandene bortover ikke større enn at neste by kan skimtes i fremspringet fra den forrige.

Navnet Cinque Terre går tilbake til middelalderen. Den gang ble denne kyststripen nemlig beskrevet som «de fem landene». Dette var den føydale tidsalderen da landområdene her var beskyttet av en rekke borger. Flere småsamfunn grodde opp i le av den beskyttelse som borgene kunne inngi, der innbyggerne var klare til å springe inn bak murene ved det minste hint om tyrkere og sarasenere på raid, eller plyndrende pirater fra Nord-Afrika. Dette var et kontinuerlig problem frem til rundt 1400-tallet, og det siste store overfallet skjedde så sent som i 1545.

Fra da av begynte en periode med velstand og vekst for landsbyene, som livnærte seg på fiske og dyrking av druer.

Cinque Terre forble derimot isolert inntil fremveksten av turismen for noen få tiår siden. Selv i dag har de gamle tradisjonene overlevd, og hver av de fem landsbyene verner om sin særpregede dialekt og stolte arv.

De fem byene i Italia

Riomaggiore

Dette er muligens den minst turistpregede av landsbyene. Den klatrer bratt opp to skrenter på hver side av et elveleie. Byen er delt i to av jernbanen, med den pittoreske fiskerhavnen på nedsiden og selve byen på oversiden.

For god mat med utsikt over havnen er det La Lanterna som gjelder. Inne i byen er det Ristorante Ripa del Sole som er de lokales favoritt. Om kvelden samles mange ved Enoteca Dau Cila, en liten bar ved havnen.

For overnatting kan Locanda Ca’ dei Duxi anbefales eller, litt rimeligere, Mar Mar Rooms.

Det er 20 minutters gange til Manarola.

Manarola

Manarola er den bratteste byen og kanskje også den mest sofistikerte. Dette er italienske turisters egen favoritt. Byen henger oppetter et klippefremspring, og havnen er mest av alt en bratt vei opp fra sjøen. Den friske spaserturen fra kirken oppe i byen og ned til havnen, byr på regionens mest tilgjengelige, lille vingårdstur, noe som ikke må forbigås.

Det finnes mange fine spisesteder, blant annet Trattoria Il Porticciolo, et hyggelig familiested oppi byen, mens Marina Piccola er vinneren ved havnen, mest av alt for utsikten.

Marina Piccola er et gjestgiveri med fine rom og flott plassering, men ikke den beste service. For bedre kvalitet og dyrere overnatting er La Torretta et godt valg.

Stien til Corniglia tar ca. 45 minutter.

Corniglia

Corniglia er for eremitter, anarkister, vinelskere og fjellgeiter – og alt derimellom. Den er den eneste av landsbyene som ikke ligger ved havet, men høyt oppe på en fjellknaus. Fra jernbanestasjonen og opp til landsbyen går en trappegang med 368 trinn. For de som ikke ønsker litt trim og pulsheving, går det også en minibuss. Vin er selve livsblodet til Corniglia, som for øvrig er den minste av de fem landsbyene.

Corniglia har tre restauranter, Cecio med utsikt over havet, La Lantera ved stortorget og Osteria Mananan litt unna og med byens beste mat.

Et av de hyggeligste stedene å bo er Cristiana Ricci.

Stien til Vernazza tar rundt 90 minutter.

Vernazza

Vernazza er uten tvil turistmagnaten og den mest dramatiske av landsbyene, nesten litt primadonnaaktig. Dette er uten tvil en særdeles vakker by, med det nærmeste en kommer en naturlig havn hvor alt liv spinner omkring. Vernazza er selve juvelen i samlingen, som overvåkes av ruinene av en borg og en steinkirke fra toppen av en liten fjellknaus.

Her ligger også Ristorante Al Castello, en familierestaurant som drives av Monica og Massimo. Nede ved havnen er Gambero Rosso ansett som byens bedre restaurant – og dermed også dyrere. Trattoria del Capitano gir kanskje mest valuta for pengene.

For overnatting er Trattoria Gianni er hyggelig og komfortabelt sted. Overalt i byen finnes private rom til leie, og dette er som regel de beste tilbudene. Egi Rooms ligger veldig sentral like ovenfor havnetorget. Også Martina Callo kan anbefales, men ligger opp noen bratte trapper.

Stien til Monterosso tar 90 minutter.

Monterosso

Monterosso al Mare er det nærmeste en kommer et strandsted og en smule nattliv og feststemning. Av den grunn er Monterosso ofte foretrukket av ungdommen. Den er nok også den minst pittoreske av Cinque Terre. Landsbyen har en ny del og en gammel del, og en hyggelig strandpromenade med utsyn mot de øvrige landsbyene langs denne kyststripen.

For god mat til en god pris, er Ristorante Belvedere selve stedet, beliggende ved havnefronten. Via Vente er en morsom liten trattoria gjemt i et smau dypt inne i gamlebyen. Bra sjømat.

Blant et konglomerat av overnattingssteder er Hotel Villa Steno veldrevet og trivelig, beliggende på oversiden av gamlebyen. Albergo Pasquele ligger like ved stranden og drives av samme familie som Villa Steno. Et annet hyggelig alternativ er Albergo Marina i gamlebyen.

Fakta om Cinque Terre

Land Italia
Innbyggere Totalt ca. 4600 (61 millioner i Italia)
Valuta 1 Euro = 7,66 NOK
Nødnumre Politi 113, carabinieri 112, brann 115, ambulanse 118, veihjelp 116

Turistinformasjon

Slik kommer du til Cinque Terre

Norwegian flyr fra Oslo til Pisa og derfra er det bare en kort togtur til Cinque Terre. Et alternativ er å fly til Milano, dit Norwegian tar deg fra Gardermoen, mens Ryanair flyr (til Bergamo) fra Torp. Lufthansa kan ofte konkurrere i pris på Pisa, men det betyr en mellomlanding München. Alle byene i Cinque Terre kan nås med tog.

Olivenreiser og Merlot Reiser er blant selskapene som har organiserte turer til Cinque Terre.

5 anbefalinger til Cinque Terre

1. Bordets gleder

Fisk og sjømat er fantastisk i Cinque Terre. Fiskerestauranter finnes overalt og havets delikatesser serveres alltid ferske. Hvorfor ikke prøve de lokale variantene acciughe (fersk ansjos) eller antipasta frutti di mare (havets frukter som forrett) som mange av restaurantene er spesielt stolte av. Vino delle Cinque Terre er ikke én av Italias toppviner, men en frisk hvitvin som passer til regionen.

2. Ut på tur

Vandringsturer er selve innbegrepet av et besøk i Cinque Terre. Det gjelder ikke bare vandrestiene mellom de fem landsbyene, men også mange spennende turer som kan gjøres i landskapet ovenfor mellom klipper, drueranker og olivenlunder.

3. For den romantiske

Via dell’Amore er kjærlighetens vei, full av graffiti og på ett sted langs gjerdet behengt med et hopetall hengelåser, som elskende par i fellesskap har låst der med kjærlighetens lenker.

4. Vinvandring

Vingård-turen i Manarola er en vakker, liten kveldstur. Turen fører deg langs regionens berømte tørrmurer og mange, vakkert tilrettelagte vingårder.

5. Borg med utsikt

Borgen i Vernazza er det nærmeste du kommer et museum i Cinque Terre. I dag er det mest av alt en park med en fantastisk utsikt fra borgtårnet over Liguria-bukten og Vernazza.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere