RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Shutterstock (Shutterstock)

De fantastiske solnedgangene

Vi gir deg tipsene for å få helt fantastiske bilder av vakre solnedganger.

(Fotòpia): Solnedgangen er et av de mest fotograferte motivene som finnes. Du finner den på postkort, kalendere og i familiealbum, og ingen reisehåndbok vil være komplett uten.

Men selv om dette motivet har blitt fotografert i det uendelige, har det langt ifra sluttet å fascinere. Det er noe med en vakker solnedgang som gjør at vi bare må ta fram kameraet og knipse.

Forurensning er bra
Det enkle med å fotografere en solnedgang er at vi alltid vet når den kommer. Det vanskelige er å finne et flott sted å fotografere den fra, og å forsikre seg om at alle de rette forutsetningene er til stede.

Det er nemlig to ting man trenger for å fange en flott solnedgang: støv og skyer. Den rødoransje fargen på sola kommer nemlig fra støv i lufta, i dette tilfellet er altså forurensning en positiv ting. Skyene legger til dramatikk og dybde.

Forbered deg
Når man har funnet det perfekte stedet å fotografere fra, er det viktig at man har alt klart til forestillingen begynner. Sett opp stativet og still inn kameraet. Pass på at du får riktig hvitbalanse, om kameraet har en setting for solnedgang så bruk den, ellers bør du stille inn hvitbalansen manuelt.

Eksponeringen måles på himmelen, og ikke forgrunnen. Fokuser på infinity/uendelig hvis du har manuell fokus for å få mest mulig av bildet i fokus. Når sola først begynner å gå ned, så bør du ta så mange bilder som mulig i løpet av den halvtimen eller så det varer.

Flytt horisonten
Mange solnedgangsbilder er komponert på klassisk vis, med horisonten i det gylne snitt, og visst er det vakkert, men tenk også på å flytte horisonten etter hva som er mest interessant i bildet. Om himmelen er spesielt dramatisk, løft kameraet og flytt horisonten lenger ned i bildet.

Vurder til og med å fjerne horisonten helt, om himmelen har nok interesse i seg selv. Om det er på bakken det skjer ting, så senk kameraet, slik at horisonten kommer høyere opp i bildet.

Inkluder silhuetter
Ofte er en solnedgang ikke nok til å gjøre bildet interessant. Inkluder ting som skjer i forgrunnen, silhuetter av ting eller mennesker skaper mer dynamikk i bildet.

Svart/hvitt
En solnedgang byr på mange flotte farger, men tenk også på å ta bilder i svart/hvitt. Himmelen beholder allikevel sin dramatiske effekt. Vend også på kameraet iblant, og fotografer i stående format.

Solnedgang i byen
De fleste solnedganger fotograferes ved havet og i naturen, og dette er ikke tilfeldig. For mange lyskilder, som billys og gatelys, kan være forstyrrende og solnedgangen vil virke mindre fremtredende. Men dette er et spennende motiv som er verdt et forsøk. Det som er viktig å tenke på er at man bruker en relativt kort eksponeringstid, slik at ikke disse lyskildene blir for fremtredende.

Prøv også å snu deg, og fotografer vekk fra selve solen. Under en solnedgang får hele verden en vakker glød som gir omgivelsene et spesielt uttrykk. Tenk også på at et objektiv med lang brennvidde gjør at solen blir større i bildet.

Og husk, med fotografering av solnedganger gjelder som med så mye annet, øvelse gjør mester!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere