*Nettavisen* Nyheter.

De farligste festivalene

Lei av å ligge stille på en strand? Neste gang kan du med livet som innsats besøke noen av verdens farligste festivaler.

23.10.05 08:09

(SIDE2): Reiseforsikringen dekker kanskje ikke de følgende aktivitetene, men opplevelsene blir garantert store når okser, fyrverkeri og trestammer kan gjøre ferieopplevelsen til din siste.

Mange av de festivalene som omtales her setter sine deltakere i stor fare, men allikevel kommer turistene strømmende for å få utløp for sine adrenalinbehov. Hyppige skader og fataliteter som følger disse festivalene setter ingen demper på interessen.

Her finner du ti av de mest livstruende festivalene i verden – rangert etter farefulle kriterier.

10. Babyhopping i Castrillo de Murcia

Colacho-festivalen går av stabelen torsdag etter treenighetsfesten i påsken. Under festen for Kristi legeme og blod, kalt «Corpus Christi», kler voksne menn seg ut som djevelen og hopper over nyfødte barn. Dette gjør de med foreldrenes velsignelse, for hoppene er med på å rense ungene for alt ondt.

Den lille byen har holdt på med denne rare tradisjonen siden 1620, men opprinnelsen er fortsatt et mysterium.

9. Kirkpinar brytefestival

I slutten av juni eller i begynnelsen av juli blir det nærkontakt mellom menn i byen Kirkpinar i Tyrkia. Et aldri så lite klimaks for landet som er kjent for sin tiltrekning til bryting. På 1300-tallet slåss to krigere så intenst foran sultanen Ottoman at de begge døde av utmattelse. Til ære for denne hengivenhet for sporten blir denne årlige turneringen en fest for folket.

Tyrkerne bryter til forskjell fra den Olympisk standarden, helt individuelt og nesten helt under regler. Ute på en slette bryter opptil tjue par samtidig under festivalens tre dager. At deltakerne blir dratt i ørene eller får slag i hodet er ikke uvanlig. Et godt tak i testiklene er også en del av teknikken som benyttes. Kanskje ikke så rart når kroppene er innsmurt med olivenolje.

8. Osterulling ned Coopers Hill

Siste mandag i mai kaster dusinvis av mennesker seg ned en nesten vertikal bakke i Gloucester i England. De jakter en nærmere firekilos ost ruller nedover en 182 meter lang bakke.

Her er det om å gjøre å nå frem til osten først, selv om det kan gå hardt ut over både kropp og sjel. Gevinsten for den heldige vinner er heller ikke særlig original. Det er den rullende osten, selvfølgelig.

Det er usikkert hvor lenge folk har drevet med denne spesielle formen for ostejakt. Noen mener det dreier seg om over to århundrer.

7. Okseritt i Calgary

I midten av juli blir ekte cowboyer født i Canada, nærmere bestemt i Alberta. I rodeoen Calgary Stampede tar noen sjansen på å ri de villeste oksene. Jo lengre de holder seg oppe på dyret, jo større blir heltestatusen som cowboy eller cowgirl.

Hvert år blir enkelte deltagere kastet rundt i manesjen som filledukker. Når de først har landet er det ingen garanti for å ikke bli trampet i hjel av ukontrollerbare okser. De som tar sjansen på en slik ridetur holder seg sjelden oppe på okseryggen mer enn noen sekunder.

6. Bambuskrig i Japan

Halvveis gatekamp og halvveis krig blir det i byen Rokugo når de mannlige innbyggerne deler seg opp i to lag 15. februar. Et lag fra nord og et fra sør stiller seg opp mot hverandre på en åpen plass. Etter mange runder med sake, utstyrer de seg med hjelmer og 6 meter lange bambusstokker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Reuters/Scanpix)

Gjennom tre runder, prøver deltakerne å denge sine motstandere helseløs med sine stokker. Dette resulterer i både kutt og hevelser på bein og armer. Bedre blir det ikke når det settes fyr på stokkene i den tredje runden. Kanskje ikke den beste måten å bli kjent med japanere i alkoholpåvirket tilstand.

5. Et kaotisk fyrverkeri

Til vanlig sender man fyrverkeriet høyt opp i luften, men det går raskt litt mer ukontrollert for seg når folk i Yanshui feirer slutten av det kinesiske måneåret. I femten dager skyter de fyrverkeri av alle typer inn i folkemengdene.

Fyrverkeriet ser ikke ut til å uroe verken innbyggere eller turister så lenge rakettfestivalen varer. Det blir skutt inn i folkemengden for å skremme bort onde ånder. Brannsår og ødelagte øyne er en helt vanlig bivirkning av festlighetene.

4. Gå på brennende kull

I slutten av oktober ærer de i Singapore en indisk gudinne, som beviste sin uskyld gjennom å gå barfotet over rødglødende kull. På denne kanten av kloden kalt Theemidhi. En ikke helt ufarlig aktivitet, men like fullt veldig spektakulært.

Klikk på bildet for å forstørre.

En okse vipper en av deltakerne overende i okseløpet i Pamplona. Foto: EPA/Scanpix

Feiringen begynner klokken to om natten ved tempelet Sri Mariamman. Her legges det ut en fire meter lang seng av glødende kull, som deltakerne må spasere over. Dette er menn, ikledd tradisjonelle drakter, som går inn i en form for transe før de går over kullet igjen og igjen.

3. Fyllekjøring i Osaka

Både teoretisk og praktisk er det farlig å oppholde seg i gatene i den japanske byen Osaka i midten av september. Da får lokale bønder lov til å drikke seg full og samtidig sette seg bak rattet på sine største kjøretøy.

Maskinene som til vanlig brukes til innhøstingen kjøres i en slags prosesjon 14. september, men dagen etter ender kjøringen opp i et kappløp gjennom byens trange gater. Danjiri Festival ender alltid opp med mange ulykker når de store kjøretøyene kolliderer. Dødsulykker hører med til det tradisjonsrike gateløpet, som har holdt det gående siden 1703.

2. Ri en tømmerstokk

Enorme trær på nærmere 10 tonn, sendes nedover en bakke med våghalser ridende oppå. Dette skjer hvert sjuende år i april og mai i Nagano i Japan. Neste sjanse til å sette livet på spill er i 2011.

Onbashira-festivalen holder det gående en måned og er delt opp i to seksjoner. For de som vil ha det ekstra adrenalinrushet er det den første delen som teller.

Lokalbefolkningen tar seg inn skogen og kutter ned noen digre trær som kjennetegner dette området. For å få dem fraktet frem til bestemmelsesstedet må stammene sendes ned en bratt bakke. Det er her horder av mennesker kaster seg på den farefulle ferden ned.

1. Spring foran oksene

Den farligste aktiviteten er også den mest kjente. Å springe foran oksene i Pamplona i Spania er blitt en verdensbegivenhet. Hit kommer det hvert år mange menn og noen kvinner fra hele verden for å vise frem sitt heltemot.

I tillegg er det tusenvis av turister som samler seg langs den farefulle løypa for å få et glimt av de tapre sjelene som raskt kan komme under hornene til de illsinte oksene.

(Kilder: askmen.com/bbc.co.uk/pilotguides.com)

Les flere reisesaker her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag