RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De fem kuleste mp3-spillerne

Sist oppdatert:
Det finnes haugevis med mp3-spillere der ute, og TV 2 Nettavisen har plukket fram sine fem favoritter. Se bildene her.

I dag ser vi på våre favoritter blant de harddiskbaserte mp3-spillerne. Slike spillere har stor lagringskapasitet, for tiden opptil rundt 500 CD-er, alt i en liten boks du kan ta med deg hvor som helst.

Følg med på mandag, da kommer vi med våre yndlinger blant spillerne med fastminne.

Synes du vi er helt på bærtur? Her kan du si hvilken spiller du liker best.

Skandinavisk design
Skandinaviske Asono kom nylig med sin Elio, en spiller med lagringskapasitet med 20 GB – rundt 5.000 sanger.

Det aller kuleste med denne spilleren er at den har fargeskjerm og støtte for bildebehandling.

Dermed kan du både ta med deg sanger og bilder hvor du enn går.

Asono Elio støtter lydformatene mp3, wma (drm) og wav. Lurer du på hva forkortelsene betyr? Se boksen under saken.

Den skandinaviske produsenten har også fått plass til radio og diktafonfunksjon med mulighet for opptak i mp3.

Bilder kan overføres til spilleren via minnekort eller direkte fra et digitalkamera via usb, og siden spilleren har en lekker fargeskjerm kan du titte på bildene direkte.

Batterilevetid: 14 timer
Pris: 3.500 kroner
Lagring: 20 GB

Foto-iPod
Det gikk lenge rykter om at Apple skulle komme med en spiller med fargeskjerm, og for en måned siden var ventetiden over.

iPod Photo har plass til opptil 25.000 digitale bilder eller hele musikksamlingen.

På den høyoppløselige fargeskjermen kan du bla raskt gjennom bildene, og lage en helt egen lysbildeframvisning sammen med din favorittmusikk.

Dessverre må du foreløpig laste inn bilder via PC-en, det ser ikke ut til at iPod Photo har støtte for direkte overføring via en minnekortleser. Men med så mange produsenter som lager utstyr for iPod, varer det nok ikke lenge før denne muligheten blir å få kjøpt.

Med tv-utgang kan du dessuten vise forestillingen eller bare bildene på tv-skjermen eller på enda større lerreter ved bruk av projektor.

iPod Photo leveres med harddisk på 40 GB eller 60 GB, tilsvarende 10.000 eller 15.000 låter. Batterikapasiteten har også økt, nå skal du kunne tyne ut opptil 15 timer musikkavspilling – eller fem timer bildefremvisning.

iPod Photo støtter formatene mp3, aac og Apple lossless.

Batterilevetid: 15 eller fem timer
Pris: 4.790 / 5.690 kroner
Lagring: 40 / 60 GB

Bestselgeren
Liten og lett, med et design som er blitt hyllet opp i skyene, det er iPod Mini.

Den lille spilleren fra Apple har blitt revet bort fra butikkhyllene, og ventelistene var lange før norgeslanseringen.

Se TV 2 Nettavisens stortest av iPod Mini her.

Spilleren kommer i flere farger for den motebevisste, og du får plass til rundt 900 sanger på den fire gigabyte store harddisken.

En av de store minuspunktene med Apples iPod mini er batterilevetiden. Knappe åtte timer sammenhengende spilletid klarer Mini-en å gi deg – om du er heldig.

Til tross for en stiv pris i forhold til lagringskapasiteten du får, iPod Mini har blitt en av Apples største suksesser. Det skyldes ikke minst den intuitive og enkle betjeningen, og at det finnes masser av tilbehør som er både funksjonelt og som gjør din iPod spesiell. Her finner du TV 2 Nettavisens oversikt over kult iPod-tilbehør.

Batterilevetid: Åtte timer
Pris: 2.300 kroner
Lagring: 4 GB

Spreke farger
Creative satser hardt på mp3-spillere, og kommer nå med spillere som kan ta opp kampen med Apples iPod-er.

Nylig lanserte selskapet Zen Micro, en spiller som er mindre enn iPod Mini, har mer lagringskapasitet og har både innebygd radio og taleopptaker.

Du kan også ta opp musikk fra radioen. Med én gigabyte mer lagringsplass enn iPod Mini, 5 gigabyte, og 64 kbps wma får du plass til rundt 2.500 sanger.

På iPod mini kommer du ikke over 1.000 sanger.

Zen Micro kommer i hele ti forskjellige farger, fra sjokkrosa og kanarigul til knallrød og dypblå. Spilleren er også 100 prosent touch-følsom og har stor skjerm.

Dette er den første spilleren som kan ta fra Apples iPod Mini tronen.

Batterilevetid: 12 timer
Pris: 2.300 kroner
Lagring 5 GB

Pur luksus
Philips vil også ha en bit av mp3-spillerkaken, og har lansert sin luksusspilleren HDD120.

Når det gjelder funksjonalitet kommer Philips ikke med noen dramatiske nyheter.

HDD100 har en 20 gigabyte harddisk, du kan spille inn lyd via mikrofon eller optisk inngang, spilleren støtter mp3- og wma-filer og dataoverføringen skjer kjapt via USB 2.0-tilkobling.

Det er designet som virkelig skiller denne spilleren fra massen. Lett retropreg med avrundede kanter og høyglansdeksel gir denne spilleren et utseende utenom det vanlige.

HDD120 har også fått en programvareoppdatering. På forgjengeren var programvaren ikke den mest avanserte, og du hadde for eksempel ikke mulighet til å rippe musikk fra CD-er.

Dessuten ender sangene opp i alfabetisk rekkefølge, og ikke i den rekkefølgen du vil ha musikken.

Du betaler også mye for designet her. 3.300 kroner for en spiller med 20 uten mange ekstrafunksjoner mye, og slik blir Philips HDD100 en mp3-spiller for deg som vil ha en eksklusiv spiller som skiller seg ut fra massen.

Batterilevetid: 10 timer
Pris: kr 3.295 kroner
Lagring: 20 GB

Hvem støtter hva?
Lyd kan lagres i ulike formater, og for at du skal kunne spille av musikkfilene dine, må spilleren du kjøper ha støtte for disse.

Det er nå tendenser til krig på musikkmarkedet, ettersom både Apple, Microsoft og andre vil selge deg musikk over nettet.

Det er ennå ikke kommet standarder for lydformater som har blitt standard, og dermed kan du for eksempel ikke spille av musikk du har kjøpt på Microsofts nettbutikk på iPoden din. Her er en oversikt over noen av de ulike formatene.

Wav: Dette er en ukomprimert musikkfil, og kan spilles på alle spillere. Dette formatet for digital lyd ble utviklet av Microsoft og IBM, og har etter hvert blitt standard for lyd på PC.

Mp3: Dette er en metode for komprimering av lyd med minimalt tap av kvalitet. Det finnes massevis av mp3-filer på nettet, klare for nedlasting, og dette har vekket plateselskapenes vrede. De vil sikre seg mot piratkopiering ved å å legge til rettighetsprogramvare, såkalt drm på de digitale musikkfilene. (Se punkt litt lengre ned).

Wma: Dette er Microsofts lydformat, og kan spilles på de fleste mp3-spillere. Har du en iPod fra Apple kan du hente opp wma-filene dine gjennom iTunes, og de blir da konvertert til filer iPoden din kan spille. Wma kommer også med rettighetsbeskyttelse, drm, og da vil det ikke være mulig å spille av disse filene på iPoden din. Svært mange andre mp3-spillere støtter wma drm fra Microsoft.

Alle musikkfiler kjøpt gjennom musikktjenesten til Microsoft, MSN Music, vil være i wma drm-formatet.

Aac: Dette er lydformatet Apple bruker. Du kan konvertere aac-filer via programvaren som følger med mange mp3-spillere slik at du kan spille av filene selv om du ikke har en iPod. Apple har sin egen rettighetsbeskyttelse, og i motsetning til Microsoft har de ikke delt denne med andre, slik at det kun er iPod som kan spille av drm-beskyttede aac-filer.

Apple kaller sin drm for FairPlay, og all musikk kjøpt gjennom nettjenesten iTunes kommer i acc FairPlay-formatet. Dermed kan du bare spille av filene du har kjøpt fra Apples musikktjeneste om du har en iPod.

Drm: Digital Rights Management. Er teknologi som skal beskytte et verk - i dette tilfelle en musikkfil - mot ulovlig bruk og kopiering. Er ment å skulle sikre musikkbransjen mot piratkopiering og fri deling av musikkfiler over internettet. Skal gjøre salg av musikk over nettet inntektsbringende for plateselskapene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere