Gå til sidens hovedinnhold

- De fikk kontant i betaling hver mandag eller tirsdag

- Jeg er ikke utdannet til å gjøre slikt og fikk hjelp av noen kamerater, men det ble ikke helt riktig.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Torsdag ettermiddag inntok Mohammed Aslam vitneboksen i sal 529 i Oslo tingrett, i det som trolig er siste rettsrunde i den syv år lange drosjesvindel-saken.

«Lille-Røkke», eller Mohammed Aslam (38), er tiltalt for grovt skattesvik og skal ha unnlatt å oppgi lønns- og trekkoppgaver for flere av sine sjåfører for til sammen 21,7 millioner i perioden 2003 - 2005.

Aslam sitter per dags dato fengslet i Kongsvinger. Han ble domfelt januar 2008, men stakk av til Pakistan og ble ikke utlevert til Norge før etter fire år. Nå soner han dom på to års fengsel for forhold forut det han nå sitter tiltalt for.

Kontant betaling
Torsdag formiddag startet aktor Ragnvald Brekke sin utspørring og ville vite hvordan utbetalingene til sjåførene foregikk.

- Sjåførene fikk oppgjør hver mandag eller tirsdag. Det var som oftest snakk om kontant utbetaling av lønninger. Stort sett kom de til meg med skiftlapper og diverse bilag på drivstoff, vask, vinduspuss og rekvisita. Jeg kontrollerte og utbetalte lønn i kontanter, forklarte Aslam.

I 2005 forsøkte han å føre regnskap selv. Dette fortalte han at gikk svært dårlig og endte i økonomisk katastrofe.

- Jeg er ikke utdannet til å gjøre slikt og fikk hjelp av noen kamerater, men det ble ikke helt riktig, sa Aslam og understreket samtidig at det ikke forelå avtaler om avtalt svart kjøring.

- Det var uoversiktelig og et ordentlig pengerot. Til slutt ble det rett og slett en katastrofe, sa drosjesvindleren.

Under sin forklaring fortalte han svært lite om hvordan skatteinnbetalingene ble gjort.

Totalt skal 100 millioner kroner være holdt utenfor regnskapene i den omfattende svindelsaken som ble rullet opp i 2007.

- En flåte med løyver
Aslam erkjente å ha gitt uriktige omsetningsoppgaver for perioden 1.1.2005 – 30.6.2007. Han unnlot blant annet å opplyse om avgiftspliktig omsetning og utgående merverdiavgift. Han skal blant annet ha unndratt 1.5 millioner i merverdiavgift.

- Du hadde en flåte med løyver og millioner i inntekt. Hvordan kan du ha oppgitt 16 000 kroner i omsetning i din omsetningsoppgave, spurte aktor Ragnvald Brekke.

- Jeg vet ikke helt. Kanskje det skulle vært sekstenhundretusen, svarte Aslam og hadde ingen videre god forklaring på hvorfor han sendte inn de feilaktige opplysningene.

Erklærte seg delvis skyldig
Ifølge tiltalen har Aslam blant annet utgitt seg for å være en annen sjåfør i perioden 2004 - 2006. Den fornærmede sjåføren mener tiltalte har forfalsket underskriften hans ved flere anledninger. Aslam er uenig i dette.

«Fra ca. 2004 til og med 2006 i Oslo leide/bestyrte han drosjeløyve som tilhørte drosjeeier NN som måtte oppgi sitt arbeid som drosjeeier på grunn av skade/sykdom. Drosjeeier NN bosatte i 2006 i Canada og fikk pålegg om å innlevere sitt løyve av løyvemyndighetene, hvoretter NN ba han om å levere inn løyvet. I stedet for å innlevere NNs løyve, utga han seg for å være eller representere NN i et brev til løyvemyndighetene hvor han falskelig underskrev med NNs signatur og han opplyste at NN var frisk og ville benytte sitt løyve videre», står det i tiltalebeslutningen.

Aslam skal videre ha lurt DNB NOR Finans til å gi han et lån på nesten 400.000 kroner ved å utgi seg for å være den aktuelle sjåføren.

I tingretten sa han at han ikke har forfalsket eller sendt inn løyvet til denne sjåføren, og mente videre at han ikke har noe med denne posten i tiltalen å gjøre.

I løpet av rettsaken i Oslo tingrett vil personen som hadde det omstridte løyvet, vitne telefonisk fra en politistasjon i Kharian i Pakistan.

Det er satt av totalt fire dager til rettssaken.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021

Kommentarer til denne saken