Gå til sidens hovedinnhold

De fire borgerlige ikke mer enige på Stortinget

Oslo (NTB): Mens Høyre og Frp ofte har stemt likt på Stortinget den siste perioden, er de bare enige med Venstre og KrF i halvparten av sakene. Og spriket er det samme som i 2009.

Den politisk uavhengige organisasjonen Holder De Ords gjennomgang av de 9.932 forslagene Stortinget har votert på fra 2009-2013, viser at Høyre og Frp stemte likt i sju av ti forslag. De fire borgerlige partiene har stemt likt i 47 prosent av sakene, skriver Dagsavisen.

- Tallene bekrefter det vi har sett gjennom valgkampen, at det er to ganske klare blokker på borgerlig side. Vi ser ingen klare tegn på at de har nærmet seg hverandre, sier daglig leder Daniel Rees i Holder De Ord. Men han understreker at statistikken ikke er et perfekt mål på politisk enighet.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner uttalte til NRK onsdag at de fire borgerlige partiene står sammen om mer politikk enn noen andre partier har gjort før et valg. Han sier til Dagsavisen at han ikke trenger statistikk på feltet.

- Ved de valgene der det var reell mulighet for regjeringsskifte, det vil si i 1993, 1997, 2001 og 2005, var det ikke så stor enighet mellom noen partier som det er mellom oss fire nå i 2013, mener han, og trekker fram hvor mange felles forslag de fire har fremmet.

De fire partiene stemmer oftest samlet i saker om statsforvaltning, forsvar og utenriks. Men de er langt mer uenige når det gjelder arbeidsliv, kultur, forskning, landbruk og familie, ifølge statistikken. (©NTB)

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday