Gå til sidens hovedinnhold

- De fleste av dem som døde i dag, var barn, nydelige små barn

Sjokk og sorg etter en av USAs verste skolemassakrer.

- Mange er helt knust og kan ikke fatte omfanget på denne forferdelige tragedien. Men samholdet i lokalsamfunnet er svært sterkt, og jeg føler alle tar vare på hverandre, forteller pastor i St. Rose of Lima-kirken i byen, Robert Weiss.

Den katolske kirken var denne kalde vinterkvelden åpen for alle, og hundrevis av mennesker samlet seg i og utenfor kirken for å trøste hverandre og være sammen i sorgen etter tragedien som rammet den amerikanske småbyen Newtown fredag.

Ut i mørket gjennom kirkedøra lyste det fra stearinlys og varme mens en rekke prester trøstet de frammøtte. Utenfor holdt folk rundt hverandre, gråt og tente lys. Ikke minst holdt foreldre godt rundt de sterkt pregede barna sine.

Første time
Det var rett etter at første time var i gang på Sandy Hook-skolen i den lille Connecticut-byen at 20 år gamle Adam Lanza dukket opp, maskert og ikledd skuddsikker vest, med to håndvåpen og et automatgevær.

Da hadde han ifølge CNN og andre medier allerede drept moren sin i deres hjem, og på skolen fyrte han av rundt 100 skudd i klasseværelset der moren hans var lærer, og et tilstøtende klasserom.

18 barn mellom fem og ti år ble drept på stedet, og to døde etterpå på sykehus. Dessuten ble seks lærere drept, blant dem skolens rektor Dawn Hochsprung som prøvde å stanse gjerningsmannen. Til slutt skjøt Lanza seg selv.

Reddet av lærerne
Panikken bredte seg mens kulene fløy, men mange barn ble reddet av lærere som låste dører, gjemte dem i kroker og skap eller fikk dem ut av skolen og ut i skogen.

Etter hvert som skytingen ble kjent i den lille byen, strømmet panikkslagne foreldre til for å finne sine egne unger mens elever dekket i blod ble båret ut av skolen til den lokale brannstasjonen like ved, som ble senter for politioperasjonen.

En kvinne som fortsatt var i sjokk og oppløst i tårer utenfor kirken, og som ikke ville oppgi navnet sitt, fortalte at hennes åtte år gamle sønn klarte seg, takket være rask reaksjon fra lærerne.

- Det var grusomt. Da jeg hørte om det, ville jeg bare finne ut om sønnen min var i live, sa hun og priste seg lykkelig over at han hadde kommet seg i sikkerhet.

- Læreren reddet livet hans i dag. Hadde ikke lærerne reagert, ville trolig sønnen min vært død. Nå tenker jeg bare på dem som mistet noen, sa hun.

Brøt sammen
Læreren Ray Horvath bryter helt sammen når han forteller at en av hans elever i barnehagen er blant de drepte på Sandy Hook-skolen.

- Han var en ramp, men nå er han borte for alltid, sa Horvath før minnegudstjenesten i St. Rose-kirken.

Lanzas motiv for å gå amok mot små barn, er fortsatt ukjent. Moren omtales som en hyggelig kvinne. Hun var en ivrig våpensamler, eide mange våpen, blant dem drapsvåpnene, og pleide å ta med sønnene sine på skytebanen.

Politiet trodde først gjerningsmannen var Adams bror, 24 år gamle Ryan, fordi han hadde Ryans ID-kort i lomma. Ryan er tatt inn til avhør hos politiet.

Preget Obama
USAs president Barack Obama var sterkt preget. Det har vært for mange slike tragedier i USA, sa han da han møtte pressen i Det hvite hus fredag ettermiddag.

- De fleste av dem som døde i dag, var barn, nydelige små barn. De hadde hele livet foran seg, bursdager, eksamenshøytideligheter, brylluper, egne barn, sa Obama, som flere ganger måtte samle seg og tørke bort tårer fra øyekroken.

Tragedien rammet mens amerikanerne forbereder seg på det som skulle vært årets beste tid, julen. Nå stiller mange seg uforstående til hvordan de skal finne glede i julen etter dette.

- Det er 20 stjerner på himmelen nå, og de lyser klarere enn noe julelys. Vi må bare huske dem med kjærlighet og varme, sier presten Weiss.

Krever ny våpenlov
New Yorks ordfører Michael Bloomberg krever at ord blir gjort til handling i kjølvannet av skoleskytingen.

Bloomberg sier det nesten ikke er til å tro at en «masseskyting kunne skje i en barnehage».

- Det vi trenger, er umiddelbar handling. Vi har hørt all retorikken før. Det vi ikke har sett, er skikkelig lederskap - verken fra Det hvite hus eller fra Kongressen, sier Bloomberg.

- Det må ta slutt i dag, krever han.

Bloomberg leder pressgruppen Mayors Against Illegal Guns, som består av 600 ordførere i USA og arbeider for en skjerpet våpenlovgivning.

(©NTB)

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken