*Nettavisen* Nyheter.

De fleste unge angrer på sms

Syv av ti unge har sendt tekstmeldinger de angrer på, viser en ny undersøkelse.

02.10.08 17:38

(BIIPMAG): – I motsetning til eldre, har yngre dialoger gjennom sms, sier sosialantropolog.

Har du angret på en tekstmelding du har sendt? Kommentér under!

Les også: Skal slå SMS-rekorden

Angrer
Har du noen gang angret på en sms du har sendt? Syv av ti spurte under 30 år har sendt tekstmeldinger de angrer på, kommer det frem i en undersøkelse gjort av Mobilbarometeret.no. Sosialantropolog og langvarig partner i Kulturell Dialog AS, Trine Olsen-Slagman, forteller i en kommentar til funnet at det kan skyldes flere forhold, men blant annet at denne kontaktformen er hyppigst blant unge.

- De samhandler ved bruk av sms og bruker denne kommunikasjonsformen dialogisk. Det vil si at de samtaler med venner gjennom fortløpende sms-bruk. Tekstmeldinger sendes gjerne uten at de er etterlest. Meldingene er spontane responser eller utsagn, og det øker sjansen for at avsender sender av gårde en melding som ikke er gjennomtenkt og som avsender da kan angre på. Eldre samtaler ikke ved bruk av sms - I stedet bruker de sms som medium for å gi beskjeder eller sende hilsener, forteller hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stor forskjell
Det er nemlig en betydelig forskjell mellom eldre og yngre. Blant de under 30 år oppgir 69 prosent at de har sendt en sms de angrer på. Denne andelen synker til 39 prosent blant de mellom 30 til 44 år, mens det er 16 prosent i aldersgruppen 45 til 59 år. Bare fem prosent av de over 60 år har sendt en slik sms. Markedsdirektør i Chess, Jarle Alvær, tror det kan skyldes at personer i den yngste aldersgruppen er mer utagerende enn de over 30 år.

- Kanskje har noen sendt en sentimental sms til en venn, i alkoholpåvirket tilstand, som man angrer på dagen etter. Kanskje har man sendt en kinoinvitasjon til en man er avstandsforelsket i, som man angrer på sekundet etter den er sendt. Det hender ofte unge, men naturligvis også voksne, gjør ting som virker fornuftig der og da, men som i etterpåklokskapens lys fremstår som ganske pinlig, sier Alvær.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Lettere for å bli flau

- Det er i denne tiden av livet man fester mest, er uetablert, skaffer seg venner og i det hele tatt er ganske aktiv. Muligens er man mer usikker på seg selv i denne alderen – og har lettere for å bli flau over sine egne handlinger, tror Alvær.

- Men det er klart. Unge sender også velig mye mer sms enn eldre, vektlegger han.

(Kilde: Analysebyrået Respons)

Les også:
- Slik blir fremtidens datamaskin
- Tvinger studentene ut av lesesalen
Avhengig av make up
Har du Norges raskeste SMS-tommel?

Det siste fra biipMag: Gå til forsiden her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag