Gå til sidens hovedinnhold

De fleste voldtekter skjer på fest

Oslo (NTB): I fjor ble det anmeldt 1.226 voldtekter, en økning på 0,4 prosent fra 2011. De aller fleste voldtektene skjer på fest, viser nye tall fra Kripos.

Kripos presenterte torsdag voldtektstallene for 2012 i sin rapport «Voldtektssituasjonen 2012».

Tallene viser at det i fjor ble levert inn 1.226 voldtektsanmeldelser. Økningen siden 2011 er på beskjedne 0,4 prosent, men på 11,9 prosent fra 2008.

Etterforskningsleder Reidar Brusgaard i Kripos sier til NTB at de ikke har noe entydig svar på om økningen skyldes flere voldtekter eller om flere velger å anmelde forholdene.

Hele 40 prosent av voldtektsanmeldelsene i fjor kom i kjølvannet av fester, en økning på 1 prosent sammenlignet med året før. Svært ofte er det rus med i bildet. Dette gjelder voldtekter generelt, men festrelaterte voldtekter spesielt. 61 prosent av dem som leverte inn voldtektsanmeldelser i fjor, sa de var påvirket av alkohol under voldtekten. I 92,4 prosent av de festrelaterte voldtektene har offeret oppgitt å være ruspåvirket.

Overfallsvoldtekter utgjorde 13 prosent av anmeldelsene i fjor, en nedgang på hele 42 prosent fra 2011. Brusgaard sier de ikke har noe klart svar på hva dette skyldes. (©NTB)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?