Gå til sidens hovedinnhold

- De forstyrrer dagen til hundrevis av arbeidere

Nå vurderer Erik og hans kollegaer å flytte etter panfløyte-plager.

- Politiet virker lite villige til å bruke ressurser på dette, selv om det forstyrrer arbeidsdagen til hundrevis av kontorarbeidere rundt Torgallmenningen hver dag.

Det sier Erik Olsen som er daglig leder ved Webhuset som har lokaler i Torgallmenningen 10 i Bergen sentrum.

De ansatte har sett seg kraftig lei av panfløytegruppens høytalerbruk, skriver BA.

Olsen forteller at musikken tidvis har vært så høy at de har ringt politiet opp til tre ganger på en dag.

ARBEIDERE FÅR HODEPINE
Det toppet seg på tirsdag da både panfløytegruppen og et Festspill-band spilte samtidig, bare hundre meter unna hverandre.

- Det var helt forferdelig. En av de andre her har støydempende Bose-øreklokker, men den skjærende lyden fra panfløyten lyden trengte gjennom dem også, sier han.

Også onsdag ba Webhuset politiet om hjelp slik at de skulle få arbeidsro, men musikantene ble ikke vist bort til tross for at panfløytegruppen ikke har tillatelse fra grunneier til å opptre på Torgallmenningen.

(Artikkelen fortsetter)

LES MER: Her spiller de ulovlig

- Politiet virker lite villige til å bruke ressurser på dette, selv om det forstyrrer arbeidsdagen til hundrevis av kontorarbeidere rundt Torgallmenningen hver dag, sier Olsen til BA.

Om to år må Webhuset skrive ny kontrakt på leie av arbeidslokalene på Torgallmenningen.

- Panfløytespillerne er nå en del av denne vurderingen. En viss belastning må man regne med når man har så sentrale lokaler, men når man må høre på dårlig panfløytemusikk i tre måneder i strekk hver sommer så er det svært frustrerende, sier Olsen.

Det lykkes ikke BA å komme i kontakt med riktig vedkommende i politiet om denne saken torsdag.

Opplevd lignende i Oslo? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- FOLK LIKER DET
Panfløytegruppen fra Ecuador sier til BA at de har dempet volumet. Dette var også merkbart for de som var i nærheten Torgallmenningen torsdag ettermiddag.

- Vi spiller på festivaler rundt i hele verden, og har tillatelse til å stå her, sier Juan Rodriguez (23) til BA ved hjelp fra en tolk.

Ifølge 23-åringen lever han og de andre musikantene av spilling og cd-salg, samtidig som de forsørger familien hjemme i Ecuador. Ifølge Rodriguez er det fjerde år på rad at de spiller på Torgallmenningen i Bergen.

- Det er en fin og stor by, og folk ser ut som om de liker at vi spiller. Vi lager god stemning, sier Rodriguez.

- Noen av de som jobber rundt Torgallmenningen klager på at dere spiller veldig høyt. Hva tenker dere om det?

- Politiet var her i går og sa at så lenge vi dempet oss, så gikk det greit. Det er ikke noe problem for oss å gjøre det, vi skal ikke spille så høyt, sier de.

Noen har også reagert på at gruppen spiller de samme sangene om igjen til det kjedsommelige. Dette tar de selvkritikk på.

- Vi skjønner det. Vi har flere forskjellige sanger, men vi har hatt et uhell som gjør at vi har mistet halvparten av cd-platene våre, forklarer Rodriguez.

- BURDE STÅTT PÅ FESTPLASSEN
Den spansktalende panfløytegruppen fra Ecuador hevder overfor BA at de har tillatelse til å spille på Torgallmenningen, men det er det uenighet om.

Olsen ved Webhuset peker på at det ifølge Bergen kommunes nettsider er Festplassen som er den riktige adressen dersom musikanter skal bruke forsterkere og høyttalere.

- Ifølge Bergen kommune er det ikke tillatt med gatemusikk med forsterket lyd på Torgallmenningen. Det er tillatt på Festplassen. Der er det heller ingen som har kontorer, så det ville vært mye bedre om de spilte der, sier han.

-Jeg skjønner at politiet ikke har ressurser til å dra ned dit tre ganger om dagen for å be dem om å dempe musikken, og det handler ikke om å taue inn folk som synger for høyt, men alle må forholde seg til lover og regler. Hvis ikke politiet gir beskjed om at dette er uønsket, så får vi tre måneder med høytaleforsterkede panfløyter her i år også.

HAR IKKE LOV
Hos Grønn Etat er de klare på at panfløytegruppen ikke har lov spille på Torgallmenningen, men etaten har ikke myndighet til å kaste bort personer som spiller uten tillatelse.

- De har ikke tillatelse. Det kan jeg si helt sikkert, sier Anne Berit Storheim i Grønn Etat.

Torgallmenningen er et av byrommene i Bergen som kan leies. Arrangementer kan ikke gjennomføres uten at søknad på forhånd er sendt og kommunens tillatelse er gitt, og for tiden er området utleid til Festspillene.

Grønn Etat har heller ingen kontroller på om regelverket brytes. Det er det politiet som eventuelt må ta seg av.

Alle som skal drive pengeinnsamling og underholdning på gaten i Bergen skal også registrere seg hos politiet, men på grunn av taushetsplikten kan ikke forvaltningsenheten opplyse om panfløytegruppen faktisk har gjort det.

Les flere saker fra Bergensavisen

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken