Gå til sidens hovedinnhold

De frivillige føler seg glemt

Frivillighetsleder Kjersti Vasli er skuffet over bydelen. – Dere har ikke kommet oss i møte i det hele tatt, fyrer hun av mot lokalpolitikerne.

NYDALEN: Frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås har sendt en åpen søknad til bydelen for økt driftsstøtte for 2009. Noe konkret beløp ble ikke nevnt: "Bydelspolitikerne bør seriøst vurdere å øke støtten til sin frivillighetssentral", heter det blant annet i søknaden.

- Skuffet!

For 2009 får Nordre Akers to frivillighetssentraler (den andre på Sogn) 250.000 kroner i kommune-/bydelsstøtte, og 265.000,- i statsstøtte.

Kjersti Vasli, som er leder frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås, møtte opp i forrige møte i bydelsutvalget (BU), og var skuffet.

- Dere har ikke kommet oss i møte i det hele tatt, fyrte hun av under åpen halvtime.

For mer enn 250.000,- har Nordre Aker så langt ikke bevilget sentralen i bydelsstøtte.

Koster

- Frivillighetsarbeid er gratis. Men ønsker man en frivillighetssentral i bydelen, må den ha tak over hodet, en stilling som daglig leder, en telefon, en bil og en ADSL-linje. Det koster 100.000 kroner mer enn stat og kommune gir i støtte i dag. Hvor skal vi ta disse pengene fra? spør Vasli.

- På Grefsen Kjelsås må de frivillige selv skaffe til veie kr. 100.000,- for å få lov til å hjelpe bydel Nordre Aker og bydelens beboere. Her går grensen! mener en engasjert Vasli.

En forskjell

- I Bydel Nordre Aker er man så heldige å ha to frivillighetssentraler. Sentralene likebehandles med hensyn til økonomisk støtte. Dette er selvfølgelig riktig. Men en sak har bydelspolitikerne glemt. Frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås har i 12 år vært den som har kjørt ut hjelpemidler til bydelens beboere - for Bydel Nordre Aker. Hjelpemidler blir levert over hele bydelen. Til dette kreves en bil - en bil som koster oss kr. 53.000,-. Hva er da rimeligheten i å likebehandle sentralene? spør Vasli, som ikke tror bydelen vil merke i morgen om frivillighetssentralen ikke skifter lyspærer for fru Hansen, eller måker snø for herr Nilsen.

Sparer bydelen

- Men den vil merke det om ett år eller to, som press på hjemmebaserte tjenester og sykehjem. Og møter ikke frivillighetssentralen fram på eksempelvis mandag og torsdag til uken - med blant annet utdeling av hjelpemidler - ja, da må bydelen betale.

- Valget burde ikke være vanskelig. Kr 100.000,- til en sparsommelig og arbeidsom frivillighetssentral, eller 1 mill. til to nye bydelsstillinger!

Ny vurdering

Bydelsutvalgsleder Egil Ihlen (H) kunne ikke love noen ekstra penger til Kjersti Vasli og Grefsen Kjelsås Frivillighetssentral i selve BU-møtet, men sa at bydelen vil behandle saken på nytt.

- Vi skal jo se på et revidert budsjett i april, så da blir det mulig å se om det finnes midler til en ytterligere tildeling til frivillighetssentralen, sier Ihlen.

- Må opp før april

Men SV vil ta saken opp i god tid før april.

- Grefsen Kjelsås Frivillighetssentrals arbeid med blant annet å distribuere hjelpemidler til de som har fått innvilget dette, gjør primærtjenester som bydelen må betale for. SV vil ta saken opp i førstkommende arbeidsutvalgsmøte (AU) med gruppelederne, og foreslå at BU sørger for at de får tildelt midler som dekker dette arbeidet, sier SVs gruppeleder Lill Pleym.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen