Gå til sidens hovedinnhold

De frivillige føler seg glemt

Frivillighetsleder Kjersti Vasli er skuffet over bydelen. – Dere har ikke kommet oss i møte i det hele tatt, fyrer hun av mot lokalpolitikerne.

NYDALEN: Frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås har sendt en åpen søknad til bydelen for økt driftsstøtte for 2009. Noe konkret beløp ble ikke nevnt: "Bydelspolitikerne bør seriøst vurdere å øke støtten til sin frivillighetssentral", heter det blant annet i søknaden.

- Skuffet!

For 2009 får Nordre Akers to frivillighetssentraler (den andre på Sogn) 250.000 kroner i kommune-/bydelsstøtte, og 265.000,- i statsstøtte.

Kjersti Vasli, som er leder frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås, møtte opp i forrige møte i bydelsutvalget (BU), og var skuffet.

- Dere har ikke kommet oss i møte i det hele tatt, fyrte hun av under åpen halvtime.

For mer enn 250.000,- har Nordre Aker så langt ikke bevilget sentralen i bydelsstøtte.

Koster

- Frivillighetsarbeid er gratis. Men ønsker man en frivillighetssentral i bydelen, må den ha tak over hodet, en stilling som daglig leder, en telefon, en bil og en ADSL-linje. Det koster 100.000 kroner mer enn stat og kommune gir i støtte i dag. Hvor skal vi ta disse pengene fra? spør Vasli.

- På Grefsen Kjelsås må de frivillige selv skaffe til veie kr. 100.000,- for å få lov til å hjelpe bydel Nordre Aker og bydelens beboere. Her går grensen! mener en engasjert Vasli.

En forskjell

- I Bydel Nordre Aker er man så heldige å ha to frivillighetssentraler. Sentralene likebehandles med hensyn til økonomisk støtte. Dette er selvfølgelig riktig. Men en sak har bydelspolitikerne glemt. Frivillighetssentralen Grefsen Kjelsås har i 12 år vært den som har kjørt ut hjelpemidler til bydelens beboere - for Bydel Nordre Aker. Hjelpemidler blir levert over hele bydelen. Til dette kreves en bil - en bil som koster oss kr. 53.000,-. Hva er da rimeligheten i å likebehandle sentralene? spør Vasli, som ikke tror bydelen vil merke i morgen om frivillighetssentralen ikke skifter lyspærer for fru Hansen, eller måker snø for herr Nilsen.

Sparer bydelen

- Men den vil merke det om ett år eller to, som press på hjemmebaserte tjenester og sykehjem. Og møter ikke frivillighetssentralen fram på eksempelvis mandag og torsdag til uken - med blant annet utdeling av hjelpemidler - ja, da må bydelen betale.

- Valget burde ikke være vanskelig. Kr 100.000,- til en sparsommelig og arbeidsom frivillighetssentral, eller 1 mill. til to nye bydelsstillinger!

Ny vurdering

Bydelsutvalgsleder Egil Ihlen (H) kunne ikke love noen ekstra penger til Kjersti Vasli og Grefsen Kjelsås Frivillighetssentral i selve BU-møtet, men sa at bydelen vil behandle saken på nytt.

- Vi skal jo se på et revidert budsjett i april, så da blir det mulig å se om det finnes midler til en ytterligere tildeling til frivillighetssentralen, sier Ihlen.

- Må opp før april

Men SV vil ta saken opp i god tid før april.

- Grefsen Kjelsås Frivillighetssentrals arbeid med blant annet å distribuere hjelpemidler til de som har fått innvilget dette, gjør primærtjenester som bydelen må betale for. SV vil ta saken opp i førstkommende arbeidsutvalgsmøte (AU) med gruppelederne, og foreslå at BU sørger for at de får tildelt midler som dekker dette arbeidet, sier SVs gruppeleder Lill Pleym.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag