RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: WWF

De grønne vil ikke være røde eller blå

Sist oppdatert:
Her er partiets kontroversielle saker.

Valgforsker Frank Aarebrot tror Miljøpartiet de grønne kan havne på Stortinget. Men hva vil statsministeren hete hvis partiet havner på vippen – Erna eller Jens?

– Jeg foretrekker den av de to som gir oss den beste miljødealen, sier Miljøpartiets førstekandidat fra Oslo, Rasmus Hansson til NTB.

Han mener det siste klimaforliket på Stortinget viser at de borgerlige partiene kan overgå regjeringen i miljøsaker.

– Begge sider kan levere mye bedre, men jeg må jo si at Erna Solberg virker dørgende uinteressert i klimasaker – i enda større grad enn Jens Stoltenberg, sier Hansson, som tidligere ledet miljøorganisasjonen WWF Norge.

Til venstre
Miljøpartiet beskriver seg selv som et blokkuavhengig parti som verken hører hjemme på borgerlig eller sosialistisk side. Ikke desto mindre er det nylig vedtatte partiprogrammet spekket med kampsaker som neppe får champagnen til å sprette i Høyres Hus.

– Det er åpenbart at du ved å ta et kjapt blikk på vårt program vil finne saker som tradisjonelt har vært mer forbundet med venstresiden enn høyresiden. Men jeg insisterer på at det vi står for er en fundamental systemkritikk som utfordrer begge sider i like stor grad, sier Hansson.

Om partiprogrammet framstår som mer rødt enn blått, avviser Hansson at det er politisk koketteri og ren taktikk når partiet ikke vil velge side før valget.

– Kravet om et mer bærekraftig samfunn ligger til grunn for så å si all vår politikk. Å gi oss gjennomslag vil kreve en evne til å tenke nytt og fritt, og jeg opplever at høyresiden er mye mindre rigid enn partiene til venstre – i særdeleshet Arbeiderpartiet. Derfor er det helt åpent hvor vi havner, sier han.

3626591

Tror på suksess
Miljøpartiet de grønne er del av en europeisk partidannelse som har opplevd stor suksess i land som Sverige og Tyskland. Et suksesskriterium i norsk politikk er nettopp å holde fast ved uavhengigheten, mener valgforsker Frank Aarebrot.

– Hovedkonkurrentene Venstre og SV er bundet til hver sin mast. Det ville være politisk galskap for De grønne å velge side, sier Aarebrot.

Flere meningsmålinger har gitt partiet stortingsmandat, og valgforskeren ved Universitetet i Bergen tror sannsynligheten er stor for at Rasmus Hansson kommer inn fra Oslo.

– For det første er det blitt en mandatutvidelse i Oslo og Akershus. For det andre gjorde partiet et godt kommune- og fylkestingsvalg og fikk inn flere representanter. For det tredje er Rasmus Hansson en rimelig godt kjent miljøaktivist og sånn sett en god kandidat for partiet, sier Aarebrot.

Han tror Miljøpartiet vil kunne tiltrekke seg det han kaller «miljøfundamentalister» fra SV og Venstre, men også økologisk orienterte velgere fra KrF og Senterpartiet. Noen stor velgerkonkurranse med et annet småparti – Rødt – har han ikke tro på.

– Rødt henter stort sett misfornøyde velgere fra SVs venstreside, sier han.

Arbeidsprogrammet til Miljøpartiet er spekket med mål som deles av få – i visse tilfeller ingen – andre partier i Norge. Her er et utvalg:

*Gi klimaflyktninger FN-status og øke kvoten til 2.000. Amnesti og oppholdstillatelse til ureturnerbare innvandrere.

* Avvikle petroleumsvirksomheten fullstendig innen 20 år. Stanse all videre leting etter olje og gass på norsk sokkel.

* Forby import av bensin- og dieselbiler fra 2015 og innføre flyseteavgift på 600 kroner på flyginger fra Sør-Norge til utlandet.

* Øke norsk selvforsyning av landbruksvarer og gi bonden større inntekter. Totalforby nedbygging av matjord.

* Erstatte reallønnsøkning med redusert arbeidstid som hovedregel.

* Offentlig eierskap til veier, baner, kabler, kloakk og drikkevann.

* Regulere finanssektoren langt strengere. Forby hedgefond og shortsalg av verdipapirer og valuta. Innføre finansskatt og aktivitetsskatt.

* Erstatte de fleste andre skattefradrag med et bunnfradrag på 2G per skattyter.

* Fjerne arveavgiften og dekke inn reduserte inntekter med høyere formuesskatt.

* Begrense retten til rentefradrag i skatten for å hindre vekst i boligprisene.

* Innføre samfunnslønn til erstatning for sosialhjelp, studiestipend og en del andre offentlige ytelser.

* Kreve at offentlige institusjoner med matservering må servere minst 50 prosent økologisk mat innen 2017. Forby brus- og godteriautomater på skoler og helseinstitusjoner.

* Innføre strengere regler for virksomheten til PR-byråer og kommunikasjonsrådgivere.

* Opprettholde kontantstøtten for barn mellom 1-3 år, og sette som vilkår at den må tas ut i redusert arbeidstid og fordeles mellom foreldrene etter samme delingsbrøk som foreldrepermisjonen.

* Oppheve datalagringsdirektivet og føre en kriminalpolitikk som legger medmenneskelighet, ikkevold, omsorg og ansvar til grunn.

* Minimere bruken av fengsel, innføre elektronisk fotlenke som reaksjonsmåte og øke bruken av samfunnstjeneste.

* Avlyse kjøpet av jagerflyet F-35. Gi alle som gjør militærtjeneste trening i metoder for ikkevoldelig motstand og ikke-samarbeid.

*Avkriminalisere bruk av illegale rusmidler og besittelse av mindre mengder stoff til eget bruk. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere