De har brukt én million og 10 år på byråkrati

SLITER MED BYRÅKRATI: Trond Olav Olsen og Vibeke Danielsen har brukt ti år og nesten en million kroner i byråkratiet på å bygge reiselivsbedriften Tappeluft Opplevelser.

SLITER MED BYRÅKRATI: Trond Olav Olsen og Vibeke Danielsen har brukt ti år og nesten en million kroner i byråkratiet på å bygge reiselivsbedriften Tappeluft Opplevelser. Foto: Jørn Losvar (Nordlys)

Trond og Vibeke ville bare leve av drømmen. - Vi har vurdert å legge ned bedriften, sier gründerne.

02.05.14 20:16

ALTA (Nordlys): Reiselivsbedriften til Vibeke Danielsen og Trond Olav Olsen har brukt én million kroner, og de to har brukt 10 år skrevet 50 søknader for å oppfylle drømmen.

- Vi har faktisk vurdert å legge ned bedriften fordi motstanden i byråkratiet er så overveldende, tidkrevende og kostbar, sier Vibeke Danielsen og Trond Olav Olsen til Nordlys.

Samboerparet driver Tappeluft Opplevelser (ekstern lenke), en to-manns bedrift ute i Altafjorden. Der bygger de et opplevelsessenter i utkant-Norge. De har vært fanget i den offentlige papirmølla siden oppstarten av reiselivsbedriften for ti år siden. Hittil har de brukt om lag en million kroner på utredninger, gebyrer og konsulenter så langt for å kunne bygge reiselivsbedriften.

Les også: Skal halvere statlig papirmølle
Les også: Bruker 70 ganger så lang tid på papirarbeid

Sanner gjør grep

"Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner varsler en omfattende plan med forslag til enklere regler for plan- og byggesaker. Forslagene vil bidra til å holde byggekostnadene nede, øke tempo i planprosessene og skape en enklere hverdag for næringsliv, kommuner og folk flest."

Dette skriver departementet i denne pressemeldingen (ekstern lenke).

- Norge er overbyråkratisert, sa Sanner til Nordlys når ministeren besøkte KS-fylkesmøte i Alta tirsdag.

Danielsen har kilovis med papirer fra prosessene. Hun forteller om en omfattende byråkratisk spissrotgang som nesten har tatt knekken på drømmen.


I RESTAURANTEN: Vibeke Danielsen viser fram en modell av seilskipet Christian Radich som fungerer som anretningsbord i restauranten. Foto: Jørn Losvar (Nordlys)


- Vi har sendt nesten 50 søknader om reguleringer, endringer, finansiering og skjenkebevilling. I tillegg måtte jeg skrive og sende 37 brev for nobovarsling og kunngjøringer, sier hun.

Kommenterer ikke enkeltsaker

- Ministeren er forelagt problemstillingen men ønsker ikke uttale seg om enkeltsaker. Dette er vanlig praksis, sier Agnar Kaarbø, seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i kommunal- og moderniseringsdepartementet på telefon til Nordlys.

Danielsen kan vise en betydelig mengde brev og søknader der det offentlige krever dokumenter og utredninger for å kunne tillate bedriften å bygge opplevelsessenteret der paret ønsker å tilby overnatting og restaurant for gjestene. Hun tror ikke Sanner sitt ønske om mindre byråkrati vil bli enkelt å etterkomme.

- Vi forstår at det ikke er kommunens feil eller vrangvilje, men fordi regelverket er så omfattende at det tar så lang tid med saksbehandling.

Beklager oppfatninger

- Jeg ser på det som meget positivt at man ser på en forenkling av plan og bygningsloven. Jeg tenker da særlig på behandling av mindre byggverk som allerede er regulert gjennom reguleringsplan. Dersom Alta kommune eller vår avdeling oppleves som byråkratisk og vanskelig ved at det stilles urimelige krav til søker/tiltakshaver vil jeg selvsagt beklage det, svarer virksomhetsleder for oppmåling og planavdelingen i Alta kommune, Trond Inge Heitmann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.