Gå til sidens hovedinnhold

- De har ingenting å tape på en konkurs

Analysesjef frykter for Europas fremtid.

Det er analysesjef Lars Mikelsen i investeringsrådgivningsselskapet Norcap som er redd for utviklingen i Europa.

- Flere og flere har ingenting å tape på en konkurs, så de nøler ikke på å støtte dem som går inn for en konkurs, sier Mikelsen til NA24.

- Den tapte generasjon

Han er veldig bekymret for den høye arbeidsledigheten blant unge og kaller dem «Den tapte generasjon». Mikelsen mener at så mange som opptil 80 prosent av de unge er utenfor arbeidslivet i visse land i Europa.

- Mange har aldri hatt en jobb, og de som er duganes flytter til andre land hvor det er lettere å jobb, sier Mikelsen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Han kaller denne effekten for «brain drain» og mener at dette i dag er spesielt aktuelt for Sør-Europa.

- Dette virker ektremt dempende på den økonomiske veksten i disse landene, sier han videre.

Det er i sær Portugal, Spania, Italia og Hellas han sikter til.

- Kan bli satt 30 år tilbake

I Norcaps markedsrapport som kommer i dag fredag fokuserer Mikelsen på «Den tapte generasjoner».

«Det sies at lediggang er roten til alt ondt. Mens arbeidsløsheten i Europa og USA er på historisk høye nivåer, er inngangsbarrieren for unge til arbeidslivet blitt nærmest uoverstigelig i mange land. Dette vil sette varige og trolig farlige spor i den økonomiske utviklingen i årene fremover. De verst utsatte landene kan bli satt 30 år tilbake i tid», heter det i rapporten.

Mikelsen forstår godt reaksjonsmønsteret til arbeidsgiverne i disse dårlige tider.

«Man forsøker i det lengste å bevare de ansatte man allerede har, og unnlater heller å ansette nytt. Eldre arbeidstakere har gjerne erfaring, og vil derfor alt annet likt foretrekkes for de få ledige stillingene som finnes», heter det.

- Arbeidsledigheten historisk høy

I land som Hellas heves nå pensjonsalderen på grunn av svake statsfinanser, mens man i USA er tvunget til å stå lenger i arbeid på grunn av at betydelige pensjonsmidlene er tapt som følge av finanskrisen.

«Legger man dette til den generelt bedrede helsen i alderdommen og økt levetid betyr det flere eldre som enten vil eller må jobbe. Effekten er uansett den samme, jo færre eldre som går ut av arbeidsmarkedet, desto færre yngre kommer inn», skriver Mikelsen.

I Sør-Europa er arbeidsløsheten nå på historisk høye nivåer. I Hellas var den generelle arbeidsløsheten ved utgangen av fjoråret på rundt 21 prosent, mens blant unge var arbeidsledigheten på hele 50 prosent.

«Forholdene har neppe blitt bedre siden. Dette er heller ikke et enestående eksempel. I Spania er arbeidsledigheten ca. 20 prosent og 50 prosent for unge, i Irland er tallene henholdsvis 14 og 47 prosent og i Portugal og Storbritannia 14 og 31 prosent», skriver Mikelsen.

- 60 til 80 prosent utenfor arbeidslivet

Tallene er enda dystrere enn som så.

«Tar man med de som av en eller annen grunn lar være å lete, og heller f.eks. studerer, blir tallene langt verre. Basert på gjennomsnittlige deltagelsesrater, kan man estimere seg til at mellom 60 og 80 prosent av unge ikke er i arbeidslivet», skriver Mikelsen.

Selv om det opprettes flere jobber i USA, er kvaliteten på de nye jobbene ikke god.

«Den amerikanske økonomien har for eksempel skapt 2,2 millioner nye jobber det siste året. Dette er positivt, men ser man på hvor mye skatt som er på skattetrekks-konti, har beløpet falt.Dette betyr at det kanskje er flere i jobb, men lønningene faller», skriver Mikelsen.

Dette kan forklarer Mikelsen på to måter:

«For det første at lønningene er generelt fallende. Men viktigst i denne sammenheng er at jobbene som skapes er innenfor lavlønnsyrker. Dermed er det en mager trøst for myriadene av universitetsutdannede unge mennesker som enten må sjaue eller servere for å tjene til livets opphold».

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken