Gå til sidens hovedinnhold

- De har jo malt seg opp i et hjørne

- De skal være så jævlig handlekraftige. Av og til er det lurt å somle litt, mener professor.

Reservasjonsretten for leger har blitt en hodepine for regjeringen.

Flertallet av landets Høyre-ordførere sier blankt nei, og samtidig blir bilder av fostere brukt i debatten - noe om igjen skaper steilere fronter.

Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, mener regjeringen kan takke seg selv.

- De har jo malt seg opp i et hjørne, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Det er en generaltabbe
Aarebrot er tydelig på hvem han mener har mye av skylden for kaoset som råder rundt lovforslaget som åpner for at leger kan reservere som mot å henvise kvinner til abort.

- Helseminister Bent Høie har håndtert dette på en litt klønete måte. Han har gjort et dårlig politisk håndverk, sier Aarebrot.

- De har ikke tatt seg bryet med å sondere i egen partiorganisasjon før de sender ut et rundskriv til alle kommuner. Det er en generaltabbe, forklarer han.

Aarebrot påpeker at kommunepolitikerne som skal på valg høsten 2015, og at saken derfor er utrolig dårlig timet med tanke på det.

- De er så jævlig handlekraftige at de skal ha alt ut på en gang. Men av og til er det lurt å somle litt. Her kunne de utmerket ha somlet litt, og KrF ville vært fornøyd. Hvorfor skal de ha saken ut så kjapt? undres professoren.

- Akseptere at KrF blir sure?
- Kan reservasjonsretten true hele regjeringssamarbeidet?

- Regjeringssamarbeidet tror jeg ikke det er noen fare for, men det er fare for tonen i regjeringssamarbeidet, sier Aarebrot.

For her står statsminister Erna Solberg overfor et stort dilemma: Om hun skal blidgjøre samarbeidspartner KrF eller sine egne ordførere.

- De har mulighet til å akseptere at KrF blir sure, og så satse på å dyrke Venstre. For det eneste lyspunktet for Høyre i denne saken, er at dette er det eneste punktet i samarbeidsavtalen som Venstre ikke har skrevet under på.

- Dette er ikke en sak som vil forene KrF og Venstre, så dersom regjeringen skulle begrave hele saken og KrF blir sure, så vil Venstre bli betraktelig gladere, sier han.

Les også: - Mer tabubelagt enn jeg hadde trodd
Les også: - Jeg er veldig mot, men holder avtalen

- Kan ende med endringer
Aarebrot sier det også kan tenkes at saken kan resultere i at KrF ombestemmer seg og blir en del av regjeringen. I samarbeidsavtalen står det nemlig at KrF og Venstre når som helst kan be om å sitte i regjeringen.

- En mulighet er at KrF bestemmer seg for å gå inn i regjeringen. Da må det forhandles på nytt, og kanskje de taper saken men får noe annet tilbake, som at polet blir stengt på pinseaften, sier han.

- Da kan du plutselig få en trepartiregjering, sier Aarebrot til Nettavisen.

- For Høyre er dette forferdelig
Han tror uansett at opposisjonen vil gni seg i hendene, dersom reservasjonsretten blir innført slik den er foreslått.

- Klart at Arbeiderpartiet vil gni seg i hendene om Høyre kan fremstilles som et parti som vil innskrenke kvinners rettigheter. Jeg tror det vil være meget belastende for Høyre, særlig i Oslo, sier han.

En av de som har kastet seg inn i debatten, er varaordfører Jørgen H. Kristiansen (KrF) i Kristiansand, som i forrige uke la ut et bilde av en dukke, som skulle forestille et foster, på sin Facebook-profil.

- Å føre debatten på denne måten er uverdig og kan oppleves belastende for mange, sa leder i Høyres Kvinneforum og statssekretær ved Statsministerens kontor, Julie Brodtkorb, til Nettavisen mandag.

Les også: - Å føre debatten på denne måten er uverdig

Aarebrot mener utspillet fra Kristiansen bekrefter det mange sier, nemlig at dette ikke handler om samvittighet, men om et forsøk på å ta opp igjen abortloven.

- Brodtkorb var jo nødt til å ta avstand. Høyre må ta inn over seg at partiet er alliert med krefter som er abortmotstandere, sier Aarebrot, og konstaterer:

- For Høyre er jo dette forferdelig. De prøver å si at dette bare handler om samvittighet, men når KrF-ordføreren gjør som han gjør, så ødelegger han deres argument.

Kommentarer til denne saken