Gå til sidens hovedinnhold

De har tre foreldre

Møt Mito og Tracker. De første pattedyrene med tre biologiske foreldre.

Amerikanske forskere har «produsert» fire apekatter - Mito, Tracker, Spindler og Spindy - som alle har de samme tre foreldrene. Teamet sier at teknikken som er brukt også kan brukes til å lage det første genetisk konstruerte menneske inne fem år, skriver mailonline.

Tidligere har forskere identifisert rundt 50 sykdommer som går i arv fra mor til barn gjennom såkalt mitokondriell DNA.

To mødre
Forskere ved Oregon National Primate Research Centre redegjør nå for sitt forsøk i magasinet Nature. De tok en eggcelle fra den ene moren som de visste bar på en arvelig sykdom, og erstattet cellens mitokondriell DNA med friskt DNA fra en donor.

Resultatet ble altså fire apebarn, med to mødre og én far, uten arvelige sykdommer. Disse apene vil i fremtiden heller ikke videreføre sykdommer til sine barn igjen.

Forskernes mål er å hjelpe menneskeheten å bli kvitt genetisk arvelige sykdommer som epilepsi, blindhet og hjertefeil, og sier at de innen fem år kan produsere et menneskebarn uten arvelige sykdommer.

- Leker Gud
Kritikerne sier at dette vil være å kludre med menneskets naturlige utvikling.

- Vi bør for enhver pris å unngå å blande oss inn i forplantningsmønsteret som har utviklet seg gjennom millioner av år, sier Josephine Quintavalle i gruppen Comment on Reproductive Ethics.

Leder Stephen Green i organisasjonen Christian Voice sier at forskere nå går altfor fort fram med «å leke Gud».

- Disse tingene er alltid gjort i beste mening, men vi må tenke på konsekvensene. Hvordan vil et barn føle det hvis det får vite at det har to mødre?

Lagde menneske-embryo
Sir Ian Wilmut, «faren» til den klonede sauen Dolly, sier derimot at dette er en helt ny vei mot å utrydde Alzheimer, Parkinson, osteoporose og andre sykdommer.

I fjor lagde forskere ved Universitetet i Newcastle 10 menneskeembryoer med en lignende teknikk. Disse ble for øvrig ødelagt etter få dager fordi engelsk lovgivning ikke tillater at embryoer skapt under forskning blir mer enn 14 dager gamle.

Kommentarer til denne saken