RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De hissigste virusene

Etter to og et halvt år på virustoppen er Netsky.q en av historiens mest aggressive virus.

Til tross for at det dukker opp rundt 200 nye ondsinnede programmer hver eneste dag, så er det fortsatt ingen som helt klarer å slå den seiglivede Netsky.q-ormen som dukket opp sommeren 2004.

LES OGSÅ:Sikkerhetsekspertens skråblikk på sikkerhetstrulser på nett.

Gammel storhet falmer aldri
Ormen har hatt en jojo-spredning uten sidestykke etter at den var den mest spredte ormen i 2004, og er denne måneden nede oppe på 7. plass av de mest spredte virusene og ormene i november.

Ormen sprer seg ved hjelp av et sikkerhetshull som Microsoft tettet forover to år siden, og er et godt eksempel på at det er alt for mange som ikke holder datamaskinene sine oppdatert.

Netsky.q er ifølge sikkerhetsselskapet Kaspersky en av de mest spredte ormene i internetts historie.

Nykommer med stor spredning
Det var likevel Warezov.gj som inntokk listetoppen i november, selv om den dukket opp for bare en knapp uke siden. Med en andel på over 18 prosent viser den at nye virus kan gjøre stor skade på kort tid.

En annen orm i Warezov-familien inntokk andreplassen, Warezov.ev, som forrige måned lå på 5.plass.

Den enorme spredningen til Warezov har også sørget for at de tusenvis av mindre spredte programmene har fått en relativt liten andel av den totale spredningen denne måned.

3. og 4. plassen er okkupert av to andre gjengangere, Nyxem.e og NetSky.t, som forrige måned hadde falt ut av topp 20-listen totalt.

Nesten bare gjengangere
Viruslisten viser med tydelighet at det er profesjonelle gjenger som står bak de fleste store virusangrep. Navn som Warezov, Nyxem, Netsky, Scano, Mydoom, Mytob og Beagle går igjen på det aller meste av de store sprederne. Sikkerhetsselskapene mener også at flere av disse virusene blir skrevet av de samme gruppene.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere