De israelske angrepene fortsetter - dødstallene stiger

Palestinere i Beit Lahiya nord på Gazastripen sørger i en begravelse lørdag.

Palestinere i Beit Lahiya nord på Gazastripen sørger i en begravelse lørdag. Foto: Suhaib Salem

Mens israelske bakkestyrker trenger stadig lenger inn på Gazastripen, fylles FNs flyktningmottak til bristepunktet.

19.07.14 21:32

Mer enn 50.000 mennesker har nå søkt tilflukt hos FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.

– Antall stiger ubønnhørlig og er mer enn doblet de siste 36 timene, sier talsmann Chris Gunnes til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge ham er UNRWAs forsyninger i ferd med å nå et kritisk nivå. Allerede søndag vil det være tomt for madrass til nyankomne.

Men palestinerne har ikke noe valg. I områdene langs grensa mot Israel fortsetter bakkeinvasjonen for fullt, med tung artilleriild og en rekke luftangrep også lenger inn på Gazastripen.

Stigende dødstall
Etter tolv dager med kamper var antall døde lørdag kveld i ferd med å nærme seg 350.

På Gazastripen melder palestinsk helsepersonell om 342 drepte, med 46 drepte bare i løpet av lørdagen, ifølge nyhetsbyrået AFP. I tillegg var det registrert 2.385 sårede palestinere.

Et israelsk helikopter over Gaza lørdag. Foto: Baz Ratner

På israelsk side er det meldt om i alt fem drepte. Den israelske hæren opplyser på sin side at to soldater ble drept da væpnede palestinere tok seg over grensa til Israel gjennom en tunnel fra Gazastripen.

Hamas bekrefter at de har tatt seg inn på israelsk side av grensen.

– Vi har utført en operasjon bak fiendens linjer. Det pågår harde kamper mot fienden, sier Hamas i en uttalelse.

En israelsk beduin ble dessuten drept og fire av hans familiemedlemmer såret da en rakett rammet dem sør i Israel, ikke langt fra atomreaktoren Dimona, opplyser israelsk politi.

47.000 har søkt tilflukt
Mads Gilbert var bekymret over utviklingen da NTB snakket med den norske legen lørdag formiddag.

En israelsk soldat sover på en stridsvogn ved grensen til Gaza lørdag. Foto: Baz Ratner

– Situasjonen er alvorlig. De to største sykehusene i Sør-Gaza har snart ikke mer kapasitet, og det er ikke mulig å frakte pasienter mellom nord og sør, sa Gilbert fra Shifa-sykehuset i Gaza by.

UNRWA opplyser lørdag at 34 FN-skoler på Gazastripen er åpnet for palestinske flyktninger.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon varslet fredag at han vil reise til regionen for å oppfordre partene til samtaler om våpenhvile. Men ingen løsning som alle parter kan godta, har hittil vært i sikte.

Dekker alles behov»
Lørdag uttalte Egypts utenriksminister Sameh Shoukri at landet ikke har noen planer om å revidere våpenhvileforslaget som ble lagt fram tidligere denne uken. Kairos forslag ble avslått av Hamas tirsdag.

– Forslaget dekker alles behov, og vi vil fortsette å tilby det. Vi håper at partene støtter forslaget snarest, sa utenriksminister Shoukri.

Hamas har flere ganger signalisert vilje til å inngå en våpenhvile på opptil ti år med Israel, men stiller flere krav:

Palestinske Netream Netzleam gråter over den ett år gamle datteren Razel, som var blant de 55 som ifølge helsearbeidere ble drept i israelske angrep mot Gazastripen fredag. Foto: Finbarr O'reilly

– Vi krever blant annet slutt på aggresjonen og den kollektive avstraffelsen av vårt folk, både på Gazastripen og Vestbredden, samt at Israel opphever blokaden av Gazastripen, sa Hamas-leder Khaled Meshaal fredag.

Brende reiser tilbake
Utenriksminister Børge Brende (H), samt Tysklands og Italias utenriksministre, Frank-Walter Steinmeier og Federica Mogherini, har vært i regionen denne uken. Sammen med Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair og regionale ledere har man prøvd å presse fram en våpenhvile – så langt uten hell.

Søndag reiser Brende til Doha for å holde samtaler med blant andre Ban og Blair. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.