Gå til sidens hovedinnhold

- De lå i klynger og man så at de hadde prøvd å ta vare på hverandre til det siste

Da Brannvesenet fra Modum var fremme på Utøya, skøt gjerningsmannen fremdeles. - Vi skjønte fort at tallene over døde var langt høyere enn det mediene formidlet, sier utrykningsleder Tor Egil Gravbråten.

(Bygdeposten): Til sammen femten brannmenn fra Modum Brannvesen har i helgen blitt sendt til Utøya for å hjelpe til med oppryddingsarbeid og søk. Tor Egil Gravbråten var utrykningsleder på laget som hadde vakt da alarmen gikk fredag ettermiddag.

Viftet med armene etter hjelp
- Vi var på vannet akkurat klokken seks og var fremme tjue minutter senere. Da får vi vite at gjerningsmannen ikke er pågrepet enda og hører skudd fra øya. Synet som møter oss er det som folk ser på TV, masse personer - levende og døde, sier Gravbråten til Bygdeposten.

Modum-mannskapene hadde fått melding om rundt ti døde før de dro fra Vikersund. De forstod raskt at det tallet var altfor lavt.

- Vi fikk meldinger hele tiden om ikke å nærme oss øya. Derfor fikk vi i oppgave å søke langs land etter folk som hadde kommet seg over til den andre siden, men som ikke var i stand til å ta vare på seg selv, forteller Gravbråten.

Private båter er de eneste som på dette tidspunktet kjører inn mot øya for å plukke opp ungdommer i vannet.

- Det verste vi opplevde var at vi ikke kunne dra inn å hente alle de som stod på land og viftet med armene og ropte etter hjelp. De sivile gjorde en kjempejobb, sier han.

Lå døde - arm i arm
- Først da det begynte å bli mørkt ble øya ble klarert. Vi fikk kun oppholde oss på brygga og alle båtene ble samlet for å få med en politimann i hver, forteller han videre.

Modum-mannskapet begynte da arbeidet med å sikre døde personer i strandsonen, slik at de ikke skulle forsvinne utover.

- De som fløt i vannet ble plukket opp og de som lå i vannkanten ble flyttet litt lenger opp på land. Der og da er vi på jobb og ville helst tatt med oss alle for å rydde opp. Etterpå kommer tankene, at vi måtte lyse opp hver og en av de i mørket. Vi ser dem rett i ansiktet der de ligger og ser den unge alderen, sier Gravbråten.

- Det var også masse klær og utstyr som lå rundt i vannet. Det var nesten som å finne en person om man fant en jakke og grusomt å se et tomt par sko stående på land, sier han.

Han legger til at alle brannmennene som var med ut, hadde barn i rett alder.

- Det var helt uvirkelig. De lå i klynger og man så at de hadde prøvd å ta vare på hverandre til det siste. De satt og lå døde, arm i arm. Skutt i den stillingen de gjemte seg i, de må ha hørt skrittene hans komme.

Flykter inn i jobbmodus
De fire brannmennene jobber frem til vaktskiftet klokken tre på natten og anslo da at antall døde lå rundt 60-70. Gunnar Stensby dro ut natt til lørdag for å avløse det første skiftet. De var da to som dro ut med båt fra Vikersund og omfanget av tragedien var enda uklar. Brannmennene hadde hørt om rundt ti døde, men ante ikke hva de dro ut til.

- Jeg grua meg veldig. Da vi dro ut grua vi oss begge og var veldig spente på det vi skulle møte. Det var ikke noe pent syn, sier Gunnar Stensby.

Utover natten mens Stensby arbeidet med å søke i vannet, sprer nyheten seg blant ambulansepersonell, politi og brannvesen om de høye dødstallene.

- Det er klart man blir preget av det og tenker “er dette sant?”. Det var uvirkelig og det er det fortsatt. Ved andre ulykker som er svært stygge, kan det ofte være noe positivt man kan ta med seg og det fokuserer man på. Man kan være med å hjelpe noen eller man kan redde et liv. Men i dette tilfellet var det bare elendighet, sier han.

- Det virket veldig godt organisert, men det er klart at det er en spent stemning blant alle de som er på jobb. Vi visste ikke noe mer enn det som kom frem i media, og du vet ikke hva man står oppi.

Gjorde vårt beste
Samtidig som mannskap bistår på Vik, sitter overordnet vakt på Modum og styrer mye av arbeidet fra Geithus. Siden vaktlaget hadde dratt ut, måtte nye inn på vakt. De fikk da utvidet sitt område, siden mannskap fra hele distriktet bistod på Utøya.

De er alle enige om at aksjonen var vellykket og at de alle gjorde det de kunne.

- Jeg synes vi løste dette på en god måte og samarbeidet har vært veldig bra. Vi løste de oppgavene vi fikk og det er skryt til alle mann. Så lenge vi har gjort vårt beste, kan vi ikke tenke på alt man kunne gjort, sier Gravbråten.

- Jeg tenker på og er glad for at vi har hatt de store øvelsene som noen ganger virker unødvendige sammen med Ringerike. Det gjorde at vi vet hvordan vi skal bruke alt utstyret som er rigget til og hvordan vi skal forholde oss til hverandre, sier Tor Egil Gravbråten.

Nå starter bearbeidingen av alle inntrykkene og opplevelsene.

- I en situasjon som dette er det vanskelig å forutse hva som skjer med den enkelte. Man flykter inn i jobbmodus der og da, men da man kommer hjem går man ut av den modusen, sier varabrannsjef Steinar Berget.

Må gjenoppta hverdagen
Brannvesenet har en avtale med Modum Bad om støtte med psykososial omsorg og har fått støtte derfra.

- Nå blir det viktig at vi følger med på hverandre, for det er lettere for andre å legge merke til forandringer enn deg selv. Vi må prøve å gjenoppta normale sysler, det er best for hukommelsen. Men man må likevel fordøye opplevelsen man har hatt først, sier han.

Mange av de som ble utsendt til Utøya har tilbrakt tid sammen på Brannstasjonen i etterkant av tragedien.

- Det er best å prate ut med de som har hatt samme opplevelse. Det er samtaler som utenforstående ikke trenger å ta del i. Det har aldri blitt løsnet skudd på oppdrag vi i Modum Brannvesen har vært på før. Av skyte-episoder er dette den største i verdenssammenheng, med så mange drept i en henrettelsesaksjon mot uskyldige mennesker. Det er like uvirkelig som alt annet, sier Berget.

Berget sier at Modum Kommune nå har revidert beredskapsplanen.

- Dette kan skje igjen, på skoler eller andre sammenkomster for ungdom. Sjansen er liten, men den er der, sier han.

- Etter dette får jeg litt følelsen av at alt annet blir småtteri i forhold, og det må vi ikke glemme. Dette blir litt andre dimensjoner, sier Gravbråten.

Denne saken er levert av Bygdeposten.

Kommentarer til denne saken