RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De lave kommer ikke til kort

Sist oppdatert:
Ingen grunn til bekymring dersom barnet ditt er lavere enn gjennomsnittet. En ny amerikansk undersøkelse viser nemlig at de korte klarer seg like godt sosialt som de lange.

Kortvokste barn og unge har verken flere tilpasningsproblemer eller færre venner enn sine motstykker med gjennomsnittshøyde, konkluderer forskere. De har undersøkt amerikanske elever i alderen 11 til 18.

Høyden hadde nemlig ingenting å si for antall venner, tallet på klassekamerater som betraktet dem som kompiser, graden av aksept blant de jevnaldrende eller sosial tilpasning generelt, skriver forskning.no.

Spørreundersøkelser
For å finne ut hvordan de korte klarte seg, studerte forskerne fra University of Buffalo 965 unge i 45 forskjellige klasser. I hver av disse klassene var minst én av ungdommene unormalt kortvokst.

Alle elevene måtte gå gjennom tre forskjellige spørreundersøkelser. Først skrev de ned ei liste over hvem de anså som sine beste venner blant de andre som var med i undersøkelsen. Så måtte de rangere alle klassekameratene på en fempunkts skala fra «liker ikke» til «liker godt».

Rollespill
Til slutt fikk elevene utdelt ei liste over 28 forskjellige personkarakteristikker, eller roller, i et skuespill. Ungdommene måtte velge en gutt og ei jente blant medelevene som ville passe til hver rolle, samtidig som de også skulle plukke ut en personlighet de syntes matchet seg selv.

Resultatene viste altså at høyden ikke hadde noen betydning for hvor godt elevene ble likt og hva andre syntes om dem. Den virket heller ikke inn på hvordan de unge oppfattet sin egen posisjon eller hvordan de tilpasset seg gruppa av elever.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere