Tjostolv Moland og Joshua French' norske advokat, Morten Furuholmen, reagerer sterkt på at regjeringsadvokat Justin Molima under ankesaken torsdag sa at nordmennenes forsvarer Guiallaume Likwala må arresteres for å ha gjort Moland syk med vilje.

- Han (regjeringsadvokaten, red.anm.) er helt vill!

- Mitt og UDs ansvar
- Dette sier alt om rettstilstanden der nede, og det forklarer litt om bakgrunnen for mine krasse uttalelser. Dersom aktører her hjemme mener man skal være servil og ikke fornærme rettsstaten Kongo, så er jeg helt uenig i det, sier Furuholmen.

Han mener utenriksdepartementet nå må presse myndighetene i Kongo, ettersom uttalelsene kommer fra mannen som representerer staten.

- Det er mitt og UDs ansvar at Moland fikk legehjelp i fengselet, det er vi som ordnet det. Det var dette apparatet som gjorde at Moland ikke døde. Og her har Likwala vært villig til å administrer et legetilbud, som fengselet ikke kan, og så skal han rettsforfølges, forsetter Furuholmen.

- Dersom lege og forsvarer skal straffeforfølgelse for det, så må jeg og UD også siktes. Det er vi som ba om et legeapparat for å sikre helsetilstanden til de to, fortsetter Furuholmen, som sier Likwala av redsel for hva som kan skje med ham ikke har vært i fengselet for å snakke med French den siste uken - men at det har vært UD som har vært nordmannens kontaktperson i fengselet.

Ankesaken utsatt igjen
Da retten ble satt torsdag, kom French alene til rettslokalet. Moland er fremdeles innlagt på sentralsykehuset.

I retten i Kongo torsdag ble en anmodning om spesialisthjelp fra Kinshasa forberedt, som kan bistå i behandlingen av Moland. Ifølge Dagbladet mener legene at Molands tilfelle er så spesielt at Kisangani hverken har spesialister eller fasiliteter til å behandle ham.

Retten har bestemt at de tar en pause fra rettsforhandlingene i påvente av spesialistene skal ankomme. Legene har anbefalt at Moland blir på sykehuset til disse kommer.

Legene understreker også at Moland ikke er ansvarlig for det han sier, og at han sier mye rart. Legene kaller hans tilstand konsekvent for psykose.

- Han bør sendes ut av Kongo for behandling, svarer Furuholmen.

Les: - Anbefaler psykiatrisk hjelp

- Må øve press
Advokaten sier det er nådeløse tilstander, og at han aldri har opplevd en lignende rettssak.

- Jeg håper inderlig at UD bruker den muligheten som har oppstått nå til å øve påtrykk overfor Kinshasa og regjeringsadvokaten som taler på vegne for myndig. Dette har blitt veldig politisk, og det er på tide man responderer på dette. UD må i dialog med myndigheten i Kongo.

- Sitter man nå passivt og ser på at det vi administrerer får følger for de som samarbeider med oss, så er denne passiviteten et indirekte samtykke i det som skjer. Det går ikke.

Sunnhetstegn
Ankesaken ble sist uke utsatt, etter at militærtribunalets president beordret at tre nye leger skulle undersøke og behandle Moland, som sist uke viste tydelige tegn på å være psykisk ustabil.

I retten torsdag ble rapporten lest opp, og legene sier Moland trenger behandling av en psykiatrisk ekspert, men at det ikke finnes i Kisangani. De forteller også at de har utelukket at nordmannen er rammet av malaria og bruker ordet psykose.

- Det er et sunnhetstegn at legene har vurdert Molands situasjon slik. Han er ikke i stand til å ivareta sine intereser i en så alvorlig sak, sier Furuholmen.

French alene
At French dermed sitter alene i rettslokalet, er advokaten mindre tilfreds med.

- Det er prosessuelt mulig å dele saken og forfølge French separat, men jeg mener det er uheldig. De bør få sin sak ført samtidig, de er viktige vitner for hverandre. I den grad retten ikke tar våre protester til følge, har jeg bedt French ta betenkningstid, diskutere med meg før han eventuelt forklarer seg, sier Furuholmen.

Drar snarest til Kongo
Furuholmen, som for tiden er opptatt med en annen sak i Norge, sier at han selv eller en kollega drar til Kongo snarest.

- Vi drar fortest mulig. Vi kan være på vingen i dag eller i morgen dersom saken fortsetter mot French. Vi har en beredskap her, men vi ville ikke dra før vi visste om saken fortsatte eller ikke, det er så mange utsettelser.